Tjeders whisky

Bara whisky

Kilchoman

Kilchoman är ett skotskt familjeägt destilleri på Islay, grundat omkring år 2002 av Anthony Wills och on stream sedan 2005. Kilchoman var trail blazers när de drog igång på Islay. Även om Arran redan tio år tidigare hade visat att det gick att starta ett relativt litet och oberoende ägt destilleri var Kilchoman genom sin geografiska placering och sin ställning som gårdsdestilleri redan tidigt starkt profilerade. Många destillerier som öppnat efter 2005 har inspirerats av Kilchomans kommersiella framgångar, däribland svenska Box. Ett första whiskysläpp, Inaugural release, gjordes redan 2009.

Kilchomans mycket små pannor. Bild från whiskytower.se.

Kilchoman är ett destilleri under expansion: de två pannorna (en traditionell mäskpanna med ogee och en spritpanna med kokboll) ska snart få sällskap av ett till pannpar i ett nytt pannrum, och sex nya jäskar kommer att mer än fördubbla den nuvarande kapaciteten på 200 000 LPA till 450 000. Kilchoman är därmed, med skotska mått, på väg att gå från att vara ett mycket litet destilleri till att bli ett litet destilleri. Även efter fördubblingen av kapaciteten kommer de fortfarande producera en droppe i det stora havet av Islaywhisky. De nya pannorna är tänkta att vara igång till hösten 2018. För närvarande har man alltså två pannor och sex jäskar i rostfritt stål, där man praktiserar rejält långa jästider på i snitt 90 timmar. Om 2017 års produktionssiffror används för att jämföra Islays destillerier är Kilchoman ett av åtta destillerier på Islay (snart nio med Ardnahoe), men deras produktion utgör bara nästan precis 1% av all whisky som kokas på ön.

Kilchoman tillhör den där försvinnande lilla minoriteten av destillerier som golvmältar delar av sin malt själva; 2017 byggdes dessutom en ny kölna och ett nytt golvmälteri som kommer göra så att de kan golvmälta nästan en tredjedel av all sin malt själva. Den malten kommer upp i runt 20 ppm, medan den inköpta malten från Port Ellen maltings istället håller saftiga 50 ppm. Kilchoman kokar även, sannolikt minimala mängder, orökig whisky. Vad jag vet har inget släpp av sådan whisky gjorts än; husstilen är definitivt rökig.

Den första core range-buteljeringen från Kilchoman, Machir bay.

Core range består av det bourbonlagrade flaggskeppet Machir bay, lanserad 2012, och Sanaig, lanserad 2016, båda NAS-are. Kilchoman har vidare flera whiskies som ges ut en gång om året och som därmed nosar på att räknas som core range: den sherrylagrade Loch Gorm och 100% Islay som görs uteslutande på korn som odlats på den egna gården och även golvmältats på Kilchoman. Redan sedan första släppet av whisky 2009 har destilleriet också strösslat marknaden med single casks och andra specialutgåvor. Liksom för många andra av de nya och oberoende ägda destillerierna är den relativa frånvaron av oberoende buteljeringar iögonenfallande.

Destilleriet uttalas inte som man intuitivt tror utan kilhooman, och hemsidan är kilchomandistillery.com.

*

Jag frågade folk på denna bloggs FB-sida om vad, av allt jag hade kvar på bokstaven K att skriva om till min uppslagsbok om whisky, som de ville att jag skulle skriva om. Kilchoman vann den omröstningen. Detta är alltså en av många många hundra destilleripresentationer ur boken jag skriver på. Källan är till 90% Malt whisky yearbook. Tidigare utdrag ur boken hittar du här.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén