Tjeders whisky

Bara whisky

Ardbeg Kelpie General release

Det kom ett sample hem för någon månad sedan, oannonserat: 10 cl Ardbeg Kelpie (General release). Det handlar alltså om den version av Kelpie som ligger på 46%, till skillnad från Committee release som buteljerats på 51,7% (vad jag tyckte om den kan du läsa här). Stort tack till er som letat upp min adress och skickade mig detta sample, ytterst uppskattat! Ardbeg Kelpie finns fortfarande i skrivande stund att beställa på Systembolaget för 999 kronor. Kelpie är en NAS-whisky som slutlagrats på fat av nyek efter en första lagring på bourbonfat. Här är mina noter.

Doft: sotig, torvig och med en rejält bränd rök, liksom tjockare än den vanliga Ardbeg TEN. Kraftig vanilj därunder, liksom medicinala toner: tänk doften av just medciner. Bränt rågbröd bakas i ugnen. Köttbuljong – inte vätskan, utan doften direkt av en köttbuljongstärning: kraftigt, vegetalt. Det är Ardbeg TEN minus citrusen och plus steroider på röken och torven: mer liksom bolmande rök, mer vrål. Jag gillar det här, i sitt relativt onyanserade vrålande, men har lite svårt för den där köttbuljongstärningen.

Med vatten: jag måste få skapa ett verb: doften laphroaigifieras. Lite frukt kommer fram, om det är en ovanligt besk apelsin eller blodgrape låter jag vara osagt; de medicinala tonerna flyttas fram; röken ljusnar. Fortfarande den där lite liksom simmiga buljongkänslan jag inte riktigt kommer överens med, men fortfarande en härlig käftsmäll till doft.

Ardbeg Kelpie: schysst virre.

Smak: inleds bra mycket sötare än doften, med vanilj och torv därunder; följer sedan en mer så att säga normal Ardbegrök, liksom sirligare, ljusare, finare än i doften; sot, smuts, damm. Lite ”gyttrigt”, nästan lerigt. Det är en lite splittrad smak som drar åt många håll samtidigt; jag är inte helt övertygad. Jag saknas Ardbegs citrustoner.

Med vatten: bättre, med citrus som hittat fram och det där lite murrigt leriga nästan bortblåst: istället befinner vi oss i ett maskinrum i närheten av en döende brasa. Härligt.

Eftersmak: inleds rent rökigt med pigga fräsha kryddor och en stor dos citrus; övergår i vanilj och kolasås – definitivt first-fill bourbon barrels på denna whisky innan den förts över till nyek, sätter jag hundra spänn på. Kvar hänger en pigg och fräsch rök, inte alls lika skitig som vare sig doft eller smak: lite mer i linje med hur faktiskt fin Ardbeg är. Med vatten blir eftersmaken ännu bättre, med de där underbart fina kryddorna, vaniljen, en kola som backat och en rök som känns igen som Ardbeg. Skitgott.

Sammanfattning: detta är en bra, onyanserad whisky. Lite gyttrig och spretig i sin smutsighet. Ardbeg Kelpie är en habil whisky, ett kul exempel på en Ardbeg som drar lite mer åt extremerna. Jag föredrog helt klart Ardbeg Kelpie Committe Release framför General release, men måste säga att jo, det här funkar, det med. Det känns som att Ardbeg ”steppat upp sig” lite med sina två senaste Ardbeg Day-släpp, Kelpie och Dark cove, efter några mindre lyckade släpp dessförinnan. Denna ”vanliga” Kelpie kostar alltså tusen spänn på Systemet: så bra är denna whisky inte, menar jag med bestämdhet.

Ett viktigt påpekande: Ardbeg Kelpie är inte för ung, inte omogen. Jag tror, utan att alls ha koll på hur Ardbeg blandar ihop sina NAS-whiskies, att det där pratet om att NAS betyder jätteung whisky inte alls behöver stämma. Klart nyeken har speedat upp mognadsprocessen hos denna whisky, men det skulle förvåna mig om Kelpie är under sju–åtta år. Och det kanske är det allra viktigaste med NAS-whiskies: är de redo att buteljeras eller inte? Visst vill vi veta hur gammal whisky är, och visst är genomskinlighet från branschens sida viktig. Men den springande punkten är: har whiskyn buteljerats för ung? I detta fall är svaret nej: de här faten var redo.

(Storyn om varför den heter Kelpie och allt det där flim-flamet, då? Det tar vi högaktningsfullt och skiter i, tycker jag.)

*

Som framgått ovan bygger denna bloggpost på ett sample jag erhållit gratis från industrin, utan att ha bett om det. Stort tack för samplet!


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén