Tjeders whisky

Bara whisky

Jag behöver er hjälp!

Som många som följer denna blogg säkert redan vet arbetar jag sedan drygt ett år på en bok om whisky. Det började som en ordbok, där saker som BK = bottle kill och bottle kill = flaskan är urdrucken skulle vara med. Inom kort växte det hela lavinartat till ett ambitiöst projekt som är tänkt att täcka det mesta av intresse för någon som vill lära sig mer om whisky. Den ska vara relevant för den som är nybörjare (vad är egentligen skillnaden mellan single malt whisky och blended malt whisky? Hur blir whisky rökig?) via den som kan lite grann (vad är pot still och skärningspunkter?) till den som kan väldigt mycket (vad är low boilers och thumper?) Ambitionen att så fullständigt som möjligt försöka täcka in allt detta:

• nästan alla världens aktiva och och ett urval av nedlagda destillerier (vad är väl en uppslagsbok om den inte innehåller både Lagavulin och Port Ellen, både Westland och Stitzel-Weller, både Waterford och Bow Street, både Chichibu och Karuizawa, både…ja, ni fattar?)
• de cirka 100 viktigaste oberoende buteljerarna
• tekniska termer
• slanguttryck
• förkortningar (vad är IB, LOTI och LPA?)
• kortare presentationer av alla whiskyproducerande länder
• de viktigaste ägarkoncernerna
• ett urval av whiskybloggar
• namn på viktigare whiskies som inte heter som destilleriet
• namn på saker som ”teaspoonade” whiskies/destillat, alternativa destillat/whiskies från ett givet destilleri och kända aliasnamn för whiskies
• historiskt viktiga termer
• central lagstiftning i de viktigare länderna (när bestämdes det att whisky måste lagras i minst tre år för att få kallas whisky?).

Som synes är boken inte riktigt en ordbok längre, utan en uppslagsbok. Ja, kanske vågar jag gå så långt som till att kalla det ett uppslagsverk.

Min största skräck just nu är att det ska finnas saker som läsare kan vilja slå upp i en sådan bok, men som jag antingen inte känner till eller inte har tänkt på. Därför undrar jag: vad skulle du själv vilja ha med i en uppslagsbok om whisky? Det kan handla om precis vad som helst som du tycker ska inkluderas, eller sådant som du själv skulle vilja läsa om. Eller kanske du har någon bok eller artikel om whisky som du vill rekommendera att jag läser? Kommentera här nedan eller på Fejjan! Hjälp en lätt manisk whiskynörd att få till en så komplett bok som bara mänskligt möjligt är!


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

8 Kommentarer

 1. Martin Andreasson 15 februari 2018

  Skillanden på pot stills och kontinuerliga pannor, och vilken inverkan och olikheter de har på och medför till råspriten. Gärna en begriplig förklaring på en Coffeypanna om det går.

 2. Peter Sahlander 15 februari 2018

  – Mytiska buteljeringar (även neg)
  – Whiskylegendarer och deras påverkan
  – Whiskybarer, mässor och events
  – Whiskymyter och missuppfattningar (myths and misconceptions)

 3. Fredrik 15 februari 2018

  Hur destillerierna jobbar för att batch efter batch inte ska avvika på en standardmalt / blend. Faten,kornet osv…

 4. Bobbo 17 februari 2018

  En vem är vem sektion skulle sitta fint !

 5. Patrik Larsson 24 februari 2018

  The whisk(e)y vault. En Youtube succé. The wizard acadamy världens enda whiskey sommelier skola.

 6. Peter Nilsson 16 januari 2019

  Har själv forskat om kolning och hur faten eldas ur med olika resultat, hårt kolade så träet spricker, Ardbeg-alligator, samt mindre 15 sek ureldning med eldslåga. En vidare utveckling om detta hade varit intressant, samt påverkan på whiskyn mm.

 7. Anders Lindblad 13 april 2021

  Nyfiken på vilka tillsatser (läs kemikalier) som förekommer i whisky/whiskey/bourbon- världen..i vin tillåts ju väldigt mycket. Används smakförstärkare, antioxidanter, konserveringsmedel etc ( i så fall vilka?). Finns ( har inte själv noterat någon) ekologiskt/organiskt framställd whisky/whiskey osv. Kan inte påminna mig att ha läst om sådant i det här dryck-sammanhanget. Kanske blir du först då ?

Lämna en kommentar

© 2024 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén