Tjeders whisky

Bara whisky

Ardbeg Kelpie – 2017 års Ardbeg Day?

Etiketter för en ny Ardbeg har registrerats i den amerikanska databsen TTB. Det brukar i princip med 99% säkerhet betyda att det handlar om en kommande release. Varmt välkomna att betrakta det som sannolikt är nästa års Ardbeg Day-släpp, Ardbeg Kelpie:

Ardbeg Kelpie.

Ardbeg Kelpie.

Baksidan är minst lika fantasifull, och innehåller lite mer information om vilka fat som har använts:

Lite yadayada men också en del intressant information.

Lite yadayada men också en del intressant information.

Det handlar alltså om Ardbeg lagrad på rysk nyek och buteljerad på vad som sannolikt är fatstyrka, 51,7%. Redan för drygt ett år sedan avslöjade Bill Lumsden för Martin Eber på timeforwhisky.com att de höll på med något slags experiment med ”rysk ek”, samt att expressionen skämtsamt kallades ”Ardbeg KGB” bland folk på destilleriet. Han sa då att Martin skulle fråga om det hela ”om två år”, det vill säga 2017. Pusselbitarna faller på plats.

Vad kan det då röra sig om för ek som växer i ”the Adyghe Republic” (en del av Ryssland nära Svarta Havet), månne? Eksorter finns det ganska gott om, men de blir ju inte annorlunda i sig på grund av godtyckliga nationsgränser. Här läser jag att ”this type of oak has less fragrance and is more respectful to the wine”, men jag får ingen bekräftelse på vilken eksort det egentligen växer där. ”Rysk ek” verkar vara quercus robur visar en krånglig googling; se till exempel här, här och här (men en litteraturreferens här nämner Quercus petraea som rysk ek). Nåja, låt oss nörda ner oss i detaljerna längre fram – och låt oss alla sitta som hjärntvättade automater vid SB-släppet, icke vetande om det vi dreglar efter är själva whiskyn, eller möjligheten att tjäna en massa pengar på alla de som inte hann klicka lika snabbt som vi själva.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2022 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén