Tjeders whisky

Bara whisky

Isle of lime shareholders edition

Det är alltid väldigt speciellt att få smaka de första dropparna som ett destilleri släpper ifrån sig. Gotland whisky har varit on stream sedan 7 maj 2012 . Nu har de just buteljerat sin första whisky, den helt ekologiskt producerade Shareholders edition, som bara går att beställa om du är aktieägare i bolaget. Whiskyn är buteljerad på den ovanliga alkoholstyrkan 47%, och upplagan är 5000 numrerade flaskor; en del flaskor finns också tillgängliga i barer och restauranger, så den exakta siffran är något över 5000. Jag kommer att återkomma med en sådär lagom nördig intervju med personerna bakom destilleriet. Flaskan och korken är stiliga (bild hämtad härifrån):

Ett kraftigt högupplöst foto av en stilig buteljering. Fotograf: Stig Hammarstedt.

Ett kraftigt högupplöst foto av en stilig buteljering. Bilden beskuren i jämförelse med källan.

Doft: enorma mängder honung är mitt allra första intryck. Kraftig, ren vanilj. Ljung. En varm sommardag på en hed: liksom varmt trä och doften av varma små buskar. Citrus, eller hellre bitter engelsk apelsinmarmelad. Päronjuice. Det är en mycket kraftig, liksom rejäl doft, med tydliga toner från kolade fat. Jag känner noll torv eller rök, trots att jag vet att de röker sin malt med torv; om något finns det en lite tungt jordig doft. Tunga kryddor, åt herbes de Provence-hållet: nykrossad salvia, oregano. Faten nästan vrålar nykolad ek. De där lite ”limmiga” inslagen som jag ofta får av ny amerikansk ek, som vanligt papperslim. Denna doft är förvånande bra: i sig själv, men ännu mer när man betänker att detta är whisky som legat på fat i bara tre år och på relativt stora fat. Efter längre tid i glaset är doften av kolasås så kraftig att jag inte alls kan begripa att jag kunde missa det i början. Fruktigare och både ”rundare” och lite lugnare med vatten, även om det är temporärt: efter en tid har vattningen gjort doften lite spretigare, yngre och kryddigare.

Min tjusiga lilla sampleflaska.

Min tjusiga lilla sampleflaska.

Smak: den anländer först med vanilj, och blir sedan rejält kaxig och ung: det är pepprigt och blommigt. Det är lite jordigare än doften, men också beskare, nästan åt grapefrukthållet med inslag av lime (eller associerar jag bara dit på grund av namnet, som ju inte alls har med lime att göra?); inslag av gröna vindruvor. Bråkigare än den välbalanserade doften. Med vatten: rundare, liksom varmare vanilj, pepparn har nästan helt försvunnit, beskan är mer harmonisk och mindre ettrig.

Eftersmak: en blekare, liksom mer utvattnad vanilj; winegum i ljusa färger; torkade kryddor. En lätt oljighet dröjer sig kvar. Eftersmaken på treårig whisky brukar vara usel till dålig, och kort; den här är kort, visst, men det är liksom så det är med ung whisky – dock inte dålig. Pepprigare med vatten, men något nytt och intressant har också hänt: en mycket fräsch ton av mint – spearmint, inte mynta – hänger kvar i munnen.

Sammanfattning: för att vara tre år gammal är detta väldigt bra. Jag är riktigt imponerad! Ovattnad är det en rejäl och mastig doft och en tydligt ung men klart imponerande whisky; vattnad är den snäppet bättre. Ett mycket imponerande hantverk, detta.

Jag är förvånad över bristen på torv och rök – ”malten är rökt med torv i cirka nio timmar”, står det i bakgrundsmaterialet destilleriet har skickat mig. Jag känner knappt alls av det, mer än den lite jordiga tonen som kommer i doft och smak. Jag skulle ha gissat att malten till den här whiskyn var rökt till en specifikation av 0 ppm, jag.

Isle of lime shareholders kan alltså bara beställas av de som är aktieägare i Gotland whisky. Jag vet inte vad priset är (EDIT: jag har nu fått veta att priset är 541 kronor och glömde skriva att flaskan är på 50 cl. Ett riktigt bra pris för ett förstasläpp från ett svenskt destilleri, även om släppet är relativt stort!). Till Isle of lime shareholders edition har destilleriet använt sig av arton fat i storlekarna 96–200 liter, alla fyllda under 2013. Sju fat är bourbon barrels; nio 96-litersfat är kolade av amerikansk nyek, och de sista två 96-litersfaten är hårt rostade av amerikansk nyek (nyek = faten har inte innehållit någon sprit innan). Det yngsta fatet fylldes i vecka 39 2013, så i slutet av september; de äldsta faten fylldes i vecka 11, runt mitten av mars. Det gör att den här whiskyn inte är många dagar äldre än tre år. Hatten av, förresten, för att Gotland whisky stolt satt ut ”aged 3 years” på etiketten!

Halleluja! Fram för mer kaxiga age statements!

Halleluja! Fram för mer kaxiga age statements!

*

Denna recension bygger på ett sample som jag erhållit gratis från Gotland whisky. Jag har inte fått betalt för att skriva denna recension och har heller inte fått några andra fringisar från destilleriet. För att se vad andra tyckt om denna utgåva, kolla in Lill-lördag med Mrs Wolfmoons video och WhiskyTowers bloggpost.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

5 Kommentarer

 1. Viktor 29 november 2016

  Krogar som serverar Isle of Lime

  Krogar på Gotland.

  Grå Gåsen – Burgvik
  Österdhals Brygga – Visby
  Lindgården – Visby
  Black Sheep Arms – VIsby
  Saluhallen – Visby
  Hotell Dalhem – Dalhem
  Klosterbrunnen – Romakloster
  Rosengården – Visby

  Krogar i Stockholm.

  The Queen’s Head – Drottningatan
  Ardbeg Embassy – Västerlånggatan
  Made in Sweden – Folkungagatan

 2. Per 30 november 2016

  En flaska kostar 451 kr

 3. Göran Wallin 30 november 2016

  Lime i detta fall, syftar inte på frukten utan på Kalk (Lime på Engelska) kalksten och Gotland med kalkhaltigt vatten.

  • David Tjeder 30 november 2016 — Postförfattare

   Jag vet, Göran – jag tyckte just därför det var så lustigt att jag tyckte att det fanns något som påminde om frukten lime…! 🙂

Lämna en kommentar

© 2024 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén