Tjeders whisky

Bara whisky

40 YO blended malt, The Thompson Brothers

Bröderna Phil och Simon Thompson som driver The Dornoch Castle whisky bar och hotell har startat ett destilleri, Dornoch. Medan de väntar på att kunna sälja sin egen whisky gör de gin och släpper intressanta single casks för att få in medel i verksamheten. Min gode vän Lars Cederbro högg en flaska av denna sherrylagrade single cask blended malt som är 40 år gammal och bjöd på ett sample. Fatet, en sherry butt, gav 150 flaskor. Alkoholhalten ligger på 42,9%.

Single cask men inte single malt, hur funkar det? undrar du nu. Det går alldeles utmärkt; ja det finns faktiskt även single cask blended whisky, även om det förstås är ovanligt. Man använder sig helt enkelt av en teknik som kallas blended at birth: när fatet fylldes med sprit 1977 fylldes det med en blandning av maltwhisky från mer än ett destilleri. Vilka destillerier, om det rör sig om två eller fler, förtäljer inte historien.

Doft: bränt trä, Coca-colarester i kvarglömt glas, nagellack. Ny bil och något slags plommondoft, som kokade plommon som sedan torkats ihop. Mörk sirap; mörk choklad. Den viskar försiktigt och känns varken trött eller överekad.

Den något freudianska etiketten till Phil och Simon Thompsons buteljering.

Smak: igen viskande och försiktigt, med ett litet inslag liksom blöt träbeska; avslagen Coca-cola (minus sockret); plommonmarmelad. Ordentligt vaxigt, med små inslag av syrligt godis. Svart te; jordkällare.

Eftersmak: inleds underbart med muscovadosocker, och övergår i en kraftigt vaxig, lätt neutraloljig ton med mjuka kryddor någonstans därunder. Kladdigt färska russin. Kakaopulver.

Sammanfattning: detta är objektivt sett en bra whisky: stram, välgjord, med nästintill perfekt balans. Med lite tid i glaset utvecklar den sig till enorma höjder. I termer av poäng ligger vi i närheten av 90. Just för mig är denna stil dock långt från vad jag själv uppskattar i whiskyväg. I min bok är detta alltså ett fat som borde ha tagits för minst tio år sedan. Inte för att det är överekat, i sig, eller för att whiskyn tappat karaktär, utan för att jag föredrar mina whiskies innan de blivit 30, alltså en bra bit före 40.

Tycker man om riktigt gammal whisky är detta en flaska att jaga. Själv tycker jag sällan att whisky håller för mer än säg 25 år på fat. Visst finns det magiskt bra trettioåringar, men generellt, för mig, har många trettioåriga whiskies passerat sitt bäst-före-datum i fatet. En härlig whisky, definitivt, men i just min gom inte fantastisk.

*

Med stort tack till Lars C för samplet. 


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

2 Kommentarer

  1. Björn Scholz 15 maj 2018

    Finns endast 2st destillerier som det kan vara med tanke på datumen.
    Loch Lomond eller Moffat.

    • David Tjeder 31 maj 2018 — Postförfattare

      Fast det är inte en single blended utan en blended malt, så destillaten som ingått i faten kan ju komma från vilka maltdestillerier som helst som var igång 1977… 🙂

Lämna en kommentar

© 2021 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén