Tjeders whisky

Bara whisky

Bunnahabhain 12 från 80-talet

Det är inte ofta jag får möjligheten att prova whisky buteljerad för länge sedan. Som tur är finns det en del entusiaster som köper på sig sådan whisky och gladeligen öppnar flaskorna. Tack till Gunnar N som gjorde just detta.

Bunnahabhain 12 är en whisky jag verkligen gillar. Jag provade den för bloggen första året jag, 2015; mina smaknoter hittar du här.

Den här buteljen är från någon gång på 1980-talet. Alkoholhalten var lägre då, 43% istället för dagens 46,3. Det finns också Bunna tolvor på 40% från samma decennium, men så icke med denna alltså.

 

Doft: definitivt mindre sherryinfluerad än modern Bunna; här mer på gräs, liniment, kalk och något jag vill kalla ”vitt vin”. Ganska stängd; spontant lite…tråkig. Det känns som en doft som kommer öppna sig med vatten.

Smak: bättre. Stearin/oljighet, mynta, koppar. Väldigt ”ofruktig”. Svart te med svag smak av svarta vinbär. Gott. Klart annan stil än modern Bunna.

Eftersmak: bergamottolja, mörkt öl, en aning av torv.

Med vatten: mjae…fortfarande stängt och lite tråkig. Kanske att något grönt äpple tillkommit, men detta doftar väldigt svagt. Smaken är fortfarande bra och har mer karaktär, nu med mer gräs än tidigare. Eftersmaken har fått något av det där liminmentet jag kände i doften.

Sammanfattning: mja, nä. En rätt så tråkig whisky, faktiskt. Det finns bra grejer i smaken, men på det stora hela en besvikelse. Det skulle vara kul att ställa denna direkt mot en nutida utgåva av Bunnahabhain 12 YO. Jag misstänker mycket starkt att jag skulle föredra vår tids utgåva. Det är gott…och så. Men inte mer. 80 poäng.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2022 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén