Tjeders whisky

Bara whisky

En nästan fyrtio år gammal anCnoc

För ett gäng år sedan nu fick jag ett sample av Evert H i näven: anCnoc 1975 Limited Edition, buteljerad 2014 och släppt i februari 2015. Just under 40 YO, alltså. Utgåvan är på 1590 flaskor, alkoholhalten ligger på 44,2% och den ska tydligen vara lagrad (enligt whiskybase) på ”3 American Oak & Spanish Oak Ex-Sherry Casks”. 1590 flaskor, så definitivt inte tre fat totalt, eller så användes de tre faten som finishfat.

Den här flaskan kan man köpa för just under 5000 via whiskybase, varför man nu skulle göra det när man kan få den för under 4000 på auktioner. Under 4000 för nästan 40 år gammal whisky: var glad att denna inte släpps idag, för då skulle priset vara minst dubbelt så högt.

Doft: sherryfat och såhär gammal, så jag kan inte direkt se vad som finns kvar av anCnoc här, men nog doftar det gott. Torkad mörk frukt, kakaostark mörk choklad, och förvånansvärt tydligt av blombukett. Solvarm mahogny. Torkad apelsinzest. Alltför många sherrylagringar nuförtiden skriker sherry; ibland kan en misstänka att mja, här har nog inte riktigt all sherry tömts ut fatet före fyllning ändå. Här är det något helt annat: ett djup och en försiktighet i dofterna som är härlig. Sådant kommer enbart med ålder.

Buteljerad 2014, men redan har utvecklingen gått dithän att man kan säga att det är *mycket* osannolikt att den skulle ha en så liten paketering om den hade släppts idag…!

Smak: jösses. Svagt av fernissa; vax; honung; aprikos, apelsin/bitter engelsk apelsinmarmelad; svarta vinbär; aromatiska oljor jag inte kan namnet på (men den jag kan, bergamott, är med). En explosion av smaker i så många lager. Ingen som helst bitterhet av eken. I botten ligger de där tonerna av kakao. Mycket mycket gott.

Eftersmak: försiktigare, som väntat vid denna ålder. Kortare, och mer på kakao och mörk frukt igen. Torkade blommor när det klingar ut.

Med vatten: nästan 40 YO, under 46%, bara sherryfat? Nej, jag provade inte vad som hände med vatten.

Sammanfattning: med såhär gammal whisky är det nästan alltid så att det levererar mest i smaken, och mindre i doft och eftersmak. Smaken är total top notch svingott. Så, 91 eller 92 poäng? Aaaaaah, vi säger väl 91. En fantastiskt bra whisky.

*

Jag lyfter på hatten för att du gav mig detta sample Evert!


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2021 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén