Tjeders whisky

Bara whisky

En bra Jura!

Undrens tid är inte förbi! Efter några dåliga Jura, några tråkiga Jura, några till mediokra Jura, ramlade jag till sist för ett tag sedan på en Jura jag fann bra. Den var 19 YO och hette The Paps. Inte prisvärd, men klart godkänd, tyckte jag om den whiskyn.

Men så kom dagens whisky till mitt glas. Jura 1976 Feith A’ Chaorainn, en 35 år gammal whisky buteljerad 2011. Jag provade denna blint, i härligt sällskap av andra som visste lika lite om vad vi hade i glaset. Det börjar nästan bli en sport att få folk att gilla Jura med hjälp av blindsamples i Svenska whiskyakademien. Andra, mindre nogräknade näsor har fallit för undermålig whisky som ett par olika av Juras Tastival-buteljeringar. (Ja, jag raljerar med glimten i ögat.) Så som akademiens ordförande har jag varit mer orubblig och svårflörtad.

Tills jag alltså stötte på Jura 1976 Feith A’ Chaorainn. Den golvade mig inte, men den var riktigt bra. När den släpptes kostade den över 5000 spänn (se också här) – Jura och Dalmore har samma ägare, say no more. Den är i min gom definitivt inte 5000 kronor god. Men men, den är 35 YO och utgåvan är på bara 500 flaskor, det behöver man ju faktiskt också väga in.

Whiskyn intogs alltså blint inom ramen för Svenska whiskyakademien. Vi brukar sitta var och en för sig, men just denna gång mötte flera av oss i Akademien upp hemma hos Håkan Staaf (ej med på bild för han tog fotot) för blindprovningen. Se här de som satt och provade tillsammans:

De du ser är från vänster Cecilia Hjortzberg, special guest; en skallig och babblig herre som menar sig vara ordförande för Akademien, med efternamn som en felstavad fågel; herr P-J Sporsén; herr Lars Cederbro (som satt där och visste vad vi provade, den lurifaxen); och doktor Magnus Hillman, vida känd inte bara för sina distinkta smaknoter utan även för sin avhandling Immunoregulatory differences between adult onset type 1 diabetes and latent autoimmune diabetes in adults. Det bör med tanke på mansdominansen vid tillfället påpekas att Akademien räknar en hel drös nästan irriterande skarpa kvinnonäsor bland sina ledamöter –Anki Ulvmåne! Helena Samuelsson! Annelie Huczkowski! Frida Birkehede! – så få nu inga instängda gubbighetsföreställningar, kära läsare.

Okej, nog pratat, här är mina helt blint skrivna noter:

Doft: ganska stängd och lite märklig, denna doft. Anis, någon lite mysko blommighet och sötlakrits en masse. Kåda. Får inte alls grepp om denna. Efter att ha smakat på den doftar den väldigt mycket bättre och mer vaniljigt: vaniljkex, mer specifikt.

Approved by Tjeders whisky.

Smak: rödvinsvinöst, torv, svagt av vitpeppar, vitmossa (som den doftar dårå), med tid i munnen ganska rökig. Koppar. Skitgod, ju! Liksom mustig i gommen, jag tror denna whisky kan ha fått rödvinsfinish. Helt klart rök i botten tycker jag.

Eftersmak: inleds magnifikt med maffig torv, lakrits, röda bär (klarbär?), tandkräm/spearmint. Levererar inte alls på doften för mig men skitgod på smak och eftersmak!

Med vatten: mer apelsin på doften. Smaken leder till undrande om detta är 43 eller 46%. Oljig, lite smutsigare nu också. Härligt. Eftersmaken är nästan ölig/IPA-mässig nu, men har också något som är typ kalops/köttgryta.

Sammanfattning och gissningar: Jag tror Lars Cederbro lurar oss med samma destilleri två gånger på raken, och att detta är någon Arran peated med rödvinsfat med i mixen (om de nu någonsin gjort en sådan lite galen blandning). Gott, detta. Typ en 84, 85 poäng för mig. Det hade varit många poäng högre, uppåt en 87–88, om inte doften hade varit så väldigt svårgreppbar och märklig, särskilt före vattning.

Reaktion vid facit: den i särklass bästa Jura jag har smakat. Den där The Paps 19 YO som jag tyckte var okej till god har ingenting mot denna whisky.

*

Jämför gärna med mina smaknoter på Jura Tastival 2014 och Jura Tastival 2017, samt prestigebuteljeringen Jura 26 YO från Hunter Laing i deras The Kinship-serie: alla tre whiskies som jag gav under 80 poäng för.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2021 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén