Tjeders whisky

Bara whisky

Springbank 12 YO Burgundy

Nej, men lite mer Springbank på den härna bloggen, det är väl en rimlig och balanserad avvägning?

2016 buteljerade Springbank en 12 YO whisky helt lagrad på fat som innehållit bourgogne, alltså ett slags rödvin. Upplagan ligger på 10260 flaskor och alkoholhalten är 53,5%. Den kostade 931 kronor på Systembolaget en gång på tiden när den släpptes här och har stuckit iväg en del över det om en ska få tag på en på auktioner utomlands ifrån.

Doft: holy cow. Bokstavligen. Det är så mycket metall och lagård att man blir både lycklig och vimmelkantig. Så: kossa, järn, torv, svag rök, ruttnande tång och naturgödsel. Men med två ord är det järn och ko, allt annat ligger där bakom. Gillar du dina whiskies rena och fina? Har lite svårt för Springbank av just den anledningen? Håll dig undan från denna whisky. Vi andra lyfter på armarna och gör vågen över hur underbart fult detta är.

Smak: tydlig rök i inledningen; rost; torv möter dyig havsstrand; tång, igen; en del gyttrig frukt, eller om det är mer åt bärhållet, säg nästan osockrad jordgubbssylt med sotflagor i. Och nog står den där kossan där igen med sin underbara doft. Himmelskt fult, igen.

Eftersmak: enorm rök i inledningen; havssälta. Svagt av jod och lite TCP. Vitpeppar. Smutsig, odistinkt fruktighet långt bak.

Med vatten: kon promenerar nu med dig i varm tallskog. Sura hallonremmar. Döende brasa med surved i. Smaken lite syrligare och askigare och tyvärr också blaskigare; inte lika bra med (den mängd) vatten (jag tillsatte) som innan. På eftersmaken hittar den hem igen, lite snällare nu men fortfarande den där rejäla rökutvecklingen i inledningen och denna härliga gyttrighet.

Sammanfattning: alltså, jag är ju inte kompetent att bedöma Springbank, och jag har smakat denna tidigare och minns att jag älskade den. Ganska galen och annorlunda, ändå tydligt igenkännbar som Springbank. Hur mycket denna whisky kan vara en vattendelare visas av en snabb titt på andras texter om denna: WhiskyTower som inte var vidare imponerade; Änglarnas andel, som älskade den; Words of whisky, som var någonstans mitt emellan.

För mig är detta himmelriket, och jag tar gärna med mig alla som inte har något emot rejält med smuts i sin whisky på den resan. 90 poäng.

 


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén