Tjeders whisky

Bara whisky

En småtrist Old Pulteney

Idag, en blindprovad whisky som skulle visa sig vara en Old Pulteney. Såhär tyckte jag:

Doft: syrlig, orökig bourbonlagring. Lite mysko, kan inte bestämma mig för om jag gillar detta eller inte. En ton jag vill kalla vass (inte sharp, utan vass som växer): en annorlunda torrare gräsighet, liksom. Mogen kiwi. Granny Smith-äpple. Svagt av koppar. Lite småtråkig, kanske.

Smak: väldigt ”grön”: gröna winegum, gräs, Champis. Syrligare toner en bit bak först (lime? citron? Närmast lime- och marängpaj, till och med, faktiskt) som sedan övergår i röda äpplen. Bättre än doften, absolut: inte alls lika trött. Här finns ett bra, kraftigt destillat i botten. Vid upprepade sippar upplever jag en härligare oljighet, som symaskinsolja här.

Eftersmak: något spritig, lite oväntat med tanke på att detta nästan bombsäkert är 46%. Grönt, igen, mycket svårt att fånga på djupet. Svagt av äpplen, gräs. Spearmint, koppar. Sedan händer något, en liksom smutsigare ton kommer in: sådant gillar jag. Mer av oljighet. Jag tror detta är ett bra destilleri, men en whisky som inte är riktigt lika bra som destilleriet. 

Med vatten: avsevärt bättre: råare, med en varmkörd järnmotor möter svag vaniljkex och något som är som den allra minsta antydan till tequila. Smör, också. Stor utveckling. I smaken är det stänk av grapefrukt, större oljighet, men också mycket gräs och vanilj på ett sätt som gör whiskyn lite mer dussinmässig. Detta är bra, men långt ifrån kanonbra. Eftersmaken har tappat sin spritighet, vilket är bra, men är fortfarande lite småtråkig.

Sammanfattning: en absolut godkänd whisky, men svag i doften ovattnad och med lite meningslös eftersmak. Med vatten lyfte det hela, och det finns drag som gör den intressant. Igen, jag tror detta är från ett destilleri som är bättre än denna whisky. 82 poäng, med häng på 83.

Ja, detta var alltså en Old Pulteney, lagd på fat 1990 och buteljerad 2008. De kan bra mycket bättre än såhär, mitt kära Pulteney. Lite talande ändå att jag liksom kände på whiskyn att detta torde vara en mindre bra buteljering från ett bra destilleri. 

*

Tack Åke D för att du samplade.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2021 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén