Tjeders whisky

Bara whisky

Old Pulteney 21 YO

Helt nyss provade jag Old Pulteney 17 YO. Som så ofta när den whiskyn kommer på tal ledde det till kommentarer om att 17 YO är ännu bättre än tjugoettåringen. Det brukar jag också tycka – ungefär sju gånger av åtta. Ibland tycker jag 21 YO ”vinner” (som om whisky är en tävling, men det är en fråga för en annan dag). Kommentarerna inspirerade mig att, med 17 YO i färskt minne, att ta mig an tjugoettåringen.

Old Pulteney 21 YO har ett större inslag av sherryfat med i mixen än 17 YO, om än man använt fat som innehållit Finosherry, inte oloroso eller PX. Den är buteljerad på 46% och kostar 1599 kronor på Systembolaget.

Doft: oj, vilken smekning. Vanilj, sjok av honung, någon marmelad på mörk frukt (plommon kanske?); möbelpolish; apelsinzest; färsk, nästan övermogen mango. Mycket välbalanserat. Jag hittar också något som påminner om wienerbröd, helt färskt ur ugnen: en liksom fet, söt och lite smörig doft som är alldeles underbar. En hel del ugnsbakade röda äpplen, också, och päron (den där sorten som som är liksom blötare, nästan gryniga, och sötare).

Halleluja!

Smak: den anländer bra mycket beskare än doften, och avsevärt mindre smeksamt: här finns Pulteneys patenterade motorolja ihop med ett helt knippe torkade, peppriga kryddor, innan en underbar gräddighet tar över ihop med ugnsbakade frukter: äpplen, päron, plommon. Här finns också en skön sälta som står upp mot de sötare inslagen. Om doften är bra är gommen på denna whisky sublim och i absolut världsklass.*

Eftersmak: inleds med gräddkola och övergår i en mildare oljighet, uttorkande kryddor och apelsiner, eller apelsinmarmelad. En liten lätt metallisk ton anas i bakgrunden och sticker av mot det smeksamma på ett härligt sätt.

Med vatten: lite av ”skiten” från gommen har nu nått doften, det tackar vi för: kraftigare vanilj och päron, men också mer möbelpolish och ett stänk havsluft har kommit in här. Kanske lite av motoroljan, men det kan också vara att jag så gärna vill att den ska vara där. Gommen är fan-tas-tisk vattnad: lite ettriga kryddor, inslag av varm dieselmotor möter apelsin och päron, nästan torr päroncider, och ljuv musik uppstår. Eftersmaken har också den blivit ettrigare, mer citrusig: tänk oljan i citronzest.

Sammanfattning: utan vatten smeker den på doften, tjongar en på käften i gommen, och blir snäll igen i avslutet. Med vatten blir det en näst intill perfekt balans mellan snällt och elakt. En mycket välgjord, komplex och karaktärsfull whisky. Sjuttonåringen är nog faktiskt ännu bättre, men att dricka Old Pulteney 21 YO är en helt underbar, lång smekning av sinnena. På ett av tre plan – smaken – vinner Old Pulteney 21 helt överlägset över 17. Vid den här jämförelsen, märk väl.

Old Pulteney 21 YO kostar alltså 1599 kronor på Systembolaget. Prisvärt? Jag säger som jag sa om Old Pulteney 17: hell yeah!

*Jag måste ta strid med dig, vännen: Kent Thorn på WhiskyTower säger om Old Pulteney 21 YO ”Tyvärr tycker jag inte att smaken lever upp till den mästerliga doften”. På ett plan är det precis såhär det ska vara: att vi alla uppskattar olika saker i whisky. Och det är ju verkligen sant att den mindre smeksamma smaken sticker av mot doften. På ett annat plan vill jag vråla ”nej, Kent! Du har fel! Fel fel fel fel felfelfelfelfel! Smaken är ÄNNU bättre än doften!!!!”


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2022 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén