Tjeders whisky

Bara whisky

Inåthelvete med whiskybloggar

Jag fick för mig att whiskybloggar skulle inkluderas i min kommande whiskybok. Jag har därför samlat ihop sådär en 70–80 st och presenterat dem, ypperligt kort. Alla kommer ha ett eget uppslagsord i den kommande boken. Tanken har varit att täcka Norden någorlunda väl, och ha med lite större internationella bloggar. Någon liten petig detalj ska kollas upp. Jag har dålig eller nollkoll på instagram och twitter, och ruskigt dålig koll på bloggar som täcker bourbon och amerikansk whiskey, samt irländsk whiskey. Om du har tips på någon blogg på de områdena eller saknar någon bra blogg, hör gärna av dig.

Så, då kör vi, A till Ö eller snarare B till Ä – inåthelvete med whiskybloggar!

Best shot whisky reviews

Whiskyblogg på bestshotwhiskyreviews.com som drivs av Jan van den Ende sedan 2011.

The Chuck Cowdery blog

Chuck Cowdery är bourbonexperternas bourbonexpert, och hans blogg på chuckcowdery.blogspot.com har varit online sedan 2007.

Cask strength (blogg)

Cask strength var en blogg på caskstrength.net som drevs åren 2008–2015 av Joel Harrison och Neil Ridley. Till en början bloggare kom de att bli proffessionella whiskyskribenter och, i ypperligt liten skala, oberoende buteljerare. På Cask strength publicerade de kritiska artiklar om whiskybranschen och ett mycket stort antal smaknoter. De har numera grundat företaget World’s best spirits och bland annat skrivit boken Distilled ihop, samt gett ut whisky under namnet Exile casks. Ridley har även medverkat i flera upplagor av Ingvar Röndes Malt whisky yearbook.

Dramming (blogg)

Välargumenterad och ofta argt kritisk whiskyblogg som drevs på dramming.com åren 2009–2016 av tysken Oliver Klimek. Sedan Klimek, som också är medlem i kollektivet Malt maniacs, tröttnat på whiskybranschen och inte minst de stigande priserna startade han istället 2016 den bredare spritbloggen Pour me another one.

drikkelig.no

Blogg om öl och whisky på – förstås – drikkelig.no som varit igång sedan 2013. Ragnhild Sandlund Lervik skriver på norska och engelska med både smaknoter och en hel del nyhetsrapportering.

Dr. Whisky

Dr. Whisky var Sam Simmons whiskyblogg (och alias), aktiv under åren 2006–2014 på drwhisky.blogspot.com. Simmons finns numera istället på Twitter, ett svart hål för författaren till denna bok.

freddeboos.se

Svensk whiskyblogg, där även en del vin och öl förekommer. Bloggen drivs av Fredrik Andersson sedan 2011 – förstås på freddeboos.se.

The good dram whisky show

Den välrenommerade whiskyskribenten Chris Goodrums intressanta provningar av whisky och annan sprit går under detta namn på youtube. Goodrum, vars yttre och sätt att dra in hela drammen i munnen på en gång snarare får en att tänka dödsmetall och nybörjare än runtinerad whiskyexpert, har genomfört provningar på youtube sedan 2012. Goodrum, som även skriver bland annat för Whisky magazine, har även en blogg med rena smaknotsbeskrivningar som heter Whisky according to Gauntleys.

The ladies’ share

Norsk whiskyblogg på engelska som startades av Tone Skavhaug 2013. Bloggen låg först som en särskild sida på bloggen Whisky Saga, men sedan 2015 finns den på theladiesshare.com.

Les fleurs du malt

Fransk whiskyblogg på lesfleursdumalt.blog.lemonde.fr, där Charles Delaere resonerar kring whiskybranschen och whiskynyheter. Bloggen – snarare, en fortlöpande serie av argumenterande artiklar – har varit igång sedan 2013, men är i skrivande stund vilande (senaste inlägget är från februari 2016). Läs- och tänkvärt, för dig som kan franska.

Lill-lördag med Mrs Wolfmoon

Anki Ulvmåne, som bloggar under MrsWolfmoonsWhisky, lägger på den egna Facebooksidan Lill-lördag med Mrs Wolfmoon sedan mars 2016 också upp kortare filmer med whiskyrecensioner och -reflektioner (nästan) varje ondag. I början (från mars 2015) lades filmerna upp på hennes FB-sida Taste events by Mrs Wolfmoon.

Malt (blogg)

Whiskyblogg som drivs på malt-review.com sedan 2012 av Mark Newton, som också skriver för och i många whiskytidskrifter.

Malt activist

Whiskyblogg som drivits sedan 2012 på maltactivist.com av Tabarak Razvi. En del recensioner och intervjuer finns även uppe på youtube.

Malt and oak

Whiskyblogg som drivs av Michael Bendavid på maltandoak.com sedan 2014.

The malt desk

Dansk whiskyblogg på på engelska på themaltdesk.blogspot.com som drivs av Claus Rasmussen och som varit igång sedan 2011.

Malt fascination

Whiskyblogg på maltfascination.com som drivs av Sjoerd de Haan-Kramer sedan 2010 (från 2011 på engelska).

Malt impostor

En annorlunda whiskybloggg. Den är online sedan 2009 på maltimpostor.com. Malt impostor är inte en, utan tre: John, Stephen och Bill. De vill vara anonyma, så låt oss låta dem förbli det. Bloggen är en både en drift med en del whiskyskribenters sätt att skriva alltför målande smaknoter och ett försök att samtidigt skriva just sådana överdrivet målande smaknoter. Roligt, i mindre doser.

Malt madness

Världens första whiskyblogg? Det måste det väl ändå vara? Johannes van den Heuvel grundade malt madness (maltmadness.com) redan 1995, en blogg som sedermera kom att bli grund för skapandet av kollektivet Malt maniacs. Malt madness, om än i alla sina detaljer numera inte alltid uppdaterad på alla plan, kan användas som en whiskyencyklopedi online, med information om destillerier, whiskyproduktion, smaknoter, och mycket mycket mera. Välskrivet och alltid med en god portion humor.

MartinsMalts

Svensk whiskyblogg på engelska grundad 2016 av Martin Ahlquist, på martinsmalts.se; från 2015 och på svenska på instagram.

Mickes whisky

Svensk whiskyblogg på Facebook, grundad 2014 av Micke Andersson, på facebook.com/pg/mickeswhisky.

MrsWolfmoonsWhisky

Anki Ulvmånes svenska whiskyblogg på mrswolfmoonwhisky.com har varit igång sedan 2012, inledningsvis på engelska men sedan 2015 på svenska. Ulvmåne lägger numera även upp sina kortare onsdagsvideor från ”Lill-lördag med Mrs Wolfmoon” på denna sida.

My annoying opinions

En amerikansk och välskriven blogg vars författare föredrar att vara anonym (fast jag vet minsann vem det är). Bloggen täcker mer än bara whisky, igång sedan 2013 på myannoyingopinions.com.

Nonjatta

Whiskyblogg om japansk whisky på nonjatta.com som grundades redan år 2000 av Chris Bunting. Sedan 2012 drivs sajten av Stefan Van Eycken, även om det förekommer smaknoter och annat från medarbetare utanför Japan (för japansk whisky som inte släpps i Japan). Nonjatta är den i särklass bästa källan till information om japansk whisky och japansk whiskyindustri.

Peat.se

Svensk whiskyblogg startad 2010 av Martin Korinth och Daniel Johansson, givetvis på adressen peat.se. Sedan 2013 har Korinth drivit bloggen själv. Bloggen är vilande sedan 2015.

Pour me another one

Malt maniacs-medlemmen Oliver Klimeks nya spritblogg på pourmeanotherone.com, igång sedan 2016.

Ralfy

Ralfy – Ralph Mitchell – är whiskyvärldens största vloggare (min generations ord, för video blog = vlogg); mina barn föredrar termen youtuber. Igång på youtube sedan 2009 med främst smaknoter och en del reportage. Ralfy, medlem i Malt maniacs-kollektivet, är ofta intressant, ofta lilla snäppet för pratig, har god kunskap och kan nästan ses som en folkbildare vad gäller whisky. Han är en ivrig och mycket uttalad kritiker av NAS-whisky, kylfiltrering och färgämnen i whisky.

Tyvärr, med tanke på att det han säger får stort genomslag, påstår han ibland med bestämdhet saker utan hundraprocentig koll. Så har han en minst sagt onyanserad förkärlek för first-fillfat och gissar gärna att whiskies som i själva verket är lagrade enbart på first-fill sannolikt är lagrade på refill om han inte är helt övertygad om hur de smakar; han har hävdat att om han finge bestämma skulle precis alla destillerier ha worm tubs (spiralkondensatorer), vilket är ett i princip absurt konservativt påstående; han har påstått att olorososherry nästan alltid är sött, vilket är helt fel; och – nu är vi inne på petnivå men en känslig fråga för författaren till denna bok – han har sagt att Craigellachie inte funkar på refillfat. Jag säger bara: Craigellachie 19 YO…! Så, Ralfy är jättebra när man håller på att lära sig mer om whisky, men saknar i många fall fördjupad kunskap om sådant han ändå gärna yttrar sig om med bestämdhet.

SamuelWhisky

Svensk whiskyblogg på engelska som drivs av hydrofoben och grappaglasofilen Samuel Lindlöf, på samuelwhisky.blogspot.se sedan 2013. (Hydrofob? Han provar alltid precis all whisky utan vattning. Grappaglasofil? Han provar alltid sin whisky i så kallade grappaglas.)

scotchwhisky.com

En mycket bra blogg, om den nu ens ska betraktas som en blogg, om whisky och whiskybranschen. Den är mer som en informationscentral än en blogg i egentlig mening. En omfattande mängd skribenter skriver på sajten och redaktionen består av de tre rutinerade whiskyjournalisterna Dave Broom, Betty Paskin och Richard Woodard. Grundad 2015 men redan omistlig. Ska jag vara grinig saknas ofta mer uttalat kritiska perspektiv; det är ovanligt att direkt kritik mot den ofta problematiska whiskybranschen framförs på sajten.

Sinnen och nyanser

Svensk whiskyblogg grundad 2016 av Annelie Huczkowski, på sinnenochnyanser.se. Huczkowski var 2016 en av Allt om whiskys två stipendiater som fick åka till Old Pulteney och välja ett fat som buteljerades för den svenska marknaden.

Sku’s recent eats

Whiskyblogg som som sedan 2007 behandlat framför allt whisky på recenteats.blogspot.com. Mannen bakom bloggen är Steve Ury.

Smögens whiskyblogg (Pär Caldenbys blogg)

”Whiskybloggare” är kanske inte direkt första associationen när man tänker på Pär Caldenby, grundaren av och destillerichef på Smögen whisky. Men faktiskt finns ju den blygsamt rubricerade ”whiskybloggen” på Smögen whiskys hemsida, smogenwhisky.se/whiskybloggen/, en blandning av smaknoter, information om whiskyproduktion och Smögens egna produkter. Bloggen har han hållit igång sedan 2012.

TasteNote

Sajt med samlade smaknoter från en stor mängd användare, med kärntrupp bestående av Patrik Barkevall, Roland Johansson och Bennie Nyhlén. Man kan registrera sig på sajten och själv publicera sina smaknoter online. TasteNote drogs igång av Barkevall och Johansson 2012, inledningsvis som Facebooksida och sedan [2013? kolla] på tastenote.se.

Tjeders whisky

Min egen whiskyblogg, på svenska och undantagsvis på engelska, på tjederswhisky.se och online sedan 2015.

Tokyo whisky hub

Innan Stefan Van Eycken blev en alltmer frekvent skribent för att i princip ta över rodret på Nonjatta drev han under en kort tid åren 2012–2013 denna whiskyblogg om japansk whisky, på tokyowhiskyhub.blogspot.com.

Veckans fredagswhisky

Svensk whiskyblogg startad av Fredrik Strömberg 2010, då som Facebooksida; från 2011 finns sidan också som blogg på veckansfredagswhisky.se. Varje fredag lägger Strömberg upp smaknoter på någon intressant whisky.

Vi som älskar whisky

Svensk whiskyblogg som varit igång sedan 2010 på ilovewhisky.se. Håkan ”Peat” Dahlberg har också en anknuten Facebooksida med så många likes att tillochmed stora destillerier i Skottland hamnar på efterkälken, och han har även startat den största svenska Facebookgruppen för whiskydiskussioner, ”Här är mitt whiskyskåp”.

WhiskyABC

Sveriges första whiskypodd, som finns på whiskyabc.se. WhiskyABC grundades och drivs av Carl Lönndahl (”Doktorn”) och Johan Tanner (”Professorn”) 2015, numera med ytterligare två medverkande.

Whisky and wisdom

Normalt börjar bloggare när de är relativt ”gröna” i whiskysvängen. Andrew Derbidge gjorde tvärtom. Han driver sedan 2014 driver den högkvalitativa bloggen whiskyandwisdom.com men var redan då sedan gammalt också medlem i Malt maniacs-kollektivet, är ”director” för Scotch malt whisky society i Australien och hade vid uppstarten av sin blogg redan ett decennium av professionellt skrivande om whisky bakom sig.

Whisky apocalypse

Whiskyblogg av John ”The Captain” Marshall som varit igång sedan 2009 på whiskyapocalypse.blogspot.com.

Whiskyarkivet

Svensk whiskyblogg som drivs av Fredrik Larsson på whiskyarkivet.se sedan 2016. Whisky som Larsson provat från 2012 och framåt finns med på sidan.

whiskyblogg.se

En av de första svenska whiskybloggarna, startad 2010 av Johan Baeckström och Tommy Deile. Efter ett par år drevs bloggen enbart av Baeckström. Sidan lades ner i oktober 2015.

Whiskyboden

Svensk whiskyblogg, numera med sporadisk aktivitet, som drivs av Peter Allansson på whiskyboden.se sedan 2011.

WhiskyCast

Amerikansk whiskypodd på whiskycast.com som den energiske Mark Gillespie har drivit ända sedan 2005.

The whisky exchange blog

Kollektivt skriven blogg från några av de anställda på The whisky exchange; Billy Abbott, den flitigaste skribenten på bloggen, är den mest kända av dessa. Bloggen har varit igång sedan 2014 och finns på blog.thewhiskyexchange.com.

Whisky for everyone

Whiskyblogg på whiskyforeveryone.blogspot.co.uk som varit igång sedan 2008. Det gifta paret Karen Taylor och Matt Chambers är skribenterna bakom bloggen.

Whisky for girls

Rachel McNeills whiskyblogg som hållit igång sedan 2012 på whiskyforgirls.com. McNeill gör också turer av Islay där hon bor, för företaget Wild and magic Islay.

Whiskyfun

Världens största producent av roliga och skickliga smaknoter heter Serge Valentin, är fransman och medlem av kollektivet Malt maniacs, och har hållit igång bloggen whiskyfun på whiskyfun.com sedan 2004. Med över 20000 skrivna smaknoter och en fullständigt hutlös, närmast manisk publikationstakt – i princip dagligen, ofta fyra–fem whiskies som rivs av i varje post – utgör Serges whiskyblogg en given referens för whiskyentusiaster världen över.

Whisky gospel

Whiskyblogg på whiskygospel.com som drivs av Yoav Gelbfish sedan 2012.

Whiskyinfo.se

Den första svenska whiskybloggen, eller informationssida om whisky, startad redan 2006 och driven av Magnus Rönnerup. Sidan lades ned 2015 efter ett par år av sporadisk aktivitet.

Whisky Israel

Whiskyblogg sedan 2009 på whiskyisrael.co.il som drivs av Gal Granov.

The whisky lady

Whiskyblogg skriven av Anne-Sophie Bigot på thewhiskylady.net sedan januari 2015.

Whiskylassie

Whiskyblogg som skrivs av den kanadensiska bloggaren Johanne McInnis, på whiskylassie.blogspot.ca och online sedan 2012.

The whisky ledger

Australiensisk whiskyblogg som drivs av Jonathan Walczak på whiskyledger.com och som varit igång sedan 2013.

Whisky molecules

Whisky molecules är en Facebooksida som fungerar som en blogg, på facebook.com/WhiskyMolecules. Här skriver Matthew Ferguson-Stuart underbart krångliga miniessäer om smaker och dofter i whisky samt whiskyproduktion från vetenskapligt perspektiv med ojämna mellanrum sedan 2013.

Whiskymoro

Norsk whiskyblogg (på norska) med finurliga smaknoter av Håvard Nørjordet. Bloggen startade 2012 och finns på whiskymoro.com.

Whisky news

Whiskyblogg av schweizaren och malt maniacs-medlemmen Patrick Brossard, igång sedan 2006 på whisky-news.com. Den har nyheter, destilleripresentationer, smaknoter, bokrecensioner – oerhört omfattande.

WhiskyNotes

Belgisk whiskyblogg på whiskynotes.be av Ruben Luyten. Luyten skriver också då och då om japansk whisky på Nonjatta.

Whiskynörden

Whiskynörden är Johan Borgemo, som bloggat på whiskynorden.se sedan 2013. På senare år har även ett par medarbetare, Johan Blom och Mattias Johannesson, bloggat på Whiskynörden.

Whisky rover

Jason Juliers whiskyblogg, startad 2006. Den finns på whiskyrover.blogspot.co.uk.

Whisky saga

Norsk whiskyblogg som drivs av Thomas Øhrbom på whiskysaga.com sedan 2012. Sedan en bit in i 2014 har bloggen i princip uteslutande varit på engelska, tidigare på norska. Den i särklass största källan till provade whiskies vad gäller nordisk whisky. Tidigare drev Øhrbom bloggen ihop med Tone Skavhaug på The ladies’ share.

Whisky science

Fantastiskt nördig och superkunnig whiskyblogg på whiskyscience.blogspot.com där finländaren Teemu Strengell sedan 2011 med ojämna mellanrum reder ut begreppen kring whisky från vetenskapliga perspektiv. Frågor som vad torv är, hur destillering går till, hur formerna på kopparpannorna påverkar smak och doft i whisky, vad kylfiltrering egentligen är och gör, varför pannor är gjorda av koppar, vad svavel är – allt detta och mycket mer reder Strengell noggrant och pedagogiskt ut.

I sin allra första post skrev Strengell att ”I am not a chemist, historian nor a distiller, I am bound to get some things just plain wrong. Please correct me where appropriate […]” och ”sorry in advance for the poor quality of citing etc, I am not a real scientist”. Han får det att låta som att han är en total amatör. I själva verket håller hans blogg en nivå särskilt kring de tekniska aspekterna av whiskymakande som ligger skyhögt över i princip alla andra bloggar.

Whiskysponge

Whiskyblogg (och bloggare) som på whiskysponge.com sedan starten 2013 oförtröttligt och med en god portion sarkasm har häcklat ungefär allt i hela whiskybranschen – utom möjligen destillerierna Speyburn och Springbank. Ofta fruktansvärt rolig och elak, ibland bara gnällig, understundom mycket tänkvärd. ”The Sponge” behandlar ofta whiskybranschen samt sparkar hårt och skoningslöst mot massproducerad whisky, whiskyreklam, brand ambassadors, moderna produktionsmetoder och bloggare (bland mycket annat). Den roligaste av alla bloggar att följa, om än ojämn. ”The Sponge” var länge strikt anonym, men kom ut ur anonymiteten 2016. Det visade sig att han är Angus MacRaild, en välrennomerad whiskyskribent som skrivit för flera tidningar och på scotchwhisky.com, har arbetat på Ardbeg och är nästan irriterande ung – bara 31 år gammal (2017).

Whiskyspot

Whiskyskribenten Henrik Aflodals sajt, whiskyspot.com, utgör både en blogg, ett arkiv av hans publicerade artiklar, och nyhetsnotiser. Online sedan 2005 med ojämn publiceringstakt men en guldgruva särskilt vad gäller de djuplodande reportagen.

WhiskyTower

Svensk whiskyblogg grundad 2015 av Kent Thorn på whiskytower.se. Thorn har sedan tagit in Anders ”Beppe” Bergström på bloggen, som drivs av de båda gemensamt. Sveriges i särklass mest ambitiösa whiskyblogg med många intervjuer med legendarer inom branschen, och en publikationstakt som får oss andra bloggare att ständigt känna en blandning av beundran och avundsjuka.

The whisky woman

Whiskyblogg som sedan 2011 drivs av Allison Patel, sedermera också grundare av destilleriet Brenne, på thewhiskywoman.wordpress.com.

Words of whisky

Whiskyblogg som ligger på wordsofwhisky.com, med fokus främst på smaknoter. Bloggen skrivs av holländaren Thijs Klaverstijn och har varit igång sedan 2013.

Änglarnas andel (blogg)

Svensk whiskyblogg grundad 2015 av Frida Birkehede, på anglarnasandel.se. Birkehede var tillsammans med jag själv en av Allt om whiskys två stipendiater som 2015 fick åka till Old Pulteney och välja ett fat som buteljerades för den svenska marknaden.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

4 Kommentarer

    • David Tjeder 2 mars 2017 — Postförfattare

      Nonjatta ligger lite nere för Stefan Van Eycken skriver på en bok om japansk whisky och har tidigare varit med om att folk har plockat texter han skrivit för bloggen plockats in i böcker rakt av, så därav låg aktivitet där för tillgället. Tack för enorma mängder bloggar, Björn – nu har jag att göra vad gäller om jag tycker de ska in eller inte!

  1. Per Avermark 6 mars 2017

    Jag saknar så klart min egen whiskyplace.se!
    😉

Lämna en kommentar

© 2022 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén