Tjeders whisky

Bara whisky

Springbank 10 (2019)

Springbank 10: en för mig klassisk standardbuteljering. Den är som alltid med Springbank inte ständigt tillgänglig överallt, men nu anländer i alla fall 450 flaskor till Systembolaget den 7 juni. Priset är 598 kronor. Den är lagrad till 60% på bourbonfat och 40% på sherryfat. Här är mina noter.

Doft: distinkt men nedtonad rökighet och enorma mängder koppar. Jäsande deg, kanske med lite surdeg i. En lite rostig ölburk – svagt metalliskt alltså – och faktiskt också en skvätt avslaget öl. Väldigt långt bak, ett par mosade russin. Som väntat är det lite rått och kaotiskt och, precis som Askungen säger, alldeles, alldeles underbart. Blint hade jag på bara nosen gissat att detta var 43%, inte 46.

Smak: gräddig och lite rostig inledning, övergår i svag torv och läder. Efter en tid i munnen, ugnsbakade äpplen med socker på. Kraftig oljighet, nästan rå linolja. Chilipulver i botten, blöt tång. Väldigt mycket koppar. Underbart.

Eftersmak: inleds oljigt/gräddigt/smörigt – följer så ännu mera koppar, rostat rågbröd. Någon osötad flingsort på fullkorn, ni vet, sådana där jättehårda och mycket mörka.

Med vatten: lite surare rök, urlakad trött vanilj, och en blandning av rå och hårdstekt fisk. Not for the faint-hearted, precis. I smaken är det dock betydligt snällare nu, mycket vaniljkräm och därunder en del läder och äpplen. Först i eftersmaken känner jag igen min Springbank: fuloljig, fet, jordig, med någon liksom mustig ton jag associerar till kraftigt rödvin. Provningen med vatten blev lite snabb och inte på djupet, men just med den mängd vatten jag tog var den bättre utan.

Sammanfattning: alltså, Springbank be Springbank, yo. (Förlåt, jag håller på och ser om The Wire.) Det här är singulär singelmaltwhisky: egensinnig, spretig, smutsig, skitgod. En whisky för whiskyentusiaster: den smakar alltid lite olika år från år, från batch till batch. Den är långt ifrån insmickrande utan att liksom vråla: lite för mjäkig i rökigheten för den som föredrar Islay, alldeles för smutsig för den som föredrar orökig whisky. Båda grupperna missar något stort om de undviker Springbank.

För 600 spänn är det för mig en total no-brainer: det är bara att införskaffa. I genren ”officiell buteljering från standardsortimentet, 10–12 år” finns eet bara en handfull som spelar i samma liga som Springbank 10. 89 poäng.

*

Den här bloggposten bygger på ett sample jag erhållit gratis.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén