Tjeders whisky

Bara whisky

Två löften

Idag tänkte jag avge två löften. Den första rör bourbon, den andra rör vad jag brukar kalla samplesberget. Särskilt vad gäller samplesberget tror jag att igenkänningsfaktorn kan vara hög.

Introducing: bourbon Friday!

Jag utlovar härmed mer bourbon på tjederswhisky.se! Jag har druckit färre än fem bourbon i hela mitt liv. Det har inte varit ett aktivt val, jag har bara fortfarande så oerhört mycket jag vill lära mig om whisky och varit fokuserad på andra länder än USA. Av de jag har druckit har någon varit riktigt bra och några ganska tråkiga, men alla har varit svårsmakade i termer av smaknötter. För mig blir det en sådan nästan brötig bomb av smaker att jag stannar vid: vanilj. Jättegod vanilj. Inte så god, smakar mycket vanilj. Det är en utmaning, för denna bourbonotränade näsa, att prova bourbon.

Jag kan dessutom väldigt lite om bourbon. På mitt korta men trevliga besök på Tevsjö destilleri för ett par månader sedan – ett besök jag fortfarande inte har hunnit skriva om – fick jag veta att i princip all bourbon (utom Woodford Reserve, om inte minnet sviker mig) är kolonndestillerad. Det hade jag inte aaaaaaning om. Det var bara två månader sedan som jag såg den här korta filmen, där jag lärde mig att det finns mer än 200 sorters bourbon från Kentucky, men bara 14 destillerier. Samma destilleri har flera olika recept, och när en viss bourbon kommer upp i en viss ålder blir den helt plötsligt en helt annan bourbon – som om Laphroaig 18 istället skulle heta Lochfrochenbiffen. En följare på min Facebooksida laddade upp den här bilden som en kommentar; en god översikt över det förvirrande systemet:

Bourbon: en förvirrande värld om man är van vid single malt!

Bourbon: en förvirrande värld om man är van vid single malt!

Jaha, då har jag skrivit nästan precis allt jag vet om bourbon. Det lagras alltid på helt färska fat av amerikansk vitek. Så. NU har jag skrivit precis allt jag vet om bourbon. Men nu jävlar ska det bli ändring, särskilt vad gäller provandet! Jag har samlat på mig tiotalet samples med bourbon, de flesta helt ordinära saker, och detta är mitt första löfte till er: med start nästa vecka kommer jag varje fredag under resten av sommaren prova och skriva om en bourbon, under det givna temat ”bourbonfredag”.

Samplesberget

Mitt andra löfte är mest ett löfte till mig själv, men jag tänker att jag kanske måste hålla det om jag uttalat det offentligt: samplesberget ska långsamt minska. Jag ska ha färre samples när året är slut än jag har nu. Vad är då ett samplesberg? Tja, vi whiskyentusiaster byter miniflaskor med varandra, oftast på tre centiliter. Eftersom det släpps något så inihelvete mycket med whisky hela tiden och en knappast har råd att köpa ens en bråkdel av allt en vill prova är detta ett smart sätt att få prova många whiskies utan att totalt döda den sköra privatekonomin. Men antalet samples jag äger tenderar att hela tiden öka. Sist jag räknade för ett par månader sedan var det väl en 360–370 stycken.

Det är mycket svårt att hålla löftet att jag ska färre samples hemma när året tar slut. Titta bara på vad som kom i brevlådan idag:

Mera samples

Tillskott till samplesberget. En glädje, ett irritationsmoment.

Jag hade lovat mig själv att sluta med samples. Inte köpa några samples, inte byta till mig några samples. Så, oavsett hur många samples jag har hemma i detta nu räknar jag från och med idag och denna leverans av samples såhär:

Samplesberget: +9.

Jag ska föra bok över samples som jag dricker och samples som anländer hem under året, och banne mig om inte siffran ska ligga på minus i december! Jag ska inte ha fler samples när det blir 2016 än jag redan har. Den här bloggen grundade jag ju faktiskt, som jag redan skrivit flera gånger, för att jag skulle liksom piska mig själv att också dricka alla de där speciella små flaskorna som står i skokartonger lite överallt i lägenheten. Kunde jag skriva om dem skulle jag säkert dricka dem, så tänkte jag. Men de blir bara fler och fler. Och det är inte bara en härlig känsla: någonstans i bakhuvudet hör jag den där rösten som uppfordrande viskar till mig ”jaha, och när ska du dricka och skriva om dina fjorton Arran?” ”När kommer bloggposten om dina tretton Craigellachie, då?” ”Men Laphroaig Cairdeas-serien som du köpte samples på för ett halvår sedan, när ska du öppna dem, då?” Jag hinner ju inte med mitt eget tempo!

Så: lite mer bourbon, lite färre samples. Båda löftena kommer också innebära något trevligt för er, kära läsare: mer bredd och mer poster på denna blogg. Slainte och trevlig helg, därute!


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

4 Kommentarer

 1. Jörgen Rydberg 4 juli 2015

  Haha, underbart roligt!
  ”…stannar vid: vanilj. Jättegod vanilj. Inte så god, smakar mycket vanilj.”

  Har bara en bråkdel av andelen samples men känner samma sak, när ska de bli provade?!

  • David Tjeder 5 juli 2015 — Postförfattare

   Det är bara att köra, Jörgen! När jag skrev detta för två dagar sedan låg ju index på +9. Nu redan ”nere” på +7! A sample a day keeps the doctor away.

 2. Tommy 4 juli 2015

  Du skulle kanske väntat med det *löftet* tills du fått ändan ur vagnen med vårt samplesbyte… +9 —> +17…

  • David Tjeder 4 juli 2015 — Postförfattare

   Ja just jävlar, ja! Åtta samples till på väg in då asså… Och så kommer ett par andra samples till inom kort… Hujedamig! Fast just idag ligger samplesberget på +8: drack ett blindsample igår! Återkommer om samplesbytet!

Lämna en kommentar

© 2021 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén