Tjeders whisky

Bara whisky

Eldvatten från Svenska Eldvatten

Svenska Eldvatten är spännande. De började som oberoende buteljerare av single cask Scotch whisky, men är numera även whiskyimportörer i halvstor skala, och har även gett ut en del rom. Medan andra i branschen som köper på sig ett paket med fat som innehåller blended whisky eller blended malt – alltså att blandningen har gjorts redan i fatet – använder sådant för att blanda fat, körde Svenska Eldvatten på att ge ut dessa fat som single casks och under namnet Uisge Teine. Uisge är ju vatten, men vad är Teine? Ledtråd: Tommy och Peter som har firman är götlabôrgare galore. Och, yes, precious, Teine är eld. Vi har alltså att göra med ”Eldvatten” på gaeliska. GÖÖÖÖTEBÖÖÖÖÖÖÖRG! Så har de också gett ut några whiskies med det underbara namnet Wheskykôrka…!

Jag vet inte om dessa fat är så kallade blended at birth, alltså att de fylldes med new make från flera olika destillerier, eller om blandningen gjorts senare. Det är väl väldigt, väldigt sannolikt att det handlar om blended at birth. Single cask blended whisky är verkligen inte något en stöter på varje dag, kan man väl lugnt säga.

Alla dessa tre verkar fortfarande finnas kvar på Systembolaget, vilket väl säger något om hur folk i gemen tittar alldeles för mycket på detta med single malt (ja, jag räknar in mig själv i den skaran). Designen är underbart old school: vi snackar sådär en 1930-talet eller ännu tidigare. Såhär tyckte jag om de tre eldvatten Svenska Eldvatten släppt:

Uisge Teine 12 YO

En single cask blended whisky som släpptes i november förra året på Systembolaget. 253 flaskor blev det från denna bourbon barrel, på alkoholstyrkan 53,5%. En flaska går loss på 695 kronor.

Doft: mycket fräsch, känns mer som en nätt och lätt maltwhisky än en blended. Gröna winegum, torrt gräs och svagt av citron; mild vanilj.

Smak: mindre av gräs och citron och mer av vanilj och smält smör. Fruktigare – äppligare, framför allt – och mycket stora mängder päron. Detta är en välbalanserad och fin whisky i smaken.

Eftersmak: lite mer stum, och något mer som en blended whisky här med den där svårbeskrivbara lite tråkiga platta spritigheten som finns i grainwhisky: som vodka med en kryddighet som är svagt medicinal, är det begripligt? Här i eftersmaken imponerar denna whisky inte.

Med vatten (halvmycket, en tolvåring bör palla att landa på under 50%): mindre gräsig och mer ljusfruktig och nästan lite blommig, åt fläderhållet. Detta är en härlig, mycket välbalanserad doft som kommer passa perfekt för de som älskar lätta whiskies – säg Glenlivet. Smaken kanske något plattare än tidigare inledningsvis, men sedan kommer den där smöriga fruktigheten som är så trevlig: äppelkuber, svagt av päron nu. Eftersmaken betydligt bättre med vatten, men har fortfarande lite svagt spritiga inslag.

Sammanfattning: en ”showcase” whisky: blended på över 40% och med ålder i single cask-format är en genre som i princip inte existerar. Sådant här borde Svenska Eldvatten sätta i system och ge ut massor av. Priset kanske blir lite högt när man inte skalar upp och gör batcher, men som exempel på välintegrerad och fin blended whisky är detta riktigt lyckat. Eftersmaken drar ned intrycket, men så är också eftersmaken det som är svårast att få till med relativt ung grainwhisky i mixen. 83 poäng, och då ligger hänget uppåt snarare än nedåt. Klart bra whisky.

Uisge Teine 15 YO

Denna är inte en blended Scotch utan en blended malt, alltså en blandning av maltwhisky från mer än ett destilleri. Det handlar om en single cask på 56,4%. Den släpptes i november 2019 och verkar fortfarande finnas att köpa för 794 kronor. Utgåvan är på 207 flaskor.

Doft: mycket tydlig härlig rök i denna. Torv, stall, gammalt läder. Igen fantastiskt balanserad. Honungsvaxljus, sötad tobak. Det är ingen rökvrålare, men det är ju fint just eftersom röken inte tar över. Den doftar äldre än sexton [kommentar i efterhand: eh, femton] år, tycker jag.

Smak: röken måste komma från Islay, här är torv- och rökfest inledningsvis, men det finns också svag kola, kokosnöt och torkade äpplen. Torven är starkare än röken och ger mustiga jordtoner. Går att hålla i munnen läääääänge och njuta av. Svagt oljig.

Eftersmak: tjock, oljig rökinledning, med tjärtabletter, läder och stall. Kvar hänger tjock rök och saltlakrits. Det här är riktigt bra.

Med vatten (igen halvrejäl skvätt): fram träder ljusa frukter som låg gömda bakom den fortfarande tydliga röken: torkat rött äpple, framför allt. Gurka tycker jag jag känner också. Den känns som en (bara svagt utspädd) Lagavulin, och det kan ju inte vara fel någonstans överhuvudtaget. Smaken är sötare nu, nästan farinsockrig, och har både tydlig oljighet och honungstoner. Men främst ligger röken och en del torv. Kanske att jag känner mörk choklad? Eftersmaken är underbar vattnad, med mynta, någon svart smutsig olja och tjärtabletter (igen).

Sammanfattning: alltså, en riktig hit. Det här är riktig kvalitetswhisky, underbart balanserad, lagom smutsig, perfekt välavvägd rökighet, och den känns som mer mogen än en femtonåring. 88 poäng. Kanongott.

Uisge Teine 16 YO

Här är vi tillbaka i blended Scotch, alltså blended så som man normalt förstår termer. Denna sextonåring på 56,2% släpptes 29/1 och upplagan var på 196 flaskor, vilket torde betyda att vi har att göra med en barrel. Priset är 795 kronor.

Doft: här är vi tillbaka i tolvåringens territorium: det är lätt och liksom somrigt. Snarare än frukt hittar jag fruktblom: äppel- och apelsinblom, framför allt. Tydlig vanilj och fin sötma, även mandariner. Kanske ändå att det finns en rökslinga någonstans långt därbak? När jag börjar tänka efter? Jo men definitivt. Och efter att jag smakat på den tycker jag den rökslingan är än mer tydlig.

Smak: brödig, ljusfruktig, och med fin vanilj. Tänk något lätt bröd, apelsinmarmelad och en liten touch lemon curd, och så en bit bak svag rök och läder. Karaktärsfullt.

Eftersmak: här tycker jag definitivt det finns rök, tydlig sådan, inledningsvis, även torv; annars en lite fadd vaniljton, syra som från citrongodis. Lite lite stum ändå, men bra.

Med vatten: ingen stor omvandling, doftar fortfarande bra och milt. Smaken är ”grönare” – både winegum och fuktigt gräs – och har tappat en del av fruktigheten till förmån för svag torv. Eftersmaken definitivt milt rökig nu, men fortfarande den där lite spritiga tonen som från före vattning.

Sammanfattning: detta är bra, men lite lurigt med den där röktonen, som kanske skulle ha varit antingen än svagare eller än starkare? Jag gillar denna – och så – men föredrar definitivt femtonåringen. 84 poäng.

*

Denna bloggpost bygger på samples jag erhållit gratis.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

1 Kommentar

  1. Jonnie Andersson 19 december 2020

    Sherry whiskey är Jonnie mest intresserad utan men även något rökigt

Lämna en kommentar

© 2022 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén