Tjeders whisky

Bara whisky

Old Pulteney Navigator

Det var en gång en pojke som hette David Tjeder som fick ett stipendium för att resa till Pulteney distillery med en flicka som hette Frida Birkehede. De blev vänner på resan, och Frida gav David ett sample på Old Pulteneys NAS-whisky Navigator. Fem år senare tog David, som ju annars verkligen är känd för att vara en riktig blixt när det gäller sina samples, sig tid att prova virren. Såhär tyckte han då:

Doft: honung; en svag oljighet som har inslag av matolja, med tiden något grövre oljighet – bättre så; grapefrukt. Torkat gräs, äppelkart. ”Ung sherrylagrad whisky” i bakgrunden, alltså när sherrytonerna inte har hunnit sätta sig i whisky än, jättesvårt att beskriva men som kanske antydningar till russin. Med tiden mycket kraftig av vaniljsmör (när man blandat smör med vaniljsocker för att smeta på bullar). Denna whisky doftar svagt och det finns en del härligt rå ungdom i den, men det är också som att dofterna inte har liksom satt sig. Hm.

Smak: syrligare inledningsvis – krusbär, ingefärsmarmelad. Honung, svagt av den där härliga oljigheten jag så ofta hittar i Old Pulteney. Lime, russin som mosats i vatten. Oväntat kraftig i smaken, betydligt bättre än doften. Den där liksom vagt svavliga pepprigheten som finns i Talisker finns här också.

Eftersmak: spearmint till en början; gräs; svårfångad citrus. Lite kort, svagt spritig.

Med vatten: lite yngre, oljigare. Mer gräs. Mja, nä, den här doften är lite trist asså. Smaken är fetare, som att skirat smör blandats ned i en syrligare blandning: picklad ingefära, citronzest, lite besvärande pepprighet i bakgrunden. Avslutet är gräsigt nu, med omogna äpplen.

Sammanfattning: Smaken ovattnad var härlig, men nä, det här var ingen höjdare. Jag brukar gilla Old Pulteney för att det är så karaktärsstarka whiskies, och de brukar funka på 46% när de är unga, men detta är liksom varken ungt och spretigt eller härligt komplext. En helt okej vardagsdram; en bra plats att börja på för den som inte kommit långt på sin whiskyresa. Destilleriet kan dock så väldigt mycket bättre än såhär. Ett bra exempel på att NAS-whiskies i stora upplagor för taxfreemarknaden på det stora hela sällan imponerar. 77 poäng.

Tack för samplet, Frida!

Ja, just det, info: tydligen är Navigator lagrad på en blandning av bourbon- och sherryfat. Den är buteljerad på 46%. Det finns några olika utgåvor i whiskybase, jag länkade ovan till en buteljerad 2015.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2022 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén