Tjeders whisky

Bara whisky

En ny whiskypodd!

Jag och två polare har startat en whiskypodd. Den heter En trea whisky. Vi har lägger upp ett nytt avsnitt varje tisdag. Bästa sättet att hålla koll på oss är att följa eller gila En trea whisky på Facebook. Man kan hitta podden i Apple Podcasts, Spotify, Overcast, Pocket Casts och Castro eller där poddar finns.

Där pratar vi – förstås – om whisky: whiskytermer (säg: vad är saker som refillfat, hogshead och washback?); destillerier presenteras; vi resonerar lite om saker som hur man kan tolka färger på whisky och om äldre whisky är bättre än yngre. Typ sådana frågor. De jag poddar ihop med heter Jeroen och Mathias och är mina närmaste vänner sedan sådär en 25–30 år tillbaka.

Stockholms skärgård, 2014. Föga anade vi att vi sex år senare skulle podda om whisky. Jeroen aka Tampgnomen som Gubben lådan och skäggiga Mathias i mitten.

Ja, du har förstått det rätt: detta är en helt skamlös reklamtext för en podd där jag själv är medverkande. Jag ville skriva om detta, eftersom jag förstås vill att så många som möjligt lyssnar på oss.

Samtidigt: det gnisslar i mig att skriva en sådan här text. Jag har alltid haft svårt för när företaget A har anställt person NN och publicerar en intervju med NN på A:s hemsida. Eller när destilleri B har gett ut whiskyn Z och publicerar en intervju med master blendern på B på B:s hemsida. Tillrättalagt, tröskat genom marknadsfolket: skamlös självreklam. Och folk verkar ”eat that shit up”, är mitt intryck: man tar information från pressreleaser om hur whiskyn Z är inspirerad av blutten eller blitten helt okritiskt som sanningar, för det står ju på destilleriets egen hemsida. Well…

Därför ville jag inte göra en sådan nyhetstext av det hela. Ni vet, där det hade varit tillrättalagda pratminusar från Jeroen och Mathias som jag poddar med. Typ såhär hade det stått:

”Jag har alltid drömt om att få driva en whiskypodd”, berättar Jeroen för Tjeders whisky med glimten i ögat. ”Nyfikenheten att lära mig mer både om teknik och om whisky har varit drivande”, tillägger han. ”Ja, och så möjligheten att få snacka lite om whisky!” faller Mathias in.

Uääääääh. Sådana texter finns det tusentals av; de imiterar journalistik och är i själva verket reklam. Ännu mer uääääääh.

Så jag gjorde såhär istället: utan några kommentarer eller förklaringar och ingen annan instruktion än ”Svara på dessa frågor tack” slängde jag över nedanstående frågor till Jeroen och Mathias på messenger. Inte som en grupp, utan var och en för sig. ”Shit. Du låter arg?” svarade Mathias först, och Jeroen kontrade med ett förvånat ”Vilket frågebatteri!” Svaren rasslade in inom ett par minuter. Så, inget tillrättalagt, inget övergenomtänkt, och inget dramatiserande från min sida av typen ”avslöjar Mathias för Tjeders whisky”. Bara svaren, rakt av. Man anar av Jeroens svar att han tänkte Hm, David har en blogg så varför frågar han det här nu då innan han skrev, men svaren kom inom någon minut, så ändå klart spontant.

Varför ville du dra igång en podd?

Jeroen: ”Jag såg en podd som ett utmärkt verktyg för att på ett trevligt och lättsamt sätt få ut whiskykunskap till intresserade whiskydrickare.”

Mathias: ”För att en holländare [läs Jeroen] tvingade mig.”

Vad är idén med podden?

Jeroen: ”Idén är att utan pekpinnar och med glimten i ögat lära ut mer kunskap om whisky, destillerier, nördiga ord, och även kanske sticka hål på några uppblåsta myter. Och att få göra det med mina vänner!”

Mathias: ”Att personligen lära mig mer om whiskyns alla aspekter, och på ett lättsamt sätt föra ut kunskap till andra.”

Vad ser du fram emot att ta upp framöver?

Jeroen: ”Jag ser fram emot att ta upp fler destillerier från världens alla hörn och så längtar jag till att vi ska ha gäster i podden! Att få ställa dumma frågor och ta del av andra människors klokskap och kunskap är otroligt lyxigt.”

Mathias: ”Mer konstiga ord och begrepp. Tyngre ämnen i whiskyns och alkoholens gränstrakter.”

Så, där har ni idéerna och tankarna bakom En trea whisky!

Vad tänker jag, då, jag som knappast kan intervjua mig själv? Well, när Jeroen som varit den drivande i att dra igång en podd – det märks i avsnitten, han är den givna programledaren – sa att han tänkt på detta var min första reaktion ungefär att jättegärna, bara vi inte provar whisky och levererar smaknoter på aktuella whiskies. Det finns det redan poddar och bloggare (hej!) och youtubers en masse som gör. För mig är tanken att göra whisky lite mindre exkluderande, lite mindre snobbigt.

Sitter du där och undrar då och då över vad saker som oberoende buteljerare eller cask strength egentligen betyder, eller hur man uttalar Bruichladdich? (Det där sista var förresten en spoiler alert. Och vilken cliffhanger dessutom!) Kolla in En trea whisky. De där som gör den är helt otroligt duktiga. Ja, jag undrar om det inte kan vara den bästa podden som spelats in i hela världshistorien. Den är verkligen unik.

Men ta det inte från mig, jag är ju partisk! Vi avslutar med lite citat från åtta helt random utvalda personer bland våra bokstavligen miljontals lyssnare:

”De här grabbarna tar verkligen ansvar för Sverige. Bästa podden EVER!”

—Stefan Löfven, 62.

”What can jag säga? I bara löööööööööv En trea whisky!!!!”

—Annie Lööf, 36.

”Vi som båda var helt gröna på whisky när vi började lyssna på En trea whisky känner att vi nu har hittat helt nya sätt att vara människor.”

—Isabella Lövin, 57, och Per Bolund, 48.

”Varje tisdagsmorgon sitter jag bara och längtar efter att nästa avsnitt ska läggas upp.”

—Nyamko Sabuni, 51.

”En trea whisky kan vara det bästa som hänt Sverige sedan Lars Ohly avgick som partiledare.”

—Jonas Sjöstedt, 55.

”En trea whisky är dessvärre proppfullt med massor med utländska grejer. Tycker ni bara ska prata om SVENSK whisky istället.”

—Jimmie Åkesson, 40.

”Jag har aldrig lärt mig såhär mycket om något i hela mitt liv.”

—Ebba Busch Thor, 33.

Alltså med sådana lovord i bagaget, klart ni ska in och gilla En trea whisky och lyssna på denna helt eminenta podd!

*

Den här bloggposten bygger på reklam jag har skapat gratis.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén