Old Pulteney Huddart är den enda NAS-aren, alltså en whisky utan åldersangivelse, i Old Pulteneys nya uppsättning standardbuteljeringar som lanserades i år. De övriga nyheterna var en 15 YO och en 18 YO – vi återkommer till dem.
Det är numera roligt att vara en av de som verkligen gillar Old Pulteney. Länge körde de på 12, 17, 21 YO, och någon gång rätt sällan släppte de någon specialare. Utbudet på flygplatser var inte precis jättekul. Numera har ägarna Inver House (well, Inver House köptes av International Beverage Holdings som är ett underbolag till ThaiBev, men okej då) helt klart börjat satsa mer på att lansera flera av sina destillerier ordentligt som singelmalter. Old Pulteney släpper numera en hel del single casks och mindre specialsläpp. Härligt för en sådan som jag som gillar deras idiosynkratiska och karaktärsfulla stil! De nya standardbuteljeringarna är säkert en del av denna strategi att mer kraftigt exponera varumärket.
Huddart är en bourbonlagrad historia som fått slutlagring på fat som tidigare innehållit rökig whisky. Inver House som äger Pulteney äger också Balblair och Knockdhu (vars whiskies heter anCnoc) samt Balmenach och Speyburn. Det finns numera ett stort antal rökiga anCnoc. De där rökiga faten lär med hysteriskt stor sannolikhet ha innehållit rökig anCnoc. Om det nu känns viktigt att veta. Pulteney har tidigare kört med slutlagringar på rökiga fat, då från Laphroaig och med whiskies som haft betydligt högre ålder, över tjugo år. De är utgivna som vintages – Vintage 1990, Vintage 1989 – och är fantastiskt bra. Pulteneys destillat lirar alltså bra med rökiga fat, vet jag av tidigare erfarenhet. Låt oss se hur det här nya tillskottet smakar, då!
Doft: rågmjölsgröt och aska, låter det gott? Men det är det faktiskt, särskilt om där också finns en liten skvätt torkad mynta, en svag bädd av torkade örter och något kraftigt humlat öl. Old Pulteneys patenterade motorolja finns med här, också en fräsch citruston, lite kokos och vanilj som minner om den vanliga tolvåringen. Med tid i glaset växer whiskyn rejält, och doften blir mer ”pulteneyisk”: motorolja, honung, kokosflagor som har blivit lite mer brända av torvfaten. Den doftar inte, som en del av Old Pulteneys släpp för taxfreemarknaden, tydligt ungt, utan som sådär en 10–12 år. Klart bra.
Smak: mjukare, till en början, en härlig oljighet inslingrad i försiktig torv. Med tid i munnen växer oljigheten till sig på ett underbart sätt. Salmiakpastiller, nästan tjärpastiller faktiskt. Citrusstänk, hö/torrt gräs. Jag gissar att denna är runt 10 år gammal. En härlig gom. Mindre relativt inställsam än deras vanliga 12 YO. Om det är alkoholen som får mig att vilja säga grönpeppar där någonstans i mixen vet jag inte. Denna Pulteney-med-torvtwist funkar riktigt bra.
Eftersmak: den inleds underbart, med en torv-möter-eucalyptuston. Det hela övergår i grönare toner, mer som gröna winegum, kanske torrt gräs, och en klick honung. Nästan Vicks blå där långt bak. Apelsinchoklad.
Med vatten: sådärja! Motorolja, spearmint, röda äpplen, färsk kokos och citrusmarmelad på nosen. Torvigheten spelar andrafiol, långt bak. Smaken är även den klart igenkännbar som Old Pulteney. Jag tjatar om oljigheten, men den är ju så härlig. Den torra gräset finns kvar, men torven är bara som världens minsta slinga. Eftersmaken har fått salmiakstänk nu, men den där spearmint/mentholen har växt sig starkare. Denna whisky är ett styrkebesked, särskilt när vatten har tillsatts.
Sammanfattning: ovattnad är den en skön whisky, till en början olik andra whiskies från Old Pulteney men med luftning en härlig variant. Rökälskare kommer dock tycka att det är på tok för lite rök, men de som inte känner till destilleriet får här en väldigt annorlunda introduktion till Old Pulteney. Vattnad växer whiskyn ännu mer. I termer av poäng ligger jag sådär på en 84, 85 eller så: klart godkänd, kan drickas, kan köpas. Före vattning hade jag den något poäng lägre. Härligt!
*
Old Pulteney Huddart kommer till Sverige först i slutet av mars. För den otålige finns den att köpa utomlands ifrån för omkring £44. Helt klart värd pengarna!