Tjeders whisky

Bara whisky

Charlies Wagon från Spirit of Hven

Det har varit mycket Spirit of Hven och Charlies Wagon i mitt flöde de senaste dagarna. Jag kunde tyvärr inte närvara på det där eventet på Ven nyss när Charlies Wagon lanserades, men många vänner, bloggarkollegor och andra entusiaster var där och det blev gott om uppdateringar i sociala medier. Jag har inte läst några recensioner av whiskyn för att inte bli påverkad, men det var omöjligt att inte få det övergripande intrycket att detta var en whisky som uppskattades.

Kort om whiskyn, som tillkommit på ett kul sätt: rester av alla whiskies som Spirit of Hven har buteljerat har gifts ihop, liksom tydligen en matsked från det allra första fatet som Spirit of Hven fyllde i maj 2008. Det låter rätt crazy med tanke på att Henric Molin alltid använder många olika slags fat i sina buteljeringar. Att blanda dem alla torde betyda att Charlies Wagon totalt har lagrats på cirka massor av olika slags fat.

Whiskyn är buteljerad på 47,1% och upplagan är på 3012 flaskor. En flaska kostar 1200 kronor och 1500 flaskor av upplagan släpptes på Systembolaget helt nyss, den 28 februari. Låt oss se hur det blev!

Doft: jösses, den var intensiv du! Och galen; spontant för galen, men vi låter den andas i glaset lite till. Då ska vi se… Jo, men den är verkligen mysko, den här doften. Mitt främsta intryck är fernissa eller hellre träolja, med mycket intensiv doft. Vitmossa och en rejält parfymig skogston: ställ dig i en granskog i juni och det är 28 grader varmt och knastertorrt och granbarren öser ur sig maximalt med aromer, så mycket att det nästan antyder Wunderbaum. Russin och väldigt speciell kryddighet, som jag uppskattar: typ svartvinbärsblad möter kryddnejlika möter muskotnöt. Jag misstänker mycket ny fransk ek i det sammanvägda receptet på denna whisky. Efter många nosningar har näsan liksom kalibrerat sig efter den intensiva doften och den är inte lika superintensiv och märklig. Nyupphällt och blint tror jag faktiskt inte många skulle ha gissat att det de doftade på var whisky.

Smak: kryddig och med gott om fernissa med linolja i; väldigt mycket svårfångad frukt därunder. Rejäla tanniner. Mycket oljig. Espresso, eller hellre kanske det där väldigt söta turkiska kaffet? Krävande men gott.

Eftersmak: härligt kryddmuller (lagerblad oregano nejlika kanel) inleder, utan ettrighet; igen som hur dyr fernissa doftar. Chokladkaka med extra kakao (inte supermörk). Här definitivt kaffe. Ovattnat är eftersmaken klart bäst, riktigt härlig; doften däremot väldigt mysko.

Med vatten: något syrligare till en början, sedan landar whiskyn i något som är klart mer njutbart än doften ovattnad. Apelsin, lite dammiga läderinbundna böcker och svag, fin vanilj. Smaken är fortsatt oljig, lite mindre kryddig nu med russin och svårfångad mörk frukt. Tobak också, och fortfarande mycket kaffe. Härlig sötma, väldigt ren, som ljus sirap kanske. Eftersmaken är fortsatt den här whiskyns starkaste sida i min gom: underbar liksom inkokt kryddighet, rejält mörk choklad nu, gelé på svarta vinbär. Den är verkligen avsevärt bättre vattnad än ovattnad.

Sammanfattning: ovattnat var denna whisky föga imponerande, särskilt på doften som jag som synes hade svårt för. Med vatten ordnar det upp sig ordentligt. Detta är långt ifrån en crowd-pleaser, som ändå många tidigare whiskies från Spirit of Hven har varit. Inte en whisky du sippar lite tanklöst på, utan en whisky som kräver koncentration. Utan vatten låg jag någonstans runt 78 poäng eller så, och då var det helt klart doften som drog ned betyget; vattnat kliver den upp på säg en 83. Vad ger det för ett samlat betyg egentligen? Säg 80? En roligare grej än en whisky att njuta av och i min gom helt klart ett av de sämre släppen från Spirit of Hven. Men som Serge brukar urskulda sig lite när han inte gillar en whisky så mycket: just one man’s opinion…! För en helt motsatt uppfattning av Charlies Wagon, kolla här.

*

Den här whiskyn bygger på ett sample jag erhållit gratis. Ska man vara noga i beskrivningen är det från en numrerad flaska på 10 cl, nummer 57/120.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2021 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén