Tjeders whisky

Bara whisky

Bunnahabhain 28 YO Thompson Bros

Jag har tidigare skrivit om en del grymt bra single casks från bröderna Thompson. Denna gång, en tjugoåttaårig Bunna. Eftersom de redan har hunnit med konststycket att ge ut två olika Bunnahabhain som är just 28 år gamla, den på 43,2% som du hittar i whiskybase här. Jag köpte en av de 208 flaskorna, och priset var £195.  

Doft: vad heter nu de där kakorna gjorda på havre? Detta är inte alls havregrynsgröt, utan söta havrekakor med sirap eller honung. Bergamottolja. Svagt av läder. Frukter så viskande att de inte kan hittas i alla fall av min näsa. Härlig ”whiff” av havsluft. Torrt gräs. Härlig doft.

Smak: citroner inledningsvis; vissa svaga inslag av överlagring i form av tanniner som försiktigt pushar kindväggarna mot tungan, särskilt om man behåller whiskyn i munnen länge. Kryddor i botten. ”Grönt”: gröna winegum; spunnet socker; torrt gräs; kanske också kiwi. Gott, men jag minns denna som mycket bättre. Har den försämrats i flaskan kanske?

Eftersmak: förvånansvärt kort: de där havrekakorna, svagt av honung. Spearmint.

Med vatten: bara väldigt försiktigt med så relativt gammal whisky. Svagt av något slags citronolja; ocskå svagt av liniment. Najs, men igen, inte spontant på den nivå en kunde vänta sig. Smaken är oväntat nog mindre tanninrik, fräschare och piggare: jag hittar en päronton som är piggelin, citron och nytt läder. Bättre såhär. Eftersmaken har fått lite för mycket av den där spearminten nu, nästan som efter att du har tuggat på ett minttuggimmi. En whisky som sannolikt hade mått bättre av att blindprovas: jag sätter upp en ribba som heter ”Bunnahabhain. 28 år gammal.” och den ribban når inte denna whisky, vilket möjligen gör mig onödigt besviken.

Sammanfattning: jag minns alltså denna som kanonbra, och det är ganska tydligt att det färgar mina noter. Kanske att jag förblindades av att den var gammal och att det var från mitt kära Bunnahabhain? Nu tycker jag detta är ett bra exempel på svagt överlagrad whisky. Lite för mycket tanniner som gör den lite väl sträv och besk i min mun. 85 poäng. (Jag minns den som kanske en 89 poäng eller så, och visst kan den ha oxiderat en del, men det handlar om cirka tio centiliter kvar som jag dessutom hällt över i en flaska på 20 cl, så den borde inte ha hunnit bli så pass mycket sämre.)


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2023 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén