Tjeders whisky

Bara whisky

Glann ar Mor fortsätter….?

BREAKING NEWS – IGEN…!

För en timme sedan lade Jean Donnay som driver Glann ar Mor ihop med Martine Donnay upp en pressrelease i Facebookgruppen ”le whisky bréton”, där er käre frankofile whiskynörd till stockholmsstavad tjäder givetvis är medlem. Den är först på franska, sedan på en lite småknackig engelska. Kärnan i pressmeddelandet är ungefär att det numera ser ut som att det finns en liten öppning i det byråkratiska regelverket omkring whiskyproduktionen i Bretagne som gör att destilleriet kanske trots allt kan fortsätta sin aktivitet på plats, utan att behöva flytta utrustning och allt från Bretagne. Men det är inte bombsäkert; det är bara inte bombsäkert att Glann ar Mor måste flytta… Det mest centrala stycket är som följer:

”After having taken the full measure of this new element and of the resulting situation, Glann ar Mor has considered that it should be possible after all to continue its activity. Nothing being yet certain for now, in view of the uncertainties to be taken in consideration a cautious approach has to be retained and the company will pursue its activity with a reduced structure which will nevertheless allow the preservation of four jobs out of the six existing one[s].”

Jag har följt debatten kring Glann ar Mor mycket nära och försökt sätta mig in i de mycket krångliga byråkratiska reglerna och de lokala stridigheterna – det har stundom gått hett till i debatterna i FB-gruppen Le whisky bréton, kan jag säga – men det är mycket svåra och komplicerade frågor. Mitt intryck är att l’INAO som ansvarar för skapandet av regelverket har fått sig något av en chock av paret Donnays beslut att sluta producera och därför har öppnat upp för möjligheten att ändra det krångliga regelverket (igen).

Får en ryewhisky kallas single malt? Ja, tycker Glann ar Mor.

Får en ryewhisky kallas single malt? Ja, säger Glann ar Mor.

Under tiden har destilleriet redan hunnit släppa en whisky medan de legala stridigheterna var rådande, där man knappt kan se destilleriets namn på etiketten eftersom de inte, när whiskyn släpptes, visste hur de skulle få etikettera den – en whisky som de styvnackat kallar single malt fast det är en 100% ryewhisky.

Så, i ett nötskal: kanske, månne, trots allt, kan Glann ar Mor fortsätta som förut. Men kanske inte. Men kanske ändå att de kan. Men kanske inte.

 

 


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

3 Kommentarer

 1. Ragnhild 30 juli 2015

  Om det er maltet rug får den kalles maltwhisky i EU, men ikke i Skottland. Jeg finleste regelverket i forbindelse med at norske Gjoleid ble sluppet i 2013, og der skottene spesifiserer at det skal være maltet bygg (barley) har EU utelatt kornsort fra sine regler.

  Mer her: http://drikkelig.no/2013/11/gjoleid-et-tips-angaende-bestilling-og-en-rettelse/

  Og om det virkelig er en whisky laget kun med maltet rug vil jeg smake! DET høres spennende ut.

  • David Tjeder 2 augusti 2015 — Postförfattare

   Tack för kommentaren, Ragnhild! Jag visste inte att EU:s bestämmelser var mer liberala än Skottlands vad gällde detta. Jag bara tyckte det såg lite märkligt ut med ”single malt” på en butelj gjord på 100% rye.

 2. Ragnhild 30 juli 2015

  Om det er bare maltet rug i Only Rye kan den kalles maltwhisky i EU, men ikke i Skottland. Jeg måtte finlese regler i forbindelse med slipp av norske Gjoleid, og det viser seg at der skottene spesifiserer ”malted barley” snakker EU bare om ”malted cereals”, og det bare i forbindels med whisky, definisjon av maltwhisky er helt utelatt. Mer om det i dette innlegget: http://drikkelig.no/2013/11/gjoleid-et-tips-angaende-bestilling-og-en-rettelse/

Lämna en kommentar

© 2023 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén