Tjeders whisky

Bara whisky

Kilchoman Sherry cask release

Detta var tänkt som en blindprovad whisky, men ibland kan det hända att en råkar se facit. Så, Kilchoman sherry cask release, ickeblint. Detta är en whisky buteljerad 2012. Senare utgåvor av helt sherrylagrad Kilchoman har istället fått namnet Loch Gorm. Whiskyn är uteslutande lagrad på sherryfat och upplagan låg på 6000 flaskor. Den är fem år gammal, och för den som är obekant med Kilchoman är det ett litet destilleri på Islay som drog igång produktionen 2005.

Doft: härligt. Ung rökig sherrylagrad whisky. En hel del syntetisk (tuggummi)frukt: körsbär och päron. En liksom mineral rök. Ung, men inte för ung, mer som att sherryfaten inte har hunnit ta över över destillatet. Översatt till svenska betyder det: blålera, bränd jord, och en del russin och fikon som viskar snarare än vrålar.

Smak: lera igen; fuktig jord; färsk frukt, men vilka? Kan det vara apelsin möter nektarin möter…något som är mörkare…? Ganska mycket surare rök än tidigare, på ett härligt sätt. Ganska ettriga kryddor i bakgrunden.

Eftersmak: väldigt rökig inledning, som snart bäddas in i smör, mild vitpeppar (om sådant finns), blåmusslor. Härligt, men visst är detta ungt.

Med vatten: doften ramlade sönder lite, blev just mer blaskig, men med samma inslag. Smaken är även den mer…urlakad. Frukterna backar och röken kliver fram. Eftersmaken är…nej, den här skulle man inte vattna.

Sammanfattning: en imponerande whisky när man vet hur ung den är. Den klarade inte vatten, men det är en effekt av ungdomen (eller bara just den mängden jag råkade tillsätta, det är långt ifrån en exakt vetenskap att vattna whiskies). Jag bedömer den enbart utifrån hur den var ovattnad och landar på stabila 85 poäng. En bra rökare.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén