Tjeders whisky

Bara whisky

Caol ila Feis ile 2015

Jag fortsätter med det blinda temat och Roy Å:s kalender. Denna gång var det ett specialsläpp från Caol ila till Feis ile 2015. Det är en vintagebuteljering där all ingående whisky lades på fat 1998 och buteljerades – duh! – 2015. Ålder sålunda 16 eller 17 år. Alkoholstyrkan är onekligen fatstark, 57,3%, whiskyn gavs ut i ynka 1500 flaskor, och den var lagrad på ”American oak” (läs bourbonfat), Moscatelfat och sherry puncheons. Här är länken till whiskybase.

Inget av detta visste jag alltså när jag provade. Här mina noter:

Doft: någonstans därunder finns rök, men liksom överst har vi: apelsin och grädde. Nytt, fräsch läder. Päronjuice. En del stick från alkoholen, svagt. Blött gräs, världens minsta antydan till sjögräs. Något stängd, vilket kan tyda på mer än 46%. Kola, syntetisk frukt som är åt tutti frutti-hållet. Jag gillar verkligen denna doft.

Smak: kraftig sötma, nästan farinsocker möter spunnet socker; följer så torvighet, järn, ingrodd smuts. En härlig oljighet en bit bak. Detta ligger på över 46%, kan vara närmare 55% faktiskt, kanske mer. Svåröppnad på denna styrka. Härligt smutsig.

Eftersmak: asfalt, tjock rökighet, rejält med medicinala noter. Kolabönor. Mastig sötrök. Härligt. 

Med vatten: (ännu) sötare, men mer som strösocker nu. Någon halvmörk öl. Antydan till russin, faktiskt. Härlig rökighet. Smaken är fortsatt nästan kladdigt söt till en början, svagt av tjärpastiller. Kakao, rejäl torvighet. Eftersmaken är härlig vattnad, med aggressiv, oljig rök, kaffe, mycket kraftig tjära. Kan detta vara en Lagavulin?

Sammanfattning: jag gillar detta. Som två helt olika whiskies före och efter vatten, med mer ”punch” och karaktär efter vattning. Mycket svårbedömd vad gäller ålder, men jag gillar detta raka lite mer alkoholstarka rökskrik. Vi är definitivt på Islay och vi är där någonstans omkring 55%. En tjock rökvrålare av hög kvalitet. Mycket svår att gissa vad gäller fat, det finns definitivt fler fat än bara bourbon, men det känns inte som att de andra faten är sherryfat. Jag landar på 87 poäng: en riktigt bra, maffig rökbrötare, härligt smutsig och och lagom liksom…kaotisk. Åldern är mycket svårgissad, men i det där omöjliga spannet definitivt över 10 och under 20 i alla fall, om det inte är en NAS med en hel del äldre whisky i.

*

Tack till Roy Å för att du hade med denna i kalendern för 2015 – en riktigt maffig bekantskap!


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2023 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén