Tjeders whisky

Bara whisky

The Balvenie single barrel 25 YO

Idag, en blindprovad whisky från ett av alla dessa samples som jag införskaffat genom åren. Vi hoppar direkt till noterna, som vanligt helt oredigerade från provningstillfället.

Doft: spontant bra doft, oerhört somrig. En kraftig doft där mycket händer. Här finns blommiga dofter, rumsvarmt grädde och en liksom gräsig citrus: torrt gräs möter något som inte riktigt är apelsin men inte heller blodgrape – någonstans där mittemellan. Något som minner svagt om rumsvarmt kött, också. Kan detta vara Mortlach? Det blommiga är inte det minsta parfymigt. Svår att bestämma alkoholmässigt, den känns som nästan något under 46%.  

Ett annat fat – jag hittade ingen bild på exakt den whisky jag provade…

Smak: mumma vad gott! Koppar, smält smör, svagt svagt av läder (eller är det viskande torv?) i bakgrunden. Svagt svavliga toner (som från destillatet, inte från fat): det där rumsvarma köttet, kanske också salami. Havsvatten, en citrus jag tror är mandariner. Väldigt komplex: en riktigt bra whisky.

Eftersmak: inleds med små rökslingor, övergår i någon citronolja; grönt te. Torrt gräs, komplex kryddighet. Jag tror detta är gammalt eller halvgammalt, 18–20 år kanske, kanske till och med en 25 år om destillatet är tillräckligt kaxigt. 

Med vatten: det blev en lite för stor skvätt, sådant som händer om man inte har en pipett. Kopparen har klivit fram, och röda ugnsbakade äpplen har tillkommit. Underbart, men än bättre ovattnat, tror jag. Smaken är syrligare nu, med citroner och apelsiner. Härlig, svag ton av kolasås. Ängsblommor. Det rumsvarma köttet hänger kvar. Jag tror detta är starkare än 46% trots allt, för den känns nu som runt 46%… Den är ruggigt bra i gommen, denna whisky. Eftersmaken bjuder på svag lakrits nu, en touch spearmint och mer av det där torra gräset. En väldigt ”bred” whisky, här finns så många saker som normalt hör till olika liksom skolor av whisky.

Sammanfattning: det här är gott på riktigt (tack för uttrycket, Lars och Roger). Kopparen och havsvattnet och det där svaga rumsvarma köttet lirar underbart med den mycket speciella citrusen. Någonstans i häradet runt 90 poäng, kanske 91. Jo, det är nog 91.

Slutkommentar: The Balvenie single barrel 25 YO finns i över hundra upplagor. Det handlar förstås om single casks (single barrel brukar man annars säga i USA). Just den version jag provade var från fatnummer 6365 som fylldes 17/5 1978 och buteljerades 18/8 2003. Alkoholhalten på just denna ligger på 46,9%. Jag hittar bara en version på 20 cl i whiskybase. Om samma källa är att lita på har dessa getts ut under perioden 2000–2006 och igen från 2013 till idag, med ett glapp 2017 – men det är långt ifrån säkert eller ens sannolikt att alla versioner finns i databasen. Flaskorna på 70 cl verkar gå loss på runt 5000 spänn. Okej, detta var verkligen gott, och jag har full förståelse för att en 25 YO single cask från ett så välrennomerat destilleri kostar så mycket – men 5000 kronor gott tycker jag inte att detta var.

*

Tack till dig som samplade denna för ett gäng år sedan.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2021 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén