Tjeders whisky

Bara whisky

en Caol ila, blint

Jag fick ett gäng blindsamples av vännen Marcus Kainen för rätt länge sedan nu. Nu när jag knappt provat whisky med smaknoter på en fyra–fem månader drog jag fram dem ur blindlådan och petade i mig en. Jag skrev noterna nedan. Som vanligt gäller att det som följer nedan inte har redigerats i efterhand, komplett med fel åldersgissning och fel destilleri och fel alkoholhalt:

Doft: bourbonlagrat, rökigt, rakt och ”ärligt”. Jag tror detta är lagrat på en enda fattyp (halleluja!) och att den fattypen är bourbon. En sådan där fet och härlig rökare med gott om asfalt. Svårbestämbar citrus (typ citronhalstablett?), även det vita på citrusfrukter. Ganska kraftig vanilj. Jag tycker även att det finns rabarber här, och vaniljen är som pajskal. Det finns minst 1000 whiskies som doftar såhär men vad gör det när det doftar gott? Känns som klart över 46%.

Facit! Men inte visste jag inte.

Smak: ännu mer asfalt, och torv. Massiv smutsig sötma (tänk typ: någon har blandat ut farinsocker med en blandning av tobaksblad och motorolja). Det mullrar mörk choklad i botten. Underbart enkelsidigt. Inte asstarkt/fatstarkt men över 46%. 50% typ? Runt 8 YO?

Eftersmak: här händer det grejer. Fet, smutsig, och samtidigt söt. Väldigt liksom ”rak” rökbrötare. Oljig. Det finns inte stor bredd som hos säg Ardbeg TEN utan är mer enkelsidigt och just det är så härligt.

Med vatten: det här kommer låta äckligt, men torrfoder till akvariefiskar. Det är en lite ”grön” och torvig ton jag hittar ibland och jag kommer inte närmre i beskrivningen än så. Även den härliga doftnoten kossa finns här. Whiskyn blir galet grumlig med vatten! Är det ett fatprov som inte ens har grovfiltrerats eller? Såhär mjölkig brukar whisky inte bli med vattning, love it! Enormt torvig. Smaken har blivt rejält sötare och har även fått en citrontouch. Fantastisk rökbrötare detta. Det spelar ingen roll hur länge jag behåller whiskyn i munnen, vidare nedvattning ger bara mer av samma: smuts, kossa, torv, fulrök. Ung Lagavulin? Detta måste komma från Islay. Eftersmaken är oljig, lite vaxig, och…gödslig? Komockig, hellre. (Det är kul att hitta på ord.)

Sammanfattning: svår genre att bedöma, kul genre att skriva smaknoter på. Det här är gott och egentligen ganska enkelt. Runt tio år gammalt eller yngre, runt 50%, skithärlig brötig smutsrökare. Poäng kanske en 86, 87 eller så. Lagavulin månne?

Detta var som ni sett på bilden en Caol ila inte en Laga, åldern var 18 inte 10 eller yngre, alkoholhalten var 57,2% inte runt 50%. Men hey, det var Islay och fatet var bourbon iallafall! Mer exakt facit: Caol ila 2001–2020 från Gordon & MacPhail i serien Connoisseur’s Choice, med fatnumret 308901. Här är den i whiskybase. Tack för samplet, Marcus!


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2025 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén