Tjeders whisky

Bara whisky

SMWS 27.104 ”Cowboy’s delight” (Springbank)

Den som tittar i sitt samplesberg hittar ibland intressanta saker. Jag menar, en femtonårig Springbank lagrad på ett refill gordafat (en lite ovanligare typ av sherryfat) är väl ändå intressant? Alkoholhalten på denna ligger på 55,6% och här har du den i whiskybase.

Doft: hoppla, detta var spontant en ren och vacker sherrybomb…! Inte direkt vad en brukar få från Springbank, om man säger så. Men härlig! Också: refill och jättefatet gorda, ändå såhär kraftig sherry efter ”bara” femton år. Vi snackar nog second-fill här. Det doftar massor och jättegott, ändå supersvår i termer av noter. Balanserad och fin fruktighet, men jag kommer liksom inte längre än ”god sherrylagring” när jag försöker bena upp den. Smält smör, mintpastiller; vaxljus. Små härliga aningar av torv och rök, men det är superlitet. Ljung, honung.

Smak: avsevärt tuffare; rejält tanninrik och mycket kryddig, aggressivt kryddig i inledningen, med tydliga svaveltoner (tänk havsluft möter färska ägg); med tid i munnen oljig, torvig och med svårfångade mörka frukter. Svagt av gummi. De där kryddorna och svavlet är helt klart för mycket.

Eftersmak: mild, liksom mjuk rök inleder; klart svagare svaveltoner här, men nog är det lite av otända tändstickor. Apelsin, kakao.

Med vatten (rejäl skvätt): alltså, allt det där svavlet i smaken, och inget här på doften. Om inte allmänt härligt haviga toner kan räknas som svavel. Både äpple och något jag kände tidigare svagt men som nu klivit fram och som jag vill kalla handlotion. Lite mysko med just det inslaget. Smaken nu klart bättre, mer på svarta vinbär och tång till en början. Sedan kommer kryddorna, dock mindre ettriga nu, och en försvagad svaveltouch som lirar klart bättre såhär med vattning. Det finns extremt lite koppling mellan doft och smak på denna whisky. Normalt har jag inget alls emot sådant, men här blir det lite konstigt, kan jag tycka. Eftersmaken fortfarande rejält härlig, nu med kraftig spearmint och hårdstekt nötkött. Den klingar dock ut i den där lite parfymiga handlotionstonen som inte riktigt hör hemma i whisky, kan jag tycka. Med ytterligare vatten backar svavlet och kryddorna ytterligare, men fortfarande ganska ”wacky”, denna.

Sammanfattning: en märklig whisky. Doften pekar i en riktning, varvid smaken blir en total curveball i sammanhanget, och med eftersmaken hittar den (någorlunda) hem igen. Inte riktigt igenkännbar som en Springbank, kan jag tycka. Jag trodde att jag skulle älska den på doften, men det är helt klart för mycket kryddor och svavel i smaken. Och den parfymiga tonen av lotion? Mja, nä. 81 poäng (doften lovar något i stil med 90).

 

Tack till dig jag köpte sample av, vet ej vem.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2021 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén