Tjeders whisky

Bara whisky

En intervju med Lars Karlsson på Box destilleri: Roger Melanders nya högerhand

I ungefär ett år stirrade ett ansikte på mig varenda dag när jag loggade in på Facebook. Du vet, bland de där ”personer du kanske känner”. Sådana som en har gott om gemensamma vänner med. Detta ansikte:

Lars Karlsson. Som jag psykades av detta ansikte, så länge.

Lars Karlsson. Mannen som utan att själv veta det stalkade mig.

Så kom det sig att Box destilleri bjöd in mig tillsammans med en hel drös med bloggare och ett stort antal Stora Internationella Namn till ett event på Box i slutet av augusti. De berättade om hur de skulle släppa privatfat med Quercus mongolica. De berättade om och lät oss prova den kommande jättereleasen Dálvve, med pris just under en femhundring och med flaskor på 70 cl – Box första buteljering av en ”core range” whisky, alltså en som kommer att finnas som en återkommande buteljering, utgiven med batchnummer. De bjöd på flera mycket intressanta Boxwhiskies i en blindprovning där jag imponerades stort av flera sorter. De båtade ut oss till löjligt vackra Ulvön och Ulvö hotell, och jag tjabbade med whiskybloggare och vänner, pratade om destilleriet Ardnamurchan med självaste Alex Bruce på Adelphi som äger och driver Ardnamurchan, diskuterade whisky och fat och allt mellan himmel och jord med tyska importörer, inflikade ett hej jag gillar din pod till Alex Gillespie som har WhiskyCast. Fullt upp och sjukt kul!

Och så stod han där mitt i vimlet av folk: nissen vars ansikte stirrat på mig i FB-flödet så länge, den där Lars Karlsson. Jag var ju bara tvungen att gå fram och prata och kolla vem han var. Konversationen inleddes ungefär ”jag känner igen dig från Facebook. Vad gör du här?” vilket besvarades med ”det här är min första arbetsdag på Box”. Vi pratade mycket och länge om whisky den kvällen, och hamnade bredvid varandra under middagen. En ruskigt sympatisk människa. Jag vet inte hur jag kom in på det, men jag berättade för honom om en snubbe Roger Melander berättat om för mig vid något tillfälle: en person som tydligen var helt sinnessjukt duktig på att gissa eller snarare säga vilket destilleri en whisky kom från bara efter snabba doftningar blint. ”Ja…det var nog mig han pratade om”, sa Lars försiktigt.
Så. Visst var det kul med nyheten om Dálvve; visst var det kul med privatfat av Quercus mongolica. Men frågan är om inte den största nyheten på Box destilleri var en som inte basunerades ut alls under eventet: en nyanställd på Box, med en erkänt galet precis näsa, som bland annat ska hjälpa Roger med whiskyskapandet framöver.

Givetvis var jag bara tvungen att intervjua karln.

Berätta om din resa: hur kom du att bli så intresserad av whisky?

Jag har alltid gillat god mat och dryck och mitt whiskyintresse drog igång på allvar under musikstudier på Kävesta folkhögskola. Vi var fem killar som hade ett gemensamt intresse och bestämde oss för att lära oss mer. Så vi valde ett tema och köpte in en flaska whisky var. Sen sågs vi en kväll per vecka och testade whisky. Varje vecka var det någons tur att ha med en flaska och denne skulle också förberett lite information om flaskan och destilleriet. Sen var sjätte vecka hade vi ett uppsamlingsheat då vi testade samtliga fem whisky som ingick i temat. Whiskyn som blev över behöll den som köpt in flaskan så det gjorde att vi allesammans under detta året kom att få en ganska hygglig bas av whisky från olika regioner och länder. Sen fortsatte det på samma sätt under mina högskoleår i Örebro, då började jag också hålla lite provningar för större sällskap och då behövdes mer kunskap. Whiskyforum.se var en fantastisk mötesplats på den tiden, där lärde jag mig massor.

Du är efter vad jag har fått berättat för mig en mycket skicklig sensoriker. Hur tränar en upp sin näsa att nå sådana höjder?

Doft-sensorik handlar som jag ser det om två saker. Förmågan att uppfatta dofter och att kunna minnas/koppla ihop med vad det är för doft eller var man känt den tidigare. Så träningen kan variera beroende på vad det är du är ute efter. Jag har tyckt det är kul att försöka hitta destillerikaraktär och på så sätt kunna plocka några destillerier blint. Vertikalprovningar har varit väldigt bra för den saken skull. Samla på dig 8–10 whisky från samma destilleri (från olika typer av fat och ålder) och försök hitta minsta gemensamma nämnare.

Men för att i stora drag bli bättre så handlar det som med allt annat om att träna. Jag försöker hela tiden träna, doftar alltid på de olika färska örtkryddorna i mataffären när jag handlar, för att då mycket lättare kunna plocka fram om det är just timjan, oregano eller koriander som jag tycker det doftar. Att koppla minnesbilder till en doft är också till hjälp. Det kan vara svårt att direkt minnas hur grönt gräs doftar, men tänker jag istället på hur det luktade när jag som barn gick barfota i daggvått gräs och fick hjälpa till och klippa gräsmattan så blir doften jättetydlig för mig.

Nyanställd på Box och kvalitetsansvarig. Hur i hela friden får man detta drömjobb?

2007 började jag hjälpa Clydesdale på mässor och har stått i deras monter på de flesta mässorna i Sverige sedan dess. Det har gett mig möjligheten att testa väldigt mycket whisky, lära mig massor och inte minst lära känna många i branschen, däribland det sköna gänget på Box. Jag hjälpte till att skriva smaknoter på båda advanced masterclass från Box och Roger Melander tyckte att jag gjorde ett bra jobb med detta. Whiskysverige är inte jättestort och vi har därför många gemensamma vänner och har hamnat på en del provningar och testat en del whisky ihop och märkt att vi har ganska lika smak för vad vi gillar samt hur vi beskriver smak och doft. Sen kom frågan från Roger om jag skulle fortsätta jobba kommunalt länge till eller om han kunde få anställa mig.

När påbörjar du din anställning? Vad mer precis kommer du arbeta med på Box – vilka blir dina speciella ansvarsområden?

Efter jul börjar jag på heltid, min fru och jag håller på för fullt och letar hus däruppe. Jag har ett par veckor kvar på mitt nuvarande jobb (Kulturskolechef i Söderhamn), men har tjuvstartat lite på Box; jag var bland annat med och hjälpte till vid buteljeringen av Festival 2016, och så kommer ni kunna se mig i montern på några mässor innan jul. Mina arbetsuppgifter kommer vara väldigt blandade, men jag kommer bland annat jobba med fatkontroll, destillering, blending, logistikhantering och lagerhantering. Sen lär det väl säkert bli några mässor och lite provningar också. Mitt ansvar är att produkterna som levereras till kund motsvarar de högt ställda kvalitetsmål som Box arbetar efter. Det är därför det alltid finns en liten luftficka högst upp i varje flaska, jag måste kontrollera så smaken är som den ska.

Hur skulle du beskriva de två sorters new make som kokas på Box?

Båda är otroligt rena och fria från ”off notes” så som svaveltoner som ibland går att finna i andra newmake. Det orökiga receptet är fullt av estrar, väldigt rent och otroligt fruktigt. Det rökiga har också en hel del frukt men jag upplever det som fylligare med en tydlig rökighet utan att bli skitigt, fortfarande rent och väldigt välbalanserat. Det finns även vissa lakrits- och tobakstoner i den rökiga, något som jag vet att Roger är svag för och jobbade med att få fram.

Finns det destillerier eller stilar av whisky som du tycker är närbesläktade?

Ja Chichibus orökta newmake är väldigt lik. Deras kvalitetsmedvetenhet och noggrannhet är också väldigt lik hur Box arbetar.

Till sist, en titt i kristallkulan: hur ser whiskybranschen ut om femton år?

Det är alltid svårt att sia om framtiden. Antagligen har whiskyindustrin gått igenom både en och två upp- och nedgångar. Jag tror att NAS whiskyn kommer finnas ett tag, men när kunderna faller bort kommer fler och fler destillerier återgå till åldersangivelse för att locka tillbaka kunderna, detta även om ålder egentligen inte betyder någonting annat än att den yngsta whiskyn i flaskan är si och så många år.

Jag hoppas på en liknande utveckling som inom ölindustin, där vi idag talar om craftbeer. Jag hoppas att vi om femton år talar om craftwhisky. Självklart med tydliga regler på vad som behöver uppfyllas; ej kylfiltrerad, tydlig redogörelse för receptet, ingen antifoam, angivet maxantal för antal gånger ett fat får användas och så vidare. Det vore underbart om säljfokus i branschen ligger på att utbilda istället för att inbilla kunderna.

Jag kan bara hålla med! Stort tack för att du ställde upp på en intervju, Lars! Och grattis till ditt nya jobb.

Tack!

*

Jag har länge tänkt på att Box destilleri, liksom alla mindre oberoende ägda destillerier, vilar på en skör grund; om destillerichefen blir påkörd av en bil eller får dubbelsidig lunginflammation är det väldigt mycket som kör ihop sig. Vad jag har förstått har Roger Melander blandat i princip alla utgivna whiskies själv. Visst, han är mycket långt ifrån ensam däroppe (för att stava på saralidmanska), men nog har destilleriets ställning varit just skör vad gäller att blanda till batcher av whisky. Det ser ut som att den frågan är löst nu.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén