Tjeders whisky

Bara whisky

Kilchoman 100% Islay 9th edition (2019)

Jag gillade verkligen Kilchoman, en gång för länge sedan. Sedan blev det svårt att hinna med, och jag tappade dem någonstans på vägen. Inte så att jag slutade gilla deras whiskies, jag hann bara inte följa dem. Det ges ut alldeles för mycket whisky nuförtiden…

Kilchomans årligen återkommande buteljering 100% Islay har jag till exempel inte provat sedan 2015. 10 oktober släpptes 9th release på Systembolaget, 300 flaskor av upplagan på 12000, till ett pris av 850 kronor. De har sålt slut redan, men misströsta icke; denna finns att få tag på från shoppar utomlands för runt €70.

Kilchomans 100% Islay är en serie de producerar på enbart Islayodlat korn, på deras egen gård, som de golvmältar själva. Malten når en lägre fenolhalt än den de köper in: 20 ppm. Just denna den nionde versionen är tydligen baserad på skördar från 2007 och 2009, vilket gör den till en nio år gammal whisky. Mer om denna helt bourbonlagrade whisky hittar du på Kilchomans hemsida, här. Den är som de tidigare versionerna buteljerad på 50% och länk till whiskybase har du här.

Doft: mjuk rök blandat med päronbugg och refresher; blyerts; sot; grillkol som inte tänts; också en kombo jag vill kalla rökt fisk-svagt sjögräs-färsk rosmarin-trött mynta. Den där färska rosmarinen är najs. Rökig whisky kan vara kanon när den är ung, vrålig och nästan omogen, men den kan också vara lite liksom…platt. Här doftar det bra, men just platt: trots de relativt höga 50 procenten är det varken ungt vrål eller vällagrat, utan alla register ligger på ungefär samma styrka. Det är också talande att jag, när jag går tillbaka till nosen efter att ha smakat på den, inte hittar mer saker, andra saker. Det brukar annars tillkomma mera efter att ha smakat på en whisky.

Ny design sedan jag såg en sådan här sist. Snyggt.

Smak: härligt oljig inledning, mycket tydligt både torvigt och rökigt; mycket mer brutalt än doften. Det är nästan som att någon tagit tjock svart olja och blandat med asfalt och kastat ned i flaskan, mäktigt! Därunder finns en finare whisky, med fler nyanser, nästan blommig snarare än fruktig, och med kokosvatten och en aning knäck med i mixen. Det är dock framför allt den tjockare röken som imponerar här: grillsås, oljigt, torvigt. Ändå är röken nyanserad och mångfacetterad. Här finns den där unga whiskyn som är härligt omogen och onyanserad och härlig, som jag saknade på doften.

Eftersmak: sotflagor och askan och glöden från en brasa utomhus på hösten. Spearmint hänger kvar ihop med kraftig maltighet. Förmultnande löv i en trädgårdskompost (nej, jag har inte ätit sådana, utan som sådana doftar). Kanske inte tokrökig, men toktorvig.  

Med vatten (halvstor skvätt): alltså, jag doppar näsan hur djupt som helst i glaset, men nä. Saltlakrits har tillkommit. Det är inget fel på denna doft direkt, men den är så mycket tamare än allt annat i denna whisky. Smaken är nu härligt elak, lite surare, mer som en döende grill med förvånansvärda mängder blött sjögräs; gott, men jag föredrog nog käftsmällen före vattning. Eftersmaken bjuder på dyr salami/charkuterier, mer sjögräs, musslor. Den höll för vattning, men var smaskigare utan vatten. (Minns, som alltid: just den mängd vatten jag lite godtyckligt tillsatte. Andra mängder kan ge andra resultat.)

Sammanfattning: en ganska enkel, rak rökare. Jag älskar att de golvmältar allt själva till denna whisky, att allt korn kommer från Islay, att de är så små. Men litet behöver inte alltid betyda bättre. Caol ila som stånkar ut sanslösa mängder sprit varje vecka är faktiskt – det gör ont att säga det, om en sådan industriell bjässe – generellt sett bättre. Jag landar på 82 poäng. Det är inte ett dåligt betyg, i sig. Men för 850 spänn vill jag ha mer än detta. Det kan noteras i sammanhanget att även om det var fasligt länge sedan jag provade Kilchoman ordentligt brukar jag tycka att deras destillat ”lirar” bättre när de har mer än bara bourbonfat med i mixen, och när de är lite rökigare än hur de landar med sin 100% Islay.

*

Den här bloggposten bygger på ett sample jag erhållit gratis.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén