Tjeders whisky

Bara whisky

High Coast Berg

Så har då High Coast nått till den sista i serien Origins, i och med Berg. Medan de andra i serien ligger på 500 kronor kostar denna 550 (eller, 549 om man ska riktigt riktigt noga). Berg är buteljerad på 50%, flaskan är på 70 cl, och upplagan är på 13000 flaskor. Eftersom hela Origins-serien är tänkt att vara core range – standardutbud – för High Coast bör man väl egentligen prata om denna whisky som Berg batch 1. Den släpptes på bolaget den 1 oktober och har, av mitt Facebookflöde att döma, fått ett mycket positivt mottagande.

Berg är en helt orökig whisky som har påbörjat sitt liv i first-fill bourbonfat och sedan slutlagrats på PX-fat. (PX = den mycket söta sherrysorten Pedro Ximénez). Länk till whiskybase här, och mer detaljer om receptet här.

Jag har ”provat” (snarare: smuttat/testat) denna whisky både på London Whisky show och på Stockholm beer and whisky, så jag har redan något slags intryck av whiskyn jag nu ska djupdyka i. 

Doft: mycket tydliga sherrytoner, men inte vrålande och inte sötkladdigt. Nästan gyttrigt fruktig – färska frukter, inte torkade – och liksom ”ljusare” frukter än hos whiskies som helt lagrats på sherryfat. Mango, nektariner, en äpplig/apelsinig ton som snarare är de blommande träden än själva frukterna. Ordentligt varm sand, och en touch av gummi (men inte torrt/bränt gummi). Svartvinbärsblad, också. Den känns ung, men som vanligt med High Coast som äldre än sin ålder på omkring sex år; kanske som typ åtta, nio år?

Smak: tjockare, liksom fetare i smaken och i munkänslan. Svår i termer av smaknoter, eftersom det är just gyttrigt, men låt oss försöka: rött äpple, svarta winegum, grönt te, mango; en del kryddor i botten.

Eftersmak: inleds uttorkande, med en härlig nästan humlad känsla, typ som en IPA; lite mer torkade frukter här, men vilka? Svag, svag mynta; svarta vinbär, också det svagt; viskande här i avslutet.

Med vatten (typ en tio–femton droppar kanske): ah, hej på dig du! Jag var inte övertygad ovattnat, men nu så. Ugnsgrillade röda äpplen; mer svarta vinbär, sötmogen banan (nästan banoffeepaj), farinsocker – och så har den där lilla touchen gummi helt försvunnit. Nu hittade Berg hem. Gommen är lite lättare, något mindre liksom fet, och har fått svagt gräsiga inslag, en balanserad syra (lime? Kanske?) som står upp mot strösockret. Eftersmaken är mildare än tidigare, och redan innan var den försiktig. Jag tycker just eftersmaken dör för fort, men hey, det är en ung whisky.

Sammanfattning: jag förstår alla de som säger att detta är den bästa i Origins-serien. Den är dundrande och i alla fall i viss mån sherrystinn, två saker som brukar gå hem i Sverige. För mig är detta lite för ungt och spretigt (eller snarare just gyttrigt). Jag tycker ofta att sherryfat behöver ordentligt med tid. Gyttrigt – med vilket jag menar ungefär många smaker på en gång och liksom lite kaotiskt – kan vara skithäftigt i whisky, men då behövs oftast lite mer ålder, särskilt när sherryfat är med i mixen. Jag tänker mig en idealisk whisky där delar heltidslagrats på bourbonfat, och där annat heltidslagrats på PX, och där åldern är runt tio år eller mer. En sådan blandning från High Coast kommer kunna vara hur bra som helst. Som det är nu är det lite ungt och ofärdigt, i min gom. 79 poäng. Men minns då, igen, min relativa bristande förtjusning i sherrylagringar som är såhär liksom tunga i gumpen.

*

Den här bloggposten bygger på ett sample jag erhållit gratis.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2023 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén