Tjeders whisky

Bara whisky

Jura 26 YO The Kinship

Ska detta vara tillfället då det händer? En bra Jura? Jag menar, är det någon gång det ska hända måste det väl ändå vara nu – när Hunter Laing släppt in en Jura i sin mycket prestigefyllda miniserie The Kinship? En refill hoggie som gav hela 254 flaskor efter 26 år. Alkoholstyrkan ligger på 52,7%. Länk till whiskybase här.

Doft: det här måste vara ett skämt. Okej att psykologin kan spela in och jag kliver in i rollen som ”nu jävlar ska vi leta brister”, men vad är det här? Det finns vanilj, en lite sjöigt gräsig ton som påminner om vass och kryddor lite allmänt. Men allt det där är långt bakom längst bak. Längst fram står nämligen något helt annat och vrålar. Är jag snäll säger jag att vrålet är ”NÄSSLOR!” men lite mer sant är faktiskt ”NÄSSLOR MED STÄNK AV KRÄKS!” Det finns ”funky” toner i whisky, toner som kan låta konstiga men som är jättegoda. Det här är verkligen inte alls en sådan ton. Tänk solvarma brännässlor – en kraftigt gräsig ton som faktiskt kan funka – men det ligger något av sura uppstötningar över det hela. Inte kul alls. Efter lite tid i glaset ordnar det upp sig så att det inte är nässlor med kräks utan bara en lite allmänt dyig känsla som lägger sig över glaset.

wtf?

Smak: lättare, somrigare: vanilj och kryddor. Men efter ett tag beskar det ihop sig och blir mer allmänt surt, syrligt och just beskt. Kryddorna är lätt brända, citronjuicen är pressad från en övermogen citron, beskan lite plastig. Kindväggarna kollapsar in mot tungan av beskan. Det här är inte roligt på en fläck.

Eftersmak: finare. Det finns en mjuk blommighet här, igen vanilj, en mjuk och fin gräsighet. Riktigt passabelt.

Med vatten: avsevärt bättre, den där sura dyiga tonen är helt borta. Jag hittar sommaräng, en lite finare vanilj och den där lite allmänna kryddblandningen. Det är en okej doft, detta. Smaken är även den bättre, till en början lätt och somrigt som en bra Mackmyra innan beskan och kryddorna kickar in. Eftersmaken är lite ettrigare nu. Helt seriöst, blint hade jag gissat på att detta var åtta år gammalt. Vad i hela friden tänkte de när de buteljerade detta fat?

Sammanfattning: man kan köpa en flaska av den här för £340 på Loch fyne whiskies. Jag skulle inte betala 340 kronor för en flaska av detta. Jag har ju inte jobbat tillnärmelsevis så hårt på att hitta en vettig Jura som vännen Frans, men såhär mycket kan jag säga, att detta var inte det. Poäng: säg 73, så som skalan används av folk. Kastar man in priset i bedömningen vill jag inte ens tänka på hur lågt vi skulle landa. Ett riktigt rejält bottennapp.

*

Tack till Christer L som samplade denna.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2022 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén