Tjeders whisky

Bara whisky

Jura 19 YO The Paps

Jura igen alltså…skam den som ger sig, något de gett ut måste ju vara passabelt! Detta var dock en blindprovad whisky, så ingen cred till mig för att jag fortsatte försöka. För första gången har det hänt att en Jura passerar nålsögat och blir godkänd. Whiskyn jag provade var som du som har rubriken att gå på Jura The Paps. The Paps är en nittonårig whisky som påbörjat sitt liv i bourbonfat och fått slutlagring i PX-fat. Jura The Paps buteljerades 2018 för travel retail på den märkliga alkoholstyrkan 45,6%. En flaska kostar sådär runt 1100 spänn, vad det verkar.

Dessa mina noter nedan är skrivna blint:

Doft: mmm, sherry… Russin, färska fikon, båtfernissa/rå linolja. Litet stänk av torrt krut, som första promenaden på nyårsdagen efter lite raketer. Kakao, eller om det är mörk choklad. Skirat smör. Svartvinbärsblad, eller de svarta winegumen med svartvinbärssmak. Doftar som max 46%, officiell åldersbestämd buteljering, men vilka är såhär kraftiga? Aberlour 15? GlenDronach 15? Finns en del bourbon med i mixen också tycker jag, kanske en slutlagring.

Föga anade jag att jag just mött min första acceptabla Jura.

Smak: 46% eller lite mer till och med. Lite smutsigare här, mer krossade svarta vinbär och lite svavliga, svagt svagt äggiga toner (love it!). Pepprig i botten, men också lagerblad, buljong, en touch av champinjoner. Fulsnyggt, liksom. En del metalliska toner, mest koppar. Möbelvax, ljusa äpplen. Bourbonlagring med finish på sherryfat eller blandning av sherry- och bourbonfat? Jag älskar detta. Kanske 48%? Ännu mer?

Eftersmak: ganska stum inledningsvis, kommer så en kraftigt syrlig ton, som engelsk apelsinmarmelad med någon oljig not. Möbelpolish. Svagt av krut i botten.

Med vatten: det fanns inte riktigt tid att analysera med vatten, men mer bourbonfat kom fram. Ungdomligheten lyser klart och tydligt igenom med vatten.

Sammanfattning: jag drar till och gissar på Dálvve sherry influence. En ganska ung whisky, inte 15 som jag först trodde. Ålder: om Skottland, 10–12. Alkoholhalt: 48–51, kan vara högre. Fat: bourbon och sherry. Jag gillar detta, naket, ungt, en ärlig whisky. Typ en 84 poäng, mitt standardbetyg för ”god, gillar detta”. Jag vore beredd att pröjsa en 500 spänn för en flaska.

Några tilläggskommentarer efter mina noter. Visst, 84 poäng är ett godkänt betyg och visst, jag gillade att denna var lite funky och drog åt olika håll. För att vara 19 år gammal och för dryga tusenlappen är detta både makabert omoget och galet långt från prisvärt. Men hey, jag kan gilla whiskies som smakar ungt och jag gillade ju detta och poäng sätts oavsett både pris och ålder. Så…här kommer det…trumvirvel, tack… Mitt ”seal of approval” stämplat på en Jurabuteljering. Första gången! För att citera Gert Fylking: ÄNTLIGEN!

*

Tack Annelie H för att du genom blindskottet visade mig på existensen av en vettig Jura. För tidigare dissningar av buteljeringar från detta enligt min gom fascinerande lågkvalitativa destilleri, följ denna länk.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2021 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén