Tjeders whisky

Bara whisky

Karuizawa – inte fullt så stendött som ni trodde!

BREAKING NEWS. Det überhypade och nedlagda destilleriet Karuizawa har en särskild plats i många whiskynördars hjärtan. Single cask-utgåvor av ”Kurrar”, som de kallas, betingar idag femsiffriga belopp. Nu ska destilleriet, som slutade producera whisky år 2000, demoleras. (OK då, Ichiro Akuto från Chichibu lyckades med konststycket att få koka ett par fat på destilleriet sommaren 2006, men det var bara ett par fat.) En sista titt på destilleriet innan det demoleras kan man se här.

Stiliga, svindyra pavor.

Stiliga, svindyra pavor.

Visst är det sorgligt när destillerier stänger ner, läggs i malpåse, och demoleras. Men detta är faktiskt inte slutet på sagan om det älskade destilleriet. Delar av utrustningen har nu inhandlats; ”much of the equipment is soon going to a new home”, som Robin Tucek som driver den oberoende buteljerarfirman Blackadder lite kryptiskt avslöjade på sin Facebooksida för tolv timmar sedan. Det är nyheter som gör folk exalterade, förstås. Robin svarar pillemariskt på frågor med ett ”Watch this space… exciting news later this year.”

Vad är det som är på gång, egentligen? Delar av utrustningen, bland annat Karuizawas maltkvarn, har verkligen inhandlats. Köparen är den japanske whiskylegendaren Taiko Nakumura, som besökte Karuizawa tillsammans med Robin Tucek nu i dagarna. Delar av Karuizawas gamla utrustning kommer att få liv och brukas igen, i ett nytt destilleri som Taiko ska bygga och som ska startas upp redan senare iår. Delar av det legendariska destilleriet kommer alltså att leva vidare inom ett helt nytt japanskt destilleri. Om detta inte är fantastiska nyheter vet jag inte vad som kvalar in under termen fantastiskt.

 

Alltså: Karuizawa är dött! Länge leve Karuizawa!


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2023 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén