Tjeders whisky

Bara whisky

Springbank 15 vs 18 YO

Idag ställer vi två klassiska buteljeringar mot varandra: Springbank 15 mot 18 YO. Det är varken första eller sista gången jag gör denna jämförelse. 15 brukar vinna för mig, men vem vet hur det går denna gång?

Det roliga med Springbank är att man måste vara synnerligen noggrann när man provar deras standardbuteljeringar. Skotska destillerier har på det stora hela consistency som ledord: din Laphroaig 10 ska smaka likadant som den förra flaskan smakade. Springbank, däremot, varierar fatreceptet på sina utgåvor så att man kan bli vimmelkantig. Man måste därför veta vilken version av de olika utgåvorna man provar. Idag är femtonåringen 2019 års version, som är lagrad 100% på sherryfat. Jag tror att buteljkoden är 18/484 och är den buteljerades i november 2018 och kan kallas 2019 release (en annan version buteljerad 2018 har koden 18/405). Buteljeringskoden (EAN-koden) ska enligt information från Springbank vara 6 10854 15700 5. Denna version av femtonåringen släpptes den 9 maj på Systembolaget, och de 150 flaskorna som kom till Sverige till ett pris av 976 kronor sålde slut i ett huj.

Artonåringen, däremot, är 2017 års släpp, som när det begav sig kostade 1484 kronor. Det lär inte vara den buteljerad 2017, dock, för den buteljerades enligt whiskybase 21/8 2017 och släppet på systembolaget var 17/8. Okej att Symposion ibland är snabba med att få Springbank till bolaget, men snabba tror jag inte riktigt de kan vara… Eller så har whiskybase fel i buteljeringsdatumet, månne? Enligt information från importören ska den version jag provar ha haft 60% sherryfat och 40% bourbonfat i mixen, och det har den där buteljerad 2017. Kanske att en version av 18 YO buteljerad 2017 saknas i whiskybase? 2016 års buteljerade 18 YO hade nämligen 80% sherryfat och 20% bourbonfat (länk till whiskybase här), så den är det inte.

Så, vad gäller när dessa whiskies kom till Sverige ställer vi alltså 15 YO 2019 release mot 18 YO 2017 release.

Springbank 15 YO 2019 release, 46%

Denna är alltså lagrad uteslutande på sherryfat.

Doft: ah… Torkad saltad fisk, lite lätt härsknat, smält smör och sjögräs har ingått giftermål med paraffinolja och en stenstrand. Betydligt liksom lugnare än vad en kunde tänka sig av en femtonårig Springbank: alla dessa dofter är tydliga, men välbalanserade. Inga vrålande sherryfat i sikte.

Kanongod.

Smak: kraftigare än doften, betydligt torvigare inledningsvis. Här är vi i rejält oljiga och härligt smutsiga marker: du står i ett garage hos en bilmekaniker med allt vad det innebär av järn smuts och varmkörda motorer. Tydlig rök, även minerala toner. Svag chili i botten.

Eftersmak: paraffinolja, något kraftigt rödvin (!); svagt svagt av gummistövel (på ett bra sätt!); dieselångor.

Med vatten: jag provade med vatten, men gjorde ingen djupanalys: jag nöjer mig med att säga att just med den skvätt jag hällde i fann jag den bättre utan vatten, utan att den tappade mycket. 

Sammanfattning: de här sherryfaten måste ha varit refill, och det ska vi vara tacksamma för. Springbank på first-fill sherry är minst sagt en ”acquired taste”, det brukar vråla och spreta och vara ganska så brutalt. I min bok är detta en jättebra whisky. Ja, jag har svårt att se många andra skotska officiella buteljeringar på 15 år som kan komma i närheten av denna magi. 89 poäng.

Springbank 18 YO 2017 release, 46%

…och denna var lagrad 60% på sherryfat och 40% på bourbonfat.

Doft: mer stängd än femtonåringen, här måste en nosa djupare i glaset. Svag lakrits; kex med lite rågsmak; härligt liksom torr torv med små rester av rök, bara.

Bra skit.

Smak: rejäla tanniner/ekbeska; svartpeppar; någon oljig lättrökt fisk (makrill?); havsluft. En bit bak ljusa äpplen. Nästan pepprig som Talisker kan vara.

Eftersmak: mycket rejäl start, med mastig rök och sötlakrits; följer så syntetisk frukt (det där tuggummit som är så härligt, här med tutti frutti-smak) och en blandning av smör och något slags fiskig olja. Kvar hänger en blandning av köttgryta och svag torv.

Med vatten: som med 15 YO gjorde jag ingen djupanalys. Denna blev bättre med vatten, mer dofter och smaker kom fram, men de praktiska omständigheterna tillät inte riktigt djupanalys. Särskilt smaken utvecklades enormt med vatten.

Sammanfattning: en knepig en, detta. Jag gillar den, visst, men ställd bredvid just denna version av femtonåringen står den sig slätt. 84 poäng.

It’s a clean sweep för femtonåringen ikväll, på alla plan. Som sagt, den vinner oftast för mig vid jämförelse, men inte alla gånger, och inte heller när whisky från exakt samma flaskor jämförs. Just denna gång och med just dessa versioner pressade 15 YO (2019) ned 18 YO (2017) i brygga, helt klart.

*

Denna bloggpost bygger på samples jag erhållit gratis. Jag må vara två år sen med artonåringen, men hey – jag provade den i alla fall till sist! Här smuttas minsann inga samples utan notskrivande.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2021 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén