Tjeders whisky

Bara whisky

Old Pulteney 1991 15 YO cask strength

Idag, en blindprovad whisky där jag för en gångs skull var så sjukt nära 100% korrekt gissning att jag bidde stolt som en tupp. Här mina helt blinda noter.

Doft: ah, ett styck bra whisky. Här är vi på mycket frukt, utan att frukterna skriker. Ljus försiktig fruktighet: äppelkuber, någon ljus melon. Det doftar också ”dammigt”: som ett dammigt rum, inte det där dammiga lädriga biblioteket som en kan hitta ibland. Orökigt på bourbonfat måste detta vara. 46%? Lite mer? Det finns en härlig markerad sötma i denna doft, som sötman hos päronsaft. Svagt av blommande fruktträd.

Smak: smeksamt sött till en början, innan härligt spretiga kryddor kickar in ihop med sura omogna frukter – äppelkart, hårda päron. Kraftigt oljighet – detta måste vara Old Pulteney! Krävande, i botten lite pepprigt, grillad paprika (!), gröna winegum. Jag gillar det. Inte en whisky för noviser.

Eftersmak: maffig, smörfet inledning; äppelpaj med vita vinbär på. Följs så av den där tonen jag alltid vill kalla kalkig, men inte fan har jag ätit kalk… En liksom ljust stenig, torr smak som finns i många vita viner. Bra, men doft och särskilt smak var än bättre.

Med vatten: kraftig ökning av de fruktblommande träden. Lime. En lite smutsig, nästan ettrig oljighet – tänk varm dieselmotor. Vitt bröd. Sparris (igen: !). Härligt! I smaken är det snällare nu, mer på godiset sockerbitar och päron till en början. Efter en längre tid i munnen kommer de beskare, mer krävande inslagen: nästan som en blandning av sura godisar och surdegbröd med inslag av citron. Svagt av det som är destillatdriven svavel – tänk Craigellachie, jag kan inte beskriva det på annat sätt än så. Det är hur som en helt annan svavel än den som står att finna från sherryfat. Underbart. Eftersmaken är knivskarp: citron, omogna äpplen, supertorr cider. Kokosflagor, pajskal.

Sammanfattning: detta är underbart: krävande, spretigt utan att vara (för) ungt, karaktärsfull whisky. Min prime suspect är Old Pulteney, och åldern tror jag ligger sådär runt 15 år. Jag tror 46%, men kan vara skvätten starkare. Är det inte Old Pulteney är det precis vad som helst från den oberoende buteljeraren Wm. Cadenhead’s, de brukar ge ut såhär naturnära, rak och ärlig whisky. Jag älskar sådan här lite mer krävande whisky. 87 poäng.

Detta var alltså en fatstark 15 YO Old Pulteney, lagd på fat 1991 och buteljerad 2006 (eller månne 2007?). Alkoholhalten på denna ligger på 54,9%. Länk till whiskybase här. Buteljeringen är numrerad och begränsad, men hur många flaskor det blev totalt framgår i alla fall inte av information jag fått fram. Det står heller ingenting om vilka slags fat som ingått i whiskybase, men det måste handla om en ren bourbonlagring. Härlig whisky!

*

Tack Åke D för att du samplade din flaska.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2021 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén