Tjeders whisky

Bara whisky

Springbank 13 YO for Cadenhead’s whisky shop Aberdeen

Det här är en rolig flaska. När den oberoende buteljeraren Wm. Cadenhead fyllde 175 år 2017 släppte de en massa specialare, bland annat tio single casks för var och en av sina Cadenheadsbutiker. En av dem är för whiskybutiken i Aberdeen. Som inte finns. Buteljeringen är i själva verket en hommage till originalbutiken, som fanns där från grundandet 1842 till sådär en 130 år senare.

Förresten, när Wm. Cadenhead’s ger ut Springbank, är det en oberoende buteljering då? Samma företag äger både Springbank och den oberoende buteljerarfirman, nämligen…!

Hur som, en trettonårig Springbank från en sherry butt, fatet gav 540 flaskor (butts är stora fat), alkoholhalten landade på precis 57%. Här har du flaskan i whiskybase.

Doft: massiv sherrybomb. Just Springbanks sherrybomber är ofta smutsiga och lite svavliga och brutala, men denna gång är det en vackrare best i glaset. De ljusa russin som jag tror heter sultanas på engelska; gojibär; massor av fikon. Mango, svartvinbärsblad (eller tillochmed svartvinbärsdryck, sådan där dyr på pressade bär, inte saft). Svagt av vitpeppar. Bara långt bak, en aning av tändstickor. Men röken, då? Den anas mer än dundrar, och heter snarare hårt bakat rågmjölsbröd med en underbar touch av avgaser än egentlig rök. Med lite mer nosande anas en kraftigare rökighet och smuts, och den bryter av perfekt mot all den där sherrydominansen. En stor doft. Bara tretton år och en hel butt, jag räknar inte med att smaken kommer vara fullt såhär magnifik, men utifrån bara doft är detta en riktigt maffig whisky.

Under den oansenliga ytan ligger en sherrybest och vrålar.

Smak: massiv sherry även här, men som väntat besvärar alkholhalten i relation till åldern: för mycket sprit. Russin och fikon och svag rök bakom den lite för ettriga alkoholattacken. Håll kvar whiskyn i munnen, och den blir större: dieselångor, ännu mer fikon, svarta vinbär, svagt av tång, toner som av hav. Denna vill ha vatten, helt klart för svår på fatstyrka för mig.

Eftersmak: hej Springbank! I klartext: hej brutal smuts! Typ: cigarr/blöt tobak, underbart smutsig rökighet; vitmossa; varmkörd gammal dieselmotor; sjögräs; kalvfond; mullrande väl inkokt vitpeppar i viltgryta. Till och med lagerblad, tycker jag. Under allt detta fantastiska smutsiga ”Springank-y-ness” ligger sherryfatet med sina mörka torkade och färska frukter. Jävlar vilken finish!

Med vatten: jösses vilken butt alltså. Stjärnfrukt och polkagrisar (!) har tillkommit; så även hårdbrynt nötkött och glöggkryddor. Fantastiskt. Det är exakt såhär sherrybomber ska dofta, i min bok: massor av sherry, massor av fat, men fatet har fyllts med ett tillräckligt brutalt destillat för att ändå orka stå emot alla fatinfluenser. Smaken är mer ”clean” nu, mer av just sherrybomb, och har noll av problematisk alkohol (och då vattnade jag inte massivt): russin och fikon for sure, men också kött och grynig korv samt de där underbara glöggkryddorna. Kakao, också. En minitouch av härlig svavlighet ligger och lurar en bit bak. (Ja, jag kan gilla svavlighet i whisky.) Tydliga tanniner. Eftersmaken har tappat en del av sin fantastiska brutalitet, men bjuder fortfarande på dieselångor, tydlig smutsrök och numera även någon oljig, rökt fisk mitt bland sherryfatets kladdigt fruktiga toner.

Sammanfattning: ett riktigt rejält sherryfat. Om man någonsin kunde säga att en sherrybomb var välavvägd – det ligger liksom i deras natur att inte vara balanserade, alls – är det här. Jag menar då en avvägning mellan oerhört aktivt fat och rejält destillat. Denna whisky tarvar vatten; den tarvar att jag skaffar mig en lite annan ekonomi, för jag skulle ju försöka minska lite på inköpen. Springbank är grymt generösa vad gäller priser, jag svårt att tro att de tog mer än max typ 60–70 pund för denna whisky. Idag får du punga ut €130 om du ska köpa den av någon på whiskybase, runt samma slängar i pund på auktioner. Jag landar på 90 poäng. Det är fullt möjligt att det betyget ligger i underkant, med minst en poäng.

*

Tack till dig jag köpte sample av; tyvärr minns jag inte vem du var.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén