Jag skrev en text om att Muteki som nyligen släppts på Systembolaget inte är en japansk whisky. Sedan skrev jag om att Systembolaget inte bryr sig om att den inte är en japansk whisky. Detta är den tredje och sista delen om Muteki. Den är avsevärt kortare än de tidigare. Producenten Les Grands Chais de France hörde nämligen raskt av sig till mig, två dagar efter att jag publicerade min första bloggpost. Såhär skrev de:
Hej David,
Jag hoppas att detta brev finner dig väl. Mitt namn är [NN] och jag skriver till dig på uppdrag av vår VD på Frederic Helfrich, sonen till grundaren av Les Grands Chais de France.
Först och främst vill jag tacka dig för ditt engagemang och intresse för vår produkt Muteki. Vi strävar alltid efter att förbättra och uppskattar feedback från våra kunder och samhällsmedlemmar.
Efter att ha läst din senaste bloggpost om vår artikel, kände vi att det kunde finnas ett fantastiskt tillfälle för oss båda att fördjupa samtalet. Det är uppenbart att du har en passion för ämnet och vi skulle vara glada över att dela mer detaljerad information om våra processer och filosofier.
Med detta i åtanke, skulle jag vilja bjuda in dig till en guidad tur av vår produktionsenhet i Jura (Frankrike, inte Isle of Jura). Detta skulle ge dig en unik inblick i vår tillverkningsprocess, vårt engagemang för kvalitet och de värderingar som driver vårt arbete. I Jura producerar vi bland annat whisky som fått slutlagra på Vin Jaune- och Vin de Paille-fat. Under besöket kommer du att få möjlighet att ställa frågor, träffa Florian som är ansvarig för vår whisky, och se förstahand hur våra produkter skapas.
Vi är övertygade om att detta besök kommer att erbjuda en värdefull bakgrund och kanske nya perspektiv som kan berika ditt framtida innehåll. Skulle ett sådant besök kunna vara av intresse? Vi finns här och är övertygade om att vi skulle kunna hitta ett datum som passar.
Tack igen för din tid och för att du delar din syn på vår produkt. Vi ser fram emot möjligheten att välkomna dig till Jura.
Först, låt oss säga något som är bra med detta mejl. Det är bra att en producent inte skäller ut den som är kritisk. Det är ett bra sätt att ta emot kritik att skriva att en är glad för engagemanget. Kanske lite för svävande som svar och kanske inte helt ärligt, men hellre det än ett svar som är otrevligt.
Men det finns också, onekligen, en del problem här också.
Mina roliga vänner hade flera olika förslag på vad jag borde svara. Till exempel: ”Frankrike? Ska vi inte till Japan, det är ju en japansk whisky?” Vännen Lars Cederbro skämtade att jag skulle tacka ja men skicka honom poserande som mig, för att en person som låtsades vara jag skulle få veta mer om en whisky som låtsades vara japansk. Vi flamsade också att jag borde tacka ja för att i efterhand skriva om hur en mutresa går till.
Det är roligt att skämta. Men tittar vi på det hela med allvarligare ögon är detta problematiskt. Hur en gratisresa till Frankrike med insyn i whiskyproduktion förhoppningsvis kan ”berika” mitt ”framtida innehåll”, alltså på bloggen. Hur mejlet överhuvudtaget inte besvarar någon av de kritiska punkter jag fört fram, utan istället fokuserar på företagets whiskyproduktion, som uppenbarligen sker i Frankrike. Där man ju som bekant inte kan producera japansk whisky. Eftersom man är i Frankrike. Så på sätt och vis visar väl mejlet ännu tydligare att Muteki inte är en japansk whisky. Jag menar, har spriten överhuvudtaget varit i närheten av Japan vid någon punkt i dess liv?
Så: Systembolagets reaktion på att de saluför en whisky som låtsas vara japansk som om den vore japansk var att de inte bryr sig. Producentens reaktion är att inte svara på kritiken, men däremot erbjuda mig en gratistripp till Frankrike.
Är det såhär det går till när alkoholbranschen täpper igen hålen och får en strömlinjeformad press som tycker att allt som görs är bra? Är det såhär det går till när företag som är Systembolagets storkunder i vinvärlden vinner kontrakt på japansk whisky fast de inte har något destilleri i Japan? Är det såhär vi tycker att det ska gå till?
*
Om jag tar mig tid hoppas jag skriva lite mera om japansk whisky på Systembolaget. Muteki är verkligen inte den enda produkten på Systembolaget ni inte borde köpa. Om Systembolaget marknadsför en japansk whisky, kolla upp producenten. Om producenten är ett destilleri, kolla hur länge destilleriet har haft produktion. Systembolaget säljer i detta nu glatt ”japansk” whisky från destillerier som varit igång i bara något år eller två och som därmed inte har egen whisky än – ändå säljer de allt från NAS till artonårig ”japansk” whisky. Även de är oseriösa skojare som borde bojkottas. Och Systembolaget har ju med tidigare svar i frågan tydligt visat att de inte har något emot att liksom dessa företag systematiskt bedra sina kunder när det gäller japansk whisky.
Rolf Andersson 1 december 2023
Jättebra skrivet. Vi nördar har tur som har dig som ”vågar” rota i obekväma saker.
Ola 1 december 2023
Jag tycker du ska åka, ställa väldigt kritiska frågor till ägaren, kolla var de destillerar, var de lagrar, och på så sätt verkligen bevisa att Muteki kanske lagrats på tunnor av japanskt trä, men aldrig varit i närheten av Japan.
Därefter tågar du till Systembolaget med dessa bevis.
Är inte detta ett fall för Reklamombudsmannen förresten. Eller allmäna Reklamationsbyrån. Eller Alkoholsortimentsnämnden på Kammarkollegiet.
Känner vi ingen rättshaverist som kan rycka ut till vår räddnoing?
Patrik Dalsjö 3 december 2023
Det är klart o tydligt att den tillverkas i Frankrike och borde då ha hylletikett med Frankrike och inte Japan!!! Visst, etiketten på flaskan flirtar med Japanska aningar men då blir det dubbelt bedrägeri från Systembolaget!
Om SB blivit upplysta i ärendet är det mycket konstigt att det inte skett någon ändring…
Varför inte stoltsera med att whiskyn är producerad i Frankrike istället? Skulle priset då blivit 299kr istället?
Detta är rena rama dammsugarförsäljartix!
SB, skärp er! Men frågan är vem på SB som blivit bjuden på en resa till jura? För att sedan låta denna passera igenom nålsögat?
Mvh Patrik Dalsjö
Judge Dram