Tjeders whisky

Bara whisky

anCnoc 16 YO

Det finns många samples i mina lådor. På en av sampleflaskorna stod, med min handstil, ”anCnoc 16 YO 46%” och inget mer. Total rookieinformation: officiella buteljeringar med åldersangivelse ska man alltid försöka datera eller helt bestämt datera. Det finns mellan fyra och sex buteljeringar av anCnoc 16 YO i whiskybase. Hur ska jag veta vilken av dem som är i min sampleflaska? Well, med lite hjälp av minnet torde detta sannolikt vara 2014 års buteljering av anCnoc 16 YO. Här är just den i whiskybase.

Doft: så fin och liksom lugn. Lagom trötta bourbonfat har i sakta mak fått gnugga på spriten perfekt länge. Det betyder: en touch av mango, hård honungsmelon, gröna winegum och milda kolatoner. Inget skriker, här råder välbalanserat lugn i glaset.

Smak: inleder milt och mjukt fruktigt (päron?), sedan följer muskotnöt med milt peppriga toner; grön paprika, en touch fläder, gräs. Liksom mjukt oljig med ännu mer tid i munnen. Lite mer krävande än doften.

Eftersmak: ganska pepprig och allmänt sur och besvärlig vid kortare sippar men märkligt nog underbar om en har haft whiskyn i munnen länge – då blir eftersmaken som ett möte mellan vispgrädde och ingefärspäron. Gröna winegum i fortsättningen.

Med vatten: något gräsigare och plattare, mindre fruktig. Inte, med den mängd vatten jag tillsatte, en förbättring. Smaken däremot är bättre nu: det peppriga har backat och gett vika för en mild oljighet, en touch av lime och något som långt bak drar åt meczal. Häftigt. Eftersmaken dock fortfarande besvärlig, ganska liksom rå och märkligt spritig.

Sammanfattning: en whisky som drar åt många håll. Man har inte dränkt spriten i aktiv ek, det gillar vi. Men kryddigheten är bitvis problematisk i sin ettrighet. En whisky vars olika bitar hoppar omkring i hela spannet 79 till 88 poäng, om det är begripligt. Jag trodde att jag skulle landa högre i slutändan än vad jag gör. 83 poäng. Minns att jag är en low grader.

*

Tack för samplet…Tommy kanske? Eller Bert? Jag tror att jag kan ha fått det här samplet av någon av er.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2022 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén