Tjeders whisky

Bara whisky

Caperdonich 32 YO Duncan Taylor

Ibland lättar jag på lädret och köper dyrwhisky. Inte helrör, min ekonomi är inte sådan, men samples. Idag är en sådan dag, då jag tar mig an en dyrwhisky från nedlagda Caperdonich. Lagd på fat 1969 och buteljerad 2002 på fatstyrka, 51,7%. Det handlar om en single cask-utgåva från den oberoende buteljeraren Duncan Taylor. Här har du flaskan i whiskybase.

Doft: åh, gammwhisky. Den där fantastiska komplexa liksom halvtorkade, ickevrålande fruktigheten som blir efter lång tid på bourbonfat (jag gissar, men det känns som bourbonfat): mango, ananas, alla sorters meloner du kan hitta på, och något jag vill kalla ”dammigt rum”. Eller gammalt bibliotek. Faktiskt anar jag svag ton av bläck också, och körsbär. Hell yeah, detta är en helt fantastisk doft.

Smak: grönt te; körsbär; Cointreau. Det dammiga biblioteket är här, och liksom bränd honung. Övergår i mycket fin och väldigt komplex fruktighet (ljus melon, torrt päron, kanske mango). Träoljor av alla slag du kan tänka dig i bakgrunden. Som väntat är det lite plattare än den härliga doften, det blir ofta med inte alltid så med gammwhisky.

Eftersmak: möbelpolish eller varmt dyrt trä; citronolja; bergamottolja. Gott, men det är på doften denna whisky imponerar allra mest.

Med vatten: bara någon droppe eller två med såhär gammal whisky. Okej, det blev tre. Mycket mer dyra träslag – sandelträ, tror jag det är. Varm sand. Frukterna har backat, men anas där längre bak. Jag älskar doften på denna whisky. Smaken har mer bergamottolja, och lite mer kryddor – muskot? tror jag? och banne mig, är det där gurkmeja? – i bakgrunden. Jag föredrog denna ovattnad, en del lite trista tanniner finns med nu. Eftersmaken är apelsinigare, tillbaka till Cointreaun, och har fått toner av färsk mynta.

Sammanfattning: ovattnat och på doften: totalt hallelujah moment. Detta är en riktigt bra whisky. Någonstans 89–90 poäng. Äsch, det var jag som inte borde ha vattnat, eller vattnat än mindre: vi säger 90. Högklassig whisky.

Ja just det. Såhär ser flaskan ut:

 

*

Tack till dig jag köpte sample av. Paul, tror det var från dig? Kanske Gunnar? Hur som sänder jag en allmän kärleksförklaring ut till de whiskyfolk som har den här typen av flaskor, och som öppnar dem och samplar.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén