Tjeders whisky

Bara whisky

Den vidrigaste whisky jag någonsin provat

I höstas fick jag ett par samples av en whiskybekant, Rolf Andersson. De var från schweiziska Whisky Castle. En annan bekant, Marcus Kainen, hade redan pratat om detta destilleri som whiskyvärldens absoluta bottennapp. Andersson förklarade att detta verkligen var synnerligen hemsk whisky. Klart jag blev nyfiken! Jag har redan provat deras Doublewood, som var just det: synnerligen hemsk. Nu dags för deras singelmalt smoke spelt, en rökig whisky gjord på mältat dinkelvete. (Minns att utanför Skottland inom EU får ”single malt” vara whisky gjord på 100% mältat whatever, inte enbart mältat korn.) Denna Whisky Castle Smoke spelt är lagrad på ungersk ek och denna variant av whiskyn är en single cask från fat 463 som fylldes i januari 2005. En annan version av denna whisky är 3 YO så kanske är den här buteljerad 2008; när den buteljerats framgår inte av flaskan. 

Doft: du måste skämta. Nagellack med stick av aceton och terpentin; ett ton ruttnande, blöt hö och gräs; sockervatten som blandats ut med motorsmuts; och en mycket märklig rökton som är en blandning av överfyllt askfat och marijuana som röks. Hemskt.

Inte alla single casks är bra, om man säger.

Smak: inleds försiktigt och ganska sött; övergår i majsolja med tobakstoner, med sura toner av kräks från en tvååring (inte bebiskräks, det är sötare); inte rök, men torv, eller torv blandat med smuts.

Eftersmak: den börjar illa, med spearmint med brända toner i; övergår i fuktig gummistövel; utblandat sockervatten, eller avslagen, söt läsk. Kvar hänger den där riktigt obehagliga smutsen. Smuts kan vara underbar i whisky, men här får den mig att vilja downa en trippel espresso och sedan borsta tänderna.

Med vatten blir doften faktiskt marginellt mer acceptabel, då hö/grästonen backat – å andra sidan har nu barnkräkset hittat hit till doften. Smaken har blivit blaskigare, vilket är en källa till jubel i det här fallet. Å andra sidan har ettriga kryddor nu blandats in i gummistöveln. Eftersmaken är lika horribel som tidigare, med går mer på linjen kaotiska kryddor och solvarm plast.

Sammanfattning: Jag har hittat den. Min oheliga graal. Den vidrigaste whisky jag någonsin har smakat. Denna whisky är verkligen fascinerande usel: fullständigt utan några som helst positiva sidor.

I en tråd på Facebook om de värsta whiskies folk hade provat härom veckan skrev Marcus Kainen att whisky från Whisky Castle kan vara så vidrig att den är svår att ens svälja. ”Bollocks”, svarade någon viktigpetter. Kainen förklarade tålmodigt att uppenbarligen hade personen inte provat whisky från detta destilleri. Det hade han inte heller. Och ja, Kainen har helt rätt: detta är svårt att svälja.

Whisky Castle Smoke Spelt får Loch Dhu att framstå som gammal Brora.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

1 Kommentar

  1. Tomas Lejergård 23 juni 2018

    Har Schweiz något hängavtal till EU för definition av whisky eller kör man helt fritt.

Lämna en kommentar

© 2024 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén