Tjeders whisky

Bara whisky

Isle of Lime Midaik

Gotland whisky på Roma bildades redan 2004, och sparkade igång pannorna 2012. Produktionen är helt ekologisk. Jag har tidigare provat deras förstasläpp, Shareholder’s Edition, som imponerade på mig. Den 1 juni släppte de sin fjärde whisky – den andra som är ett publikt släpp som inte bara är reserverad för aktieägarna – Midaik. Upplagan är riktigt, riktigt stor, 14000 flaskor. En flaska på 50 centiliter går loss på 494 kronor, vilket får lov att sägas vara ett bra pris. Mer om whiskyn följer efter smaknoterna.

Doft, första intrycket efter bara fem minuters luftning: mycket tydligt ung och klart omogen. Gräsiga toner, nästan åt halmhållet; grapefrukt. Såhär ung whisky ska man låta lufta länge, säg en halvtimme, så vi väntar och väntar och väntar.

Så. Nu är vi redo.

Doft: avsevärt bättre. Ge ung whisky gott om tid i glaset, vänner. Det är fortfarande definitivt ungt, men doftbilden har blivit mycket mer komplex. Honung med citron- eller grapefruktstick; tydliga toner av torv (men inte rök); vag, svårbeskrivbar blommighet; en hel del frukt, som konserverad aprikos och röda äpplen. Ett tydligt alkostick med toner av nagellack. En naken, ganska rå whisky. Har man doftat på new make, alltså den råsprit man fyller faten med, är beskrivningen ”newmakeig” förståelig, men ack vad svårt det är att fästa med ord vad new make doftar. Hundkex på sommaräng hittar jag också.

Isle of Lime Midaik. Jag älskar den här avlånga designen.

Smak: lättare, inledningsvis, med honung och vagt torviga toner i botten. Sedan kommer tydligt unga toner: smuts möter vag vanilj. Det finns någon frukt här också – gröna vinbär? Eller är det mer som krusbärsmarmelad?

Eftersmak: väldigt lätt: vaniljsås, apelsin, visst alkobett; gräsiga toner också. För en så pass ung whisky tycker jag detta avslut är bra, kanske det starkaste inslaget i denna whisky: sommarfräscht.

Jag vattnade inte Midaik. Med så pass ung whisky är det väldigt lätt att ”vattna sönder” whiskyn; de tenderar att falla ihop som korthus när de är såhär unga. Jag fegade ur, helt enkelt.

Sammanfattning: Man måste prova whisky som är såhär ung i perspektivet av dess ålder. Ja, detta är tydligt ungt och ganska ”kantigt”, absolut. Det är också svårt att blanda till en så pass stor batch som 14000 flaskor på ung whisky; sannolikt hade resultatet blivit flera snäpp bättre om man helt enkelt hade valt att blanda ihop två olika utgåvor av precis de här faten. Midaik är en ung whisky som inte skäms för att vara ung – men den är för ung. Jag gillar skarpt priset – nya destillerier i Skottland har på sistone släppt treåringar för många tusen kronor, vilket är rejält upprörande, tycker jag. Är det prisvärt, i betydelsen att det smakar 494 kronor för 50 cl? Mja, egentligen inte. Men man får ta denna whisky för vad den är: en ung, naken whisky från ett mycket litet destilleri. I det ljuset, svensk whisky från ett destilleri som bara kokar 20000 liter om året, är 494 prisvärt, ändå. Givet förutsättningarna för att kunna släppa något på hela 14000 flaskor och på så låg alkoholstyrka som 46,2 (lågt för att vara så ungt, menar jag då) är Midaik absolut en godkänd whisky. Den kommer att vara en given referens på provningar under åren som följer, där man kommer kunna se hur Isle of Lime utvecklats över tid.

Poäng, då? tänker du. Ja, det blir inte högt: över 70, klart under 80. Sådär en 73–75, kanske? Detta är inte dålig whisky; det är ordentligt ung whisky.

Midaik är lagrad enbart på amerikansk vitek, en blandning av first-fill bourbonfat och nyek, alltså helt nya fat som inte innehållit något innan. Nyeksfaten utgör en blandning av mediumrostade, hårt rostade och kolade fat, och det handlar om en blandning av små fat på 96 liter och större barrels på runt 190–200 liter (en komplett fatlista har Gotland whisky lagt upp här). Malten är rökt i runt nio timmar. En stor eloge till Gotland whiskys absoluta genomskinlighet vad gäller informationen om utgåvan!!

*

Denna recension bygger på ett sample jag erhållit gratis. 


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

1 Kommentar

  1. Kent Aulin 21 oktober 2019

    En god sammanfattning.

Lämna en kommentar

© 2024 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén