Tjeders whisky

Bara whisky

Tjeders whisky fyller sex år!

Idag för precis sex år sedan drog jag igång den här bloggen. 618 bloggposter har det blivit såhär långt. En himla massa provade whiskies. Många reflektioner om whisky. En hel del arbete på den där himla boken som nu är inne på år fyra och som jag vågar påstå går till tryck i år. Allt flera av er som intresserar er för whisky har tydligen hittat hit, för trafiken på sidan är omfattande.

Den här sidan har utvecklats en del sedan de lite barnsliga skämten från 2015 som kunde resultera i sådana här fotografier:

Något sådant omoget skulle vi som nu fyller sex år aldrig ägna oss åt längre.

Tjeders whisky ringde därför upp bloggpsykologen Älva Schüttioschü för att få perspektiv på hur bloggar i sexårsåldern brukar vara, och särskilt då whiskybloggar. Så att ni har ett hum om vad som kan väntas framöver. Här nedan följer en del av vår konversation:

Tjeders whisky: Hej Älva. Jag är en blogg som fyller sex år idag. Vad tror du att det kan betyda för hur jag är och för det kommande året?

– Hej Tjeders whisky. Alla bloggar är unika och utvecklas olika. Men det finns vissa egenskaper som är vanliga och typiska för de flesta bloggar i en åldersgrupp. I samband med en ny utvecklingsperiod kan bloggen ibland bli orolig, få förändrat humör och behöva mer närhet eller uppmärksamhet än tidigare.

Okej, lite allmänt hållet kan jag tycka men jo men lite så har jag nog känt kanske, att likes är härligt liksom.

–Mmm… Blir bloggen bemött med respekt och blir bekräftad är det lättare för bloggen att tänka bra saker om sig själv. Det kan i sin tur göra att bloggen blir modigare och vågar mer, och då kan den få mer positiv uppmärksamhet från omgivningen. På motsvarande sätt kan bloggen hamna i en ond cirkel om den utsätts för ständig kritik och negativ uppmärksamhet.

Oj det låter ju inte så bra.

–Det är inte så farligt som du tror, Tjeders whisky. Det är viktigt för bloggen att få pröva vad den kan, tycker om och vill. Genom att bloggen själv bemöts med respekt för sin vilja, men också får höra hur andra vill och tycker lär bloggen sig att det är okej att tycka och vilja olika. Nu är förstås bloggen inte tillräckligt utvecklad för att välja och ta beslut om viktiga saker. Att samla på olika saker är vanligt och bloggen kan ägna mycket tid åt att organisera och rangordna sina samlingar.

Åh men DET känner jag ju igen!

–Tyst nu, det är jag som pratar. Det är också vanligt att under en period ha ett eller flera intressen som bloggen vill veta allt om. Det kan till exempel vara fakta om skalrörskondensorer, om skattelagstiftning på 1800-talet eller att undersöka hur olika saker fungerar. Kring 6-årsåldern går många bloggar också in i en period då de behöver få vara mer självständiga.  De vill också ofta klara saker på egen hand.

–I den här åldern börjar bloggar förstå att olika människor kan tycka olika om samma whisky. Men det är fortfarande svårt att tänka sig att två kan ha rätt på samma gång. Antingen har bloggen rätt eller så har den andre rätt.

Mja. Jag tänker nog mer att bloggen har rätt och alla andra har fel, men okej då… Något mer jag ska tänka på nu under året innan jag fyller sju?

Många bloggar i den här åldern tycker att det är spännande att testa vilken effekt otäcka och fula ord kan ha på omgivningen. Det är ofta ord de lär sig från äldre bloggar. Det är viktigt att du föregår med gott exempel och inte själv använder ord du inte vill att din blogg ska använda. Bli inte arg om bloggen svär eller säger fula ord. Fråga i stället om bloggen förstår vad den säger, och förklara annars vad det betyder.

Älva avslutade med några råd om vad man kan göra med en blogg i sexårsåldern:

 • Låt bloggen klänga, klättra i träd och sträcka och tänja på kroppen.
 • Låt bloggen prova någon fritidsaktivitet.
 • Låt det finnas tid till lek och avkoppling.
 • Låt bloggen leka med skämtleksaker. De brukar tycka det är väldigt roligt med pruttkuddar och liknande.
 • Låt bloggen bygga med lego, klippa ut klippdockor eller annat som kräver exakthet och precision.
 • Lek olika handklapplekar.
 • Hoppa hage.
 • Hoppa hopprep.
 • Anordna femkamp på lek för bloggen och kompisarna.

Okej Älva, då vet vi! Tack för pratstunden!

Det är tydligen viktigt att leka. Här bloggens alter ego sittande på en pruttkudde.

 

 


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

1 Kommentar

 1. Sören Fahlström 24 februari 2021

  Bara att gratulera till de sex åren, har varit mycket inspirerande att följa din blogg.
  Snart är det ju även ett år sedan jag började lyssna på ”En trea whisky” en underbar podd som jag lyssnat på varje tisdag sedan ni började med den.
  Hoppas snart även kunna läsa din bok.
  Grattis och hälsningar från Sören Fahlström

Lämna en kommentar

© 2021 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén