Det kan sägas först som sist: detta är sannolikt en whisky som kommer dela upp folk i två läger, för och emot. Jag tycker detta är bland det bästa Box har släppt. Vid en jätteprovning med alla utgivna Box (and then some) höll jag denna som en av de allra bästa av alla 24 som provades. Vid ett sådant tillfälle blir det förstås mer en fråga om intryck än om att man verkligen provar whiskyn. Därför nu, en djupdykning.
Vad är Quercus I Robur, då? Det handlar om den första whiskyn i en serie där Box undersöker (och utbildar i) vad som händer med whisky som slutlagras på nyek av olika slag. (Nyek, om termen är obekant: fat som inte har använts för lagring av något innan kallas nyek, på engelska ofta för virgin oak.) För Quercus I Robur har man använt sig av 4,1 år gammal helt orökig whisky som lagrats på first-fill bourbon barrels – 200-litersfat – som sedan efter nedvattning till 55% slutlagrats i sju månader på 99 mediumplus-rostade och och ett hårt rostat ankare av ny svensk ek. Ankarna – 40-litersfat – kolades efter rostning. Är man som jag lagd åt det nördigare hållet är den där nedvattningen innan whiskyn fördes över till nyeken intressant: vid högre alkoholhalt utvinns andra dofter och smaker ur fat än vid lägre, och 55% är ovanligt låg alkoholhalt att använda för fyllning av fat. Att slutlagringen skett på så små fat är också intressant: i små fat ökas tempot i det där svåröversatta engelska ordet maturation – mognadprocessen, kanske?
Istället för att tala om svensk ek har Box som synes valt att gå snäppet nördigare till väga, och säga vilken ekart det handlar om: quercus robur. Mer information ned till varje enskilt fat som ingår i blandningen hittar man i vanlig ordning på Box eminenta hemsida. Quercus I Robur är buteljerad på 50,8% i flaskor på 50 cl som kostar 799 kronor. Upplagan ligger på 8229 flaskor och den släpptes på Systembolaget den 17 november förra året. Den är ännu inte slutsåld.
Doft: valnötter möter möbelpolish. Eller är det hasselnötter? Nästan hasselnötskräm? Både valnötter och hasselnötter, landar jag i. Därunder halvviskar en fin, tydligt ung bourbonlagrad whisky med sin vanilj, vaniljglass och fina fruktighet, men det som möter en är först och främst de där kraftiga nöttonerna och möbelpolishen. Något nästan som dadlar, också – någon mörk frukt. Det är en kraftig, krävande och riktigt härlig doft. Med vatten tycker jag mig hitta något jag vill kalla lätt brända mandariner…!
Smak: den anländer först ganska mjukt, med toner av mjölkchoklad och en nedtonad fruktighet (syrliga äpplen); följer så en rejäl ekattack, med kraftiga tanniner och en hel svärm av kryddor, inte minst kryddnejlika; mycket kraftig nötighet. Vattnad flyttar bourbonfaten fram lite mer, och kanske också att jag trots allt anar en skvätt av rökighet där någonstans?
Eftersmak: inleds med hårt bakat bröd; följer så äpplen, någon svårfångad citrusfrukt. Sedan radar de upp sig, de många många smakerna: kryddpeppar; glöggkryddor; till och med indisk kryddblandning, åt garam masala-hållet; stoutöl, eller om det är öl gjort på chokladmalt. Det är inte nyanserat – men det är härligt, och det är mycket, som om någon dragit upp reglagen rejält över hela registret. Jag gillar det, skarpt. Detta är en vrålande whisky.
Sammanfattning: svensk nyek, eller om vi ska säga quercus robur, ger mycket markerade dofter och smaker – att arbeta med sådana fat är som att jonglera med laddade revolvrar, skrev Pär Caldenby på Smögen till mig en gång apropå hans utgåva Wee Swede. Destillerikaraktären hamnar helt klart i baksätet i denna whisky, men oj, vilken häftig resa man får! Quercus I Robur är en galen, annorlunda, spännande, intressant whisky, med rejält med tanniner, nötter och kryddor. Det är inte välbalanserat, men vem säger att whisky måste vara välbalanserad? En mäktig whisky. Det ska bli minst sagt intressant att följa de vidare släppen i serien: Quercus alba, petraea och mongolica. En given whiskyprovning framöver kommer bli att ställa de olika utgåvorna mot varandra med frågan: vad ger de olika ektyperna för olika dofter och smaker? Liksom med Box serie Advanced masterclass älskar jag att de agerar både som kommersiella whiskymakare och som ett slags folkbildare kring whisky.