Tjeders whisky

Bara whisky

Glencadam 14 YO oloroso finish

Glencadam hör man inte jättemycket om. Jag tycker att deras officiella buteljeringar på det stora hela är bra, om inte direkt amazing. Idag, deras 14 YO som har slutlagrats på olroso sherryfat. Den är buteljerad på 46% och den flaska jag provar ifrån köpte jag 2015, så säg att den buteljerades 2014 eller 2015. I whiskybase hittar jag en batch bottlad 2013, se här.

Full disclosure: jag har provat denna whisky några gånger tidigare, från denna flaska som jag själv köpte och sedan samplade upp. Jag har alltså minnen av denna whisky, och de är ungefär att denna var lite so-so, inte jättekanon, precis, särskilt i jämförelse med de klart bättre 10, 15 och 21 YO.

Doft: tja, jo… Alltså, dessa halvsnabba slutlagringar på aktiva fat – när ska folk tröttna på dem? är min första lite sorgsna tanke. Här finns bourbonfaten whiskyn låg på först, och sedan slutlagringen på sherryfat. Det krockar inte, det doftar inte illa, men sherryn ligger liksom…för sig. En blandning av bourbon- och sherryfat, menar jag, blir i princip utan undantag bäst om du tar whisky från sherryfat och whisky från bourbonfat och blandar dem, istället för att köra en slutlagring.

Ja, det var en liten rant, det. Men vad doftar det då? Maltigt, svagt mineralt, halstabletter – lite mintigt honungslikt – och spritpenna. Några svaga sherryinfluenser, men det är mer som antydningar av någon mörk fruktighet.

Smak: vanilj, russin, tallskog. Honung och en del citrustoner. Kryddor i bakgrunden. Något spritig och disharmonisk.

Eftersmak: kraftig ”citrus med bröd” inledningsvis: apelsinzest och nybakt bröd. Trevligt. Kvar hänger citronsugtabletter, liksom sötad citron.

Med vatten: mja, näe… Kanske gräsigare, och mer liksom krock mellan sherry- och bourbonfat. Oväntat kraftig vanilj, nästan vaniljsocker. Stampat jordgolv, kanske? Det känns som att den dog med bara lite vatten. I smaken är det bättre än i doften, men väldigt liksom middle of the road, med den där inte så lyckade sherrytwisten. Grönt te, en aning av russin. Eftersmaken är något fadd och har fått mer ettrig kryddighet.

Sammanfattning: jag tror noterna låter värre än vad detta är, särskilt de när jag vattnade. Detta är inte uselt alls, men inte heller en bra whisky. Otroligt just middle of the road, och med en sherrytwist som inte gjorde whiskyn några tjänster. Säg en 78 poäng kanske. En whisky som visar de sämsta sidorna hos en för kort slutlagring på för kraftiga fat, när whiskyn inte har hunnit gifta ihop sig än.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2022 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén