Tjeders whisky

Bara whisky

Mackmyra 11 YO från Wm. Cadenhead

Det här är roligt och hör inte direkt till vanligheterna: en skotsk oberoende buteljerare som ger ut en whisky från svenska Mackmyra.

Denna kommer till Systembolaget den 30 januari. Av totalt 252 flaskor – detta är en single cask men utgiven i deras serie Small batch – kommer faktiskt bara ynka 30 flaskor till Sverige. Den är buteljerad på 48,2% och en flaska går loss på 986 kronor.

Doft: mild, fin, viskande. Äpple och lite äppelmos; mild vanilj; en liksom blommig päronton, så vi säger väl päronblom då. Rabarber och svagt av kolasås. Fin och försiktig.

Smak: något ettrig inledningsvis, anis möter peppar. Med tiden syrligare äpplen än på doften, som en mix av Granny Smith och röda äpplen; svagt av matolja; milt blommiga toner som jag inte riktigt kan sätta vad de är.

Eftersmak: vanilj, gräsig ton följer (både torrt och nyklippt gräs), en trevligt syntetisk fruktton av hårda päron.

Med vatten (mycket liten dutt): mer gräs, äpplena drar åt äppelpaj. I smaken lite mindre ettrig, men fortfarande något oharmonisk kryddighet. Matoljan försvinner, bra, men i gommen var den bättre utan vatten. Eftersmaken blir väldigt anonym med vatten.

Sammanfattning: jag tycker doften är fin, men i gommen finns det mindre charmiga inslag och jag upplever den där som klart yngre än sina elva år. Doften lovar en whisky någonstans runt 86 poäng eller så, men det landar på 81 för mig.

Det är lite lustigt att det ska gå ända till en skotsk oberoende buteljerare för att vi ska kunna få prova en single cask från Mackmyra. Det är mig obegripligt att de inte gör sådant själva, måste jag säga. Denna hade nog mått bra av att buteljeras på något högre alkoholstyrka; jag har mycket svårt att tro att 48,2 är fatstyrka.

*

Denna bloggpost bygger på ett sample jag erhållit gratis.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2021 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén