Tjeders whisky

Bara whisky

Spirit of Hven Seven Stars 6:1: Mizar

Det händer att jag provar whiskies, skriver in noterna på bloggen, men glömmer att publicera. Sedan sitter jag och tror att jag har bestämt inte provat den där whiskyn X eller Y. Så var fallet med denna whisky, den sjätte i Spirit of Hvens sedermera avslutade serie Seven Stars: Mizar. Jag provade den för ett år sedan, men hade tydligen glömt att publicera själva bloggposten. Himla sorry, Henric!

Mizar är buteljerad på 45%. Jag provade den utan inläsning om den – fatrecepet, rökighet och så vidare – så därför får även ni principen smaknoter före facit. Den släpptes i mars 2018 på Systembolaget. I skrivande stund finns exakt sex enstaka flaskor kvar på enskilda Systembolag ute i landet, för priset 795 kronor.

Doft: kraftig och härlig. Köttbuljong; vaxig; i bästa mening kryddig (kryddor brukar annars komma först i smaken, och då kan det vara lite hit and miss om de är goda eller besvärande); salt- och sötlatrits i stora lass; ordentligt med träfernissa; torkade mörka frukter långt ned i botten (fikon, främst). Enbär, också, faktiskt. Jag gissar på att det finns en del fransk nyek med i mixen här. Det är en symfoni av dofter, med rejält med muskler, än mer imponerande med tanke på alkoholhalten.

Smak: inleds mjukt, snällt och vaxigt, men sedan kommer en mineral rökig torv som av gammal Islaywhisky; sjögräs; den där fernissan hänger absolut med, med lite oljigare toner i nu. Mörka frukter långt nere i botten. Betydligt rökigare än i doften! Det är välbalanserat, men en skitigare whisky än jag trodde den skulle vara.

Eftersmak: försiktigare här, med torv och kryddor liksom ”underst” i smaken, och en lite snällare ”yta” med mjuk strimma av sötrök och…dadlar?

Med vatten: nu har torven och röken hittat till doften, minsann, men de dominerar inte på något sätt. Det är fortfarande vaxigt och mörkt fruktigt och välbalanserat. Jag tänker mig att ett giftermål mellan Clynelish och gammal Caol ila skulle kunna dofta såhär, om än man tydligt känner att det finns fat här som varken är bourbon eller sherry: det måste finnas fransk nyek i denna whisky, förlåt att jag tjatar. Smaken är kraftigt vaxig fortfarande, kanske lite mindre torvig. Nästan julkryddor nu, åt kryddnejlikahållet. Eftersmaken inleds nu av en tydlig, vaxig och aromatisk rökpuff, går vidare på eucalyptos och sötlakrits.

Sammanfattning: med beröm godkänt! Spirit of Hven Mizar är en whisky med ordentligt med muskler och väldigt många kraftiga dofter och smaker. Det är som en vaxigare och klart torvigare version av Box utgåva Quercus II Robur, faktiskt: det vore spännande att prova dem head to head. Jag undrar om inte Mizar är det bästa jag har provat från Spirit of Hven. Hur herr Molin kan få en så kraftig whisky med så många dofter och smaker att ändå vara balanserad snarare än kaotisk är något att forska vidare kring. Köpläge!

Jag skrev alltså detta 2018 kort efter att Mizar släpptes, så det där då utropade ”Köpläge!” får idag översättas till ”köp någon av de sex flaskor som finns kvar eller beställ utomlands eller håll koll på andrahandsmarknaden!” Provningen gjordes innan jag nu i år började pilla med poäng på whisky, därav ingen poäng satt på denna.

Då tar vi och tittar på facit, det vill säga Spirit of Hvens hemsida.

Receptet för Mizar är 58,8% Lagermalt, 35,3% Rökmalt (38ppm), 5,9% Chokladmalt. Destillatet har fått mogna mellan sju och tio år på; 64,7% Muehlenbergii ek från Missouri, 23,6% Petraea ek från Allier och 11,7% Robur från Bourgogne.

Det verkar alltså som att Mizar har lagrats på enbart nyek – eller är den eknördige Henric Molin månne sådan att han föredrar att berätta om eksorterna enbart, och skippa information om vad som legat på faten innan? Mja, vi får nog tro på nyek. Sju till tio år, förresten: det betyder att något av de allra första faten som fylldes under det första årets produktion 2008 ingår i mixen. Häftigt! Går man vidare till det mer detaljerade produktbladet för Mizar kan man läsa följande: ”Whiskyn har fått gifta sig på sju stycken Quercus Petraea fat om 225L, som tidigare innehållit Chateau Margaux Premier Grand Cru.” Se där! Givetvis är whiskyn varken färgad eller kylfiltrerad. Upplagestorlek är 3670 flaskor (alltså fel antal just nu i whiskybase). Så, då vet vi hur denna whisky satts samman. Men viktigare än så: vi vet att detta är en bra whisky och ytterligare ett rejält styrkebesked från Spirit of Hven.

*

Denna bloggpost bygger på ett sample jag erhållit gratis.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2023 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén