Det händer att jag glömmer lägga upp saker på bloggen, hittar mina gamla noter och drabbas av våldsam rodnad. Isle of Limes Vardbjärg är en del av deras serie Shareholders Edition som släpptes i november förra året. Det är en 4 YO whisky som lagrats på fat av amerikansk nyek, en del medium plus-rostade, andra kolade. Den ingående whiskyn är mellan fyra och sex år gammal. Upplagan är på 5000 numrerade flaskor, med ytterligare 400 som märktes med ordet Ambassadör. Det är en whisky som släpptes främst till de egna aktieägarna. Den kompletta fatlistan, jästsorten, varifrån kornet kom och allt annat du kan tänka dig vilja veta finns på Isle of Limes hemsida, här. En underbar uppvisning i öppenhet vad gäller informationsrikedom, måste jag säga. Jag gillar också att de som alltid stolt sätter ut åldern på sina whiskies!
Whiskyn är buteljerad på 50,5%.
Doft: ung, men samtidigt lite härligt ung – om man gillar ung whisky. Tydliga toner av new make, vilket här betyder ensillage, malt och päron. Här finns också ett rejält vaniljvrål från faten: tänk Marsansås. Ett stänk citronjuice och lite stampat jordgolv / jordkällare. Tallbar, tallkåda. Detta är en naken whisky – eller, en väldigt ung whisky som vrålar lite mycket av aktiva fat och new make (råspriten). Det kommer verkligen inte vara allas kopp te, men jag gillar detta.
Smak: lite kemisk syrlighet, som att grapefrukt och äppelskal möter lösningsmedel, inleder. Följer så söta röda äpplen, päronjuicekoncentrat, så mycket tallbarr att det nästan drar lite åt Wunderbaum i en bil. Marsansås igen. Väldigt mycket skog med tid i munnen, och vått gräs. Väldigt tydligt ung, men här finns något stort och bra.
Eftersmak: lite spritig i första utandningen, en antydan till klister (tapetklister eller pappersklister, kan inte bestämma mig, men också sådant där kraftigare lim man använder i supersmå duttar till typ flygplansmodeller). Gräs. Detta är allra mest en smak på en bra framtid: som det står är det lovande och ungt. Jag har full förståelse för om en del inte uppskattar denna tydligt unga whisky, men just mig passar den bra.
Med vatten: mycket försiktigt med såhär ung whisky som redan vattnats till 50,5%, men vi försöker: fyra större droppar i så mycket som tre centiliter. Resultat: förbättring, faktiskt. Äppelkaka i ugn – så mycket äpple, kakdeg som bakas och vanilj att jag ett tag tycker att det också doftar kanel, men det gör det nog inte egentligen. Den där kådatonen är härlig, och starkare nu. Smaken har inte lösningsmedel i sig längre, men är samtidigt ”grönare” och ”plattare”: alla sorters gräs från det växer i maj till hö och höbalar, äppligheten har backat till förmån för gröna kulor (godiset) och päron. Doften blev bättre men smaken sämre med vatten, tycker jag nog. Eftersmaken är fortfarande lite spritig, lite tunn, men absolut okej. Mer vatten (ett par droppar) gör doften än bättre (och mindre ung), men smaken och eftersmaken fortsätter att inte riktigt ”hänga med” i doftens utveckling.
Sammanfattning: för att vara fyra år är detta en bra whisky. Som vanligt studsar jag över att Isle of Lime kör med rökig malt. Det här känns som en orökig whisky med månne vissa liksom ”grovheter” i botten som kanske kanske kunde kallas torv, men jag hittar absolut noll rökighet. Detta är något som många som provar kommer tycka inte är vidare bra, tror jag. Jag tycker den lovar gott inför framtiden, och att det är den bästa Isle of Lime jag provat sedan första Shareholders Edition, kanske lika bra. Ett styrkebesked, givet åldern och storleken på faten. Att betyget sedan blir relativt sett lågt beror på att i princip totalt orökig whisky på stora fat på fyra år i princip inte kan vara himmelskt svinbra. Att få prova Isle of Lime när de är uppåt en dubbelt så gamla misstänker jag kommer bli en härlig upplevelse. 80 poäng.
…förresten, ett roligt slutord. Jag häller sista 1,5 centilitrarna från min lilla femcentilitersflaska ned i glaset, som redan innehåller små, små mängder nedvattnad whisky. Den vägen, med vatten först istället för tillsättande av vatten, gjorde whiskyn (än) bättre.
För andras intryck av denna whisky, kolla här för Änglarnas andel, här för Whisky Saga, här för Whiskynörden och här för WhiskyTower.
*
Denna sent publicerade bloggpost bygger på ett sample jag erhållit gratis.