Tjeders whisky

Bara whisky

Mackmyra Grönt te

Mackmyra har släppt en ny säsongswhisky. Den här gången kör vi noterna på en gång och en koll på whiskyn i efterhand.

Doft: supermild och mjuk nyupphälld; kraftig utveckling efter bara fem minuter i glaset mot mer sötma. Milda äpplen, typ som lätt torkade äppelskivor; jasmin- och päronblom. Väldigt härlig och kraftig sötma med lite tid i glaset, som att man blandat ut vanillinsocker med vatten. Jag dricker ungefär en halv liter grönt te om dagen – ingen överdrift – och nog finns det sådana toner här, men de är svaga. Med risk för internreferenser för de som gillar te: vi snackar sencha med inslag av citron. Jag brukar tycka bäst om Mackmyra när de är antingen rökiga på kraftiga fat, eller orökiga och på liksom försiktiga fat. Däremellan är det rätt mycket hit and miss. Denna är på doften en hit: mild, skir, kraftig, svag. Väldigt föränderlig i glaset, vilket förbryllar, men nog doftar detta väldigt gott alla gånger.

Smak: mild även här, mer stängd; svag vanilj, väldigt mycket äpple; svag citron och grönt te som dragit länge. En del lite väl ettriga kryddor stör helheten, annars bra. Doften var klart mer imponerande, här i smaken är det mer liksom gott sådär i största allmähet.

Eftersmak: tydlig ton av grönt te i eftersmaken, närmast grönt jasminte; spearmint i mängder; gräs eller äng eller båda två i avslutet.

Med vatten: mer friskt äpple, mer vanilj, och en svag ton som är typ fernissa eller solvarm mahogny. I smaken har kryddorna backat, mycket bra. I övrigt är det samma smaker som innan. Jag tycker smaken på denna whisky är trevlig, men doften är överlägset bättre. Eftersmaken härligt mintig och nu hittar jag mer päron här.

Sammanfattning: en svår whisky att sammanfatta. Doften är riktigt riktigt härlig ovattnad och lovar en myra i absolut toppklass, sådär åt en 87-poängshållet eller till och med högre; resten levererar dock inte riktigt på samma nivå. Jag landar på 85 poäng. Det betyder i min bok: bra whisky, rekommenderas. (Minns att en del har cirka 88–89 som ”jo men det här var ju gott”, och att Jim Murray ger ungefär 93–94 poäng för samma sak. Poäng används olika av olika provare.)

En flaska Mackmyra Grönt te går loss på 600 kronor på systembolaget; här den obligatoriska länken till whiskybase, och här länken till Mackmyras hemsida.

Informationen om denna whisky är ett snäpp förbryllande. Här vilka slags fat som använts enligt Mackmyras produktblad:

• Nymättade Ex-Oloroso, 128 L
• Ny och 1st fill Oloroso, 128 L
• 1st fill Bourbon, 100-200 L
• 1st fill Svensk Ek, 100 L

Vad är ett nymättat ex-olorosofat? Vad är skillnaden mellan ny och first-fill oloroso? Hm… Enligt produktbladet är Grönt te vidare ”en svensk single malt whisky som har finishlagrats på nymättade Ex-Olorosofat. En blandning av olorosovin och de finaste av gröna årgångsteblad från Japan har mättat fatet […]” (vilket förstås måste vara faten, plural – detta är ju knappast en single cask). På kartongen för whiskyn står det att whiskyn är främst lagrad i oloroso sherryfat, ”then finished in casks seasoned with liqueur made from some the finest Japanese tea leaves”. Hm, teblad i sherry, blir det en ”liqueur” verkligen? Inte vet jag… Tittar man på pressreleasen står det att Grönt te har ”lagrats i 19 månader huvudsakligen på Angelas blandning av de finaste gröna årgångstebladen från Japan som har mättat fatet”. Igen fatet istället för faten, och här låter det som att lagringen – det borde ju stå slutlagringen – gjordes på fat som innehöll grönt te, inte oloroso med gröna teblad i. Som ofta tycker jag att Mackmyra kunde vara tydligare i sin information. Bara en sådan här sak: hur stor är egentligen utgåvan? Hur många fat ingick?

Det förvånar mig att det står att denna whisky har så mycket sherryfat i sig; jag upplevde den inte så. Jag gillar det innovativa greppen att köra med gröna teblad i faten innan man använder dem för att slutlagra whisky. Och, oklarheter i informationen eller inte: resultatet har ju blivit klart bra.

*

Den här bloggposten bygger på ett sample jag erhållit gratis.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2022 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén