Tjeders whisky

Bara whisky

Två utkast till whisky från Agitator

Det rasslade in ett par samples i brevlådan. De var från det nya svenska destilleriet Agitator i Arboga.

Agitator kom on stream i mars 2018, så givetvis har de inte whisky än – för att spriten i faten ska få kallas whisky måste den som bekant ha lagrats i tre år först. Det som de har skickat är bara tretton månader gammal sprit, så vi är inte ens i närheten av att detta skulle vara whisky. Det handlar om ett slags förstudier till whisky. Det är alltså inte fatprover från något enda fat, utan om en blandning av sprit från flera olika fat.

Agitator producerar i praktiken tre sorters new make (men skulle kunna göra ungefär hur många som helst men tanke på de dubbla pannparen): en från ett pannpar som ger maximal reflux, en från ett pannpar som ger låg reflux, samt en blandning av de båda destillaten som ett tredje recept.

Pannorna kan du betrakta här bakom destillerichefen Oskar Brunos nöjda nuna:

Mäskpanna för rejäl reflux (kopparkontakt); mäskpanna för begränsad reflux; spritpanna för rejäl reflux; spritpanna för begränsad reflux. Panna 1 + 3 ger ett betydligt lättare destillat, panna 2 + 4 är byggda för produktion av mer kraftfull whisky. Att maximera kopparkontakten är verkligen inte alltid önskvärt, som alla som smakat Lagavulin kan intyga.

Så, då vet vi. Till detta bör läggas att Agitator i princip uteslutande gör sprit på rökt malt, men att de genom sin unika vakuumdestillering får mer mycket mindre av röken från malten. Låt oss prova och se vad Agitator har fått fram med sina utkast till whiskies.

Agitator utkast till whisky 1: ”Husmalt”, 46%

Destillat: mix av hög- och lågreflux. Blandade fattyper. Daterad 200213, destilleringsår 2018, ålder 13 månader. Luftad typ en kvart, borde kanske väntat längre.

Doft: syntetiskt päron, fläderblom, stall. Svårfångad fruktighet. Hårda polkagrisar. Jag antar att ppm-halten är det som upplevs som stall och liksom grovt jordiga toner. Med tid i glaset får jag en del torv och jord/lera, men inte rök. Här finns noll toner av new make/väldigt ung sprit/ung whisky; inte en chans att jag bara på nosen hade gissat att detta inte var whisky blint.

Smak: tydligare ungdom här förstås i att den känns otroligt lätt i munnen, men jag hade fortfarande gissat att detta var whisky. Definitivt en hel del torv faktiskt, också tydligare kolatoner och Royal Gala-äpplen.

Eftersmak: syntetiskt fruktig inledningsvis, sedan mjölkchokladkaka och en veritabel torvfest, den mullrar på med torv som om vi är på Islay men utan rök. (Om än kort, men så måste det vara med såhär ung sprit).

Med vatten (försiktigt): dog lite, men det är exakt vad en kan vänta sig vid så galet ung ålder. En del läder. Frukterna är väldigt liksom odistinkta, svårfångade. Fortfarande en touch polkagris. Står upp bättre i gommen men nu mer väldigt maltigt och än tydligare toner av stall. Eftersmaken härligt torvig men kort.

Sammanfattning: jag hade gissat på att detta var whisky blint, definitivt, och jag hade landat någonstans där omkring ”the low eighties” i poäng, vilket är rätt chockerande givet förutsättningarna. Har inte riktigt beskrivit den tydliga sötman i noterna, som väger upp fint. Mycket nyfiken på vart denna kommer ”gå”, det är framför allt i fruktigheten jag upplever att den har liksom ansatser till vad den ska bli – och i den korta eftersmaken. Väldigt ”quaffable” redan. Det känns som att antingen gör den torvrökta malten massor med smaken, eller så gör inblandadet av low refluxdestillat till high reflux massor för de mer liksom grova tonerna, som inte alls känns omogna utan ger ordentlig stomme till denna nu höll jag på att skriva whisky. Mycket imponerande!

Agitator utkast till whisky 2: ”Rökmalt”, 46%

Destillat: low reflux. Daterad 200213, destilleringsår 2018, ålder 13 månader. Luftad typ en 45 minuter för jag provade den andra först.

Doft: ”dovare”; mindre distinkt och mer stängd. Mer platt och svåröppnad än Husmalten. Torv, jordkällare, läder och varm häst. Letar bortom de noterna och hittar en del vanilj. Häller på resten ur sampleflaskan för att se om det ger ”skjuts” åt det hela. Krävande och härligt: nu tillkommer doften av grillkol (direkt ur påsen, otända). Väldigt ”skogigt”, höstskog med multnande löv/lövkompostjord. Går tillbaka och doftar på Husmalten och den är ju definitivt mer långt gången och mer liksom ”direkt”. Även med Rökmalt hade jag gissat whisky blint, det doftar överhuvudtaget inte newmakeigt. När jag går tillbaka till doften efter att ha smakat är den mycket mer öppen och tydligt rökig.

Smak: här händer det grejer. Torv, jordigt, men också faktiskt svag rökighet; oljig munkänsla. Hårdgrillat nötkött, barbecuesås. I bakgrunden kola, sot, härlig smutsig sötma typ som hos farinsocker. I gommen är denna riktigt härlig (och krävande), om än platt. Jag hade nog trott fastlandsrök från Skottland och undrat över hur det var så mycket torv och så lite rök blint, men definitivt beskrivit detta som whisky.

Eftersmak: stall och läder, underbart sotigt rökmuller långt långt borta. Kakaostark choklad. Otroligt mycket stall i eftersmaken, verkligen ladugård rakt av. Avsevärt längre och mer imponerande eftersmak på denna än på Husmalten. Den är lång som hos typ en tioårig whisky från Skottland och det som hänger kvar är underbart.

Med vatten (försiktigt): alltså, de här dova mullrande grova tonerna ur ”basen”/senspriten är ju magnifika. Nästan svagt dieseligt under en kort stund (läckert!), men det försvinner. Kvar hänger dock varmkörd motor av järn och det där stall/ladugård/”farmyard”. Lustigt att känna de tonerna, men inget liksom ”havigt”, som brukar hänga med. Underbar smuts. I smaken fortsätter denna imponera mer än i doften, nu med lite mer av lera och tydligare sötma som i godiset sockerbitar. Den är väldigt lagavulinsk i gommen, om bara röken hade varit tydligare: torvigt, lädrigt, ickefruktigt, och den där nästan weediga sötman. Underbar ickekomplexitet, liksom. Eftersmaken fortsatt mäktig.

Sammanfattning: om Husmalten är mer direkt och har kommit mycket längre på doften levererar denna i gommen och än mer på eftersmaken. Det måste vara förstärka fat/små fat/de där med räfflor eller något som är med här, för detta doftar och smakar liksom Husmalten som något som är bra mycket äldre än sina 13 månader.(Låg alkostyrka vid fatfyllning for the win!) Sammantaget hade faktiskt Rökmalten fått ett högre betyg än Husmalten blint, just för hur fascinerande härlig den är i gommen, men objektivt sett har sannolikt Husmalten kommit bra mycket längre mot mognad.

Slutsatser: två synnerligen, synnerligen imponerande spriter, detta. Det ska bli mycket intressant att följa Agitator framöver. Jag gillar förresten ”tänket” de har, Oskar och Christian: målet är att skapa whisky i rejält stora batcher, på 46%, till schyssta priser. Dessa utkast till något slags core range förvånar, och pekar mot att whiskyn sannolikt kommer att vara redo vid väldigt ung ålder.

Anmärkningar: Agitator fyller sina fat med en lägre alkoholhalt än den vanliga, 55% om jag minns rätt. Christian Wikström och Oskar Bruno från Agitator skrev till mig angående mina noter när jag skickade till dem att nej, inga små fat har använts till dessa två ”utgåvor”/utkast till whiskies, bara fat på 200 liter och uppåt. Det, mina vänner, är sannerligen chockerande…!

 


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2021 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén