Tjeders whisky

Bara whisky

Spirit of Hven The Nose

Spirit of Hven släpper en ny whisky imorgon den 20 oktober. Den heter The Nose och är buteljerad på 44,9%. Jag har provat den. Mer info om whiskyn efter noterna.

Doft: ord som annorlunda eller unik eller förvånande skulle vara eufemismer. Det doftar jättekonstigt, och lika illa som det är konstigt. Som att det som är i glaset är parfymerat eau-de-vie, inte whisky. Svagt av handsprit/ren sprit; muskotnöt; kanske ett stänk Averna, den där italienska efter-maten-spriten som är svart och superkryddad men jag har inte smakat den på över ett decennium så det är kanske helt fel; något som inte är gräsigt utan mer maskrosigt, och som solvarma tistlar doftar. Faktiskt doftar detta som en kryddad vodka. Den lugnar sig med tid i glaset, men alltså jösses, vad är det här för något?

Smak: bättre, tack och lov, men fortfarande jättekonstigt. Ettrig kryddighet, som peppar möter köttgryta möter en svag ton av varm plast; någon liksom röd bärighet. En svag oljighet som är neutral matolja, ändå känns whiskyn inte oljig utan märkligt lätt i munnen. Jag kan inte tro att detta är whisky. Den är mycket svår att analysera, beskriva. Det är inte gott, så mycket kan jag säga.

Eftersmak: inleds med den där liksom vodkapuffen av ren neutral alkohol, sedan följer mer välbalanserade kryddor, med muskotnöt, ett stänk mynta och…ja, den där köttgrytan med inkokta kryddor, inte minst lagerblad. Lakrits, kanske. Mindre liksom vodkaspritig.

Med vatten: bättre, men fortfarande mer märklig och konstig än njutbar. Jag hittar nu lite russin i doften. Kanske att den blivit lite blommigare. Ibland när jag doftar på whisky som är annorlunda blir det svårt att beskriva eftersom jag saknar referenser, något att hålla fast vid. Så blir det här. Fortsatt är detta utan något som helst tvivel det sämsta jag provat från Spirit of Hven. Smaken är betydligt bättre med vatten, lugnare, mer som en lite gyttrig rödvinslagring: toner av stall och svarta vinbär. Med tid i munnen väl ettriga kryddor. Eftersmaken inleds med ett svagt rökmuller, övergår i tobak och gammalt läder. I eftersmaken vattnad var det som att detta i glaset äntligen blev en whisky, om det är begripligt.

Sammanfattning: jag hyllade nyligen Spirit of Hvens Henric Molin på podden jag är med på för att han lyckas blanda ihop whiskies som alltid kommer från en stor mängd olika slags fat och att han ändå får det hela att hänga ihop. Denna gång tycker jag dock att whiskyn är ett massivt misslyckande. De där vodkatonerna är inte skoj alls, kryddigheten är jättekraftig, doften – The Nose! – på denna whisky är riktigt ordentligt oangenäm. För mig, ett chockerande magplask. Poäng? Under 70, över 60 någonstans; det är inte riktigt meningsfullt att pilla med var någonstans poängmässigt en whisky befinner sig när vi är under 70. Ge denna till någon blint, och väldigt få skulle gissa att det är whisky i glaset.

Facit / information om whiskyn: jag provade denna whisky ”blint” i betydelsen utan att vara påläst om den. Den är tydligen resultatet av 21 fat, 14 av fransk ek och sju av amerikansk ek. Dessa giftes ihop på spansk ek (quercus robur). Faten av fransk ek hade innehållit exklusiva rödviner, faten av amerikansk ek var dels nyek (intressant: jag kände noll sådana influenser) och dels fat som innehållit Spirit of Hvens – håll i er nu – vodka. Häpp, det visste jag inte när jag provade, och kolla in noterna ovan. De känns, de faten! Och inte på ett bra sätt. De spanska faten där allt giftes ihop var sherryfat. Whiskyn från de ingående faten är tydligen mellan åtta och hela tolv år gammal.

Så, tre sorters ek och fyra sorters vad gäller innehåll: nyek, vodka, rödvin av flera olika slag, olorososherry.

Jag blir ruggigt nyfiken nu för jag har sett recensioner av denna whisky virvla förbi i flödet från bloggarkollegor och även, om jag inte missminner mig, från Ingvar Rönde. Dags att efter-provning-googla för att se vad andra tyckte. För mig blir betyget en överkryssad geting och jag kan inte nog inte rekommendera er att köpa en flaska på 50cl för 575 kronor på Systembolaget.

*

Den här bloggposten bygger på ett sample jag erhållit gratis. Förlåt Henric!


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén